- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι είναι αυτό που κυριαρχεί; Μιας χουλιγκανικής αισθητικής πολιτική αντιπαράθεση όπου όλοι φωνάζουν και κανείς δεν ακούει. Κραυγές, συνθήματα και twitter, να η πολιτική μας πραγματικότητα. Μία διαρκής βία και επιθετικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην καθημερινότητα, στη ζωή. Οι άνθρωποι σαν λυσσασμένα σκυλιά είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να επιτεθούν, όλοι με «λυμένο ζωνάρι». Ο φόβος που μας τον σουτάρουν πια ενδοφλέβια, κάθε βράδυ περιμένουμε τη δόση μας, όταν αρχίζουν να πονάνε τα κόκαλά μας από τη στέρηση και από τον κάματο της μέρας και να κρυώνουμε λιγάκι. Η αισθητική Eurovision που κάνει εδώ 75% τηλεθέαση και συγκεντρώνει 200 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Το κιτς (όπως ακριβώς και η βλακεία) είναι ανίκητο. Μια παγκόσμια γλώσσα που ενώνει τους λαούς του κόσμου και ως γνωστόν: «Λαοί ενωμένοι, ποτέ νικημένοι». Η αισθητική βαρβαρότητα απλώνεται παντού στην Ελλάδα και τον κόσμο, γρηγορότερα και από τη φτώχεια, οι προσπάθειες αιώνων να εκπολιτιστεί το τέρας εξανεμίζονται σε μερικά χρόνια. Αυτό που προφητικά έβλεπε ο Κουτρουμπούσης να έρχεται και το ονομάτιζε Κ.Δ.Ο.Α. (κτηνώδης δύναμη, ογκώδης άγνοια) είναι ήδη εδώ και κάνει αυτάρεσκα βόλτες ανάμεσά μας.

Ξέρω έναν τόπο που φυτρώνει ακόμη χορτάρι, ένα κρυφό σημείο, μια νησίδα πολιτισμού που κατοικούν κανονικοί άνθρωποι. Mπορούν να συζητήσουν, έχουν απόψεις αλλά δεν προσπαθούν να τις επιβάλουν, δίνουν χώρο στην αμφιβολία, διψάνε για το καινούργιο και το ασυνήθιστο. Η συμπεριφορά τους δεν καθορίζεται από τα τρέχοντα trends, δεν έχουν γίνει junkie του φόβου και η αισθητική αξιοπρέπεια είναι που καθορίζει τη ζωή τους. Άνοιξα την πόρτα του Fuzz προχτές και βρέθηκα σε αυτό τον τόπο. Περίπου 800 άτομα είχαν μαζευτεί εκεί για χάρη του μουσικού εργάτη και διασκεδαστή παλαιάς κοπής C.W. Stoneking (αρκετοί απ’ αυτούς και για τον εξαιρετικό Μανώλη Αγγελάκη και την Appalachian Cobra Worshipers παρέα του). Είναι ζήτημα αν αυτός ο μουσικός συγκεντρώνει πάνω από 200 άτομα στο Λονδίνο ή σε οποιαδήποτε άλλη «μεγάλη» ευρωπαϊκή πόλη. Μετράω διαρκώς αυτές τις «μικρές» συναυλίες αλλά και τις θεατρικές ή χορευτικές παραστάσεις και τις εικαστικές εκδηλώσεις που λειτουργούν στο «χώρο του αοράτου» και συγκεντρώνουν αναπάντεχα πολύ κόσμο από «ήσυχους Έλληνες» και είναι πολλές. Έτσι παίρνω δύναμη και αισθάνομαι πάλι ότι υπάρχει ελπίδα, μια νησίδα πολιτισμού που αντιστέκεται στη σάχλα, στην ευτέλεια, στην αποδοχή αυτού που κυριαρχεί.
Κάτοικος αυτής της νησίδας εδώ και χρόνια ο Παύλος Παυλίδης, μας προσφέρει ένα ακόμη στήριγμα αισθητικής αξιοπρέπειας με τον καινούργιο του δίσκο «Στον διπλανό ουρανό». Ένας ευαίσθητος και ρομαντικός ποπίστας με ταλέντο στις μελωδίες, με στίχους που έχουν εμφανή ποιητική διάσταση, με λεπτοδουλειά (από τους b-movies) στα παιξίματα, με ευφάνταστες ενορχηστρώσεις και το χάρισμα να δημιουργεί όμορφες εικόνες, κι όλο αυτό πακεταρισμένο σε μία αντίστοιχης αισθητικής συσκευασία. Ακούγοντας το δίσκο ξαναζωντάνεψε μπροστά μου μία εικόνα καλοκαιριού από τη Φολέγανδρο, με τον Παύλο να τραγουδάει σε ένα σοκάκι, στο Κάστρο της παλιάς πόλης, και γύρω του δεκάδες «ήσυχοι Έλληνες», στις αυλές, στις σκάλες, στα παράθυρα απ’ αυτά τα όμορφα σπίτια, να ζουν παρέα μια στιγμή από την ηθική του ωραίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ύδατα: Μελωδίες από τις πηγές των ατμών»: Μια ιαματική μουσική παράσταση
Δύο χέρια, τέσσερις μπαγκέτες, ασταμάτητο γκρουβ
Ο καιρός σήμερα φωνάζει πάρτι και εμείς σας έχουμε ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη στο Φάληρο
Eλάτε στο Ploes Floating Venue στο Παλαιό Φάληρο, «Πιαστείτε στα Χέρια» και ανακαλύψτε το
Η Maria «Masha» Alyokhina και ο Eric Breitenbach συζητούν για την εξορία, την Ουκρανία και όσα κρατούν όρθιο έναν άνθρωπο, πριν φέρουν το «Riot Days» στην Αθήνα
Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του μαντολίνου και το «Between Worlds» σε μία ξεχωριστή μουσική συνάντηση με την Alessia Tondo και μουσικούς της Κ.Ο.Θ.
Γνωστός για τραγούδια όπως τα «You Are My Lady» και «Rock Me Tonight (For Old Times Sake)»
Η εμφάνιση - έκπληξη του Καραγκούνη που αποθεώθηκε
Ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με ένα από τα κορυφαία συμφωνικά σύνολα του κόσμου, στην 25η και τελευταία σεζόν της συνεργασίας τους
Μια επιλογή τραγουδιών ιδανικά για την εποχή
Ο Χρήστος Καραμήτσιος (aka Srek) έχει να διηγηθεί μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες από το dancefloor
Ένα ζωντανό ταξίδι στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι
Η ανάρτησή της στο Instagram
65 χρόνια μετά την ηχογράφηση του «Weiße Rosen aus Athen»
Στη σκηνή με τη Ντούα Λίπα για την ακουστική εκτέλεση του «Antología»
Τεράστια ζήτηση παρά τις τιμές-ρεκόρ για τη μεγάλη επιστροφή του φεστιβάλ στο Σόμερσετ
Δύο σκηνές, τέσσερις γύροι, δύο διαφορετικά styles και ένα κοινό που θα έχει τον τελευταίο λόγο
Οι δύο σταρ της ποπ τραγούδησαν μαζί το «Antología» γνωρίζοντας την αποθέωση του κοινού
Έφτασε τις 226.800 λίρες σε δημοπρασία με αντικείμενα θρυλικών καλλιτεχνών
Στο podcast «Las Culturistas», βρέθηκε η 44χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.