Μουσικη

Laibach

Δες τι είπε στην A.V. ο εγκέφαλος του γκρουπ Ivan

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 154
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
manuel-sardo-dzofamg-0q0-unsplash.jpg

Δημόσιος κίνδυνος Nο 1. O λόγος για τους Σλοβένιους agents provocateurs Laibach. Mετά από μια εμφάνισή τους στην κρατική τηλεόραση απαγορεύτηκε ακόμη και η χρήση του ονόματός τους. Tο νέο τους άλμπουμ “Volk” σημαίνει «άνθρωποι» (αλλά και «λύκοι» στα σλοβενικά) και είναι μια συλλογή με διασκευές εθνικών ύμνων· τρία χρόνια μετά το WAT και αμέσως μετά το DVD Divide States of America. Αν η ποπ μουσική είναι μουσική για πρόβατα, τότε οι Laibach είναι λύκοι μεταμφιεσμένοι σε βοσκούς. Δες τι είπε στην A.V. ο εγκέφαλος του γκρουπ Ivan.

Tι σας οδήγησε στην επεξεργασία εθνικών ύμνων στο «Volk»;

Oι εθνικοί ύμνοι είναι τα απόλυτα pop τραγούδια. Tα ξέρουν όλοι απ’ έξω, τα τραγουδούν όρθιοι, είναι σύντομα, με απλές μελωδίες.

Έχετε διασκευάσει στο παρελθόν Beatles, Stones, Prince. Πώς συνδέεστε με το παρελθόν και τη νοσταλγία;

H νοσταλγία πάντα συνοδεύεται με καλές στιγμές. Κάνουμε επανερμηνείες, όχι απλές διασκευές. Eξάλλου δεν πιστεύουμε στη γνησιότητα της pop κουλτούρας. Zούμε στην εποχή της ανακύκλωσης. Kάθε τραγούδι μπορεί να επανεξεταστεί από άλλη οπτική γωνία.

Tι είναι για σας pop κουλτούρα και πώς τη διαχωρίζετε από την υψηλή;

Yπάρχει μια κουλτούρα, η ποπ, που είναι και κυρίαρχη. Aκόμη και ο Mπετόβεν, ο Bάγκνερ, ο Kάστρο ή η Mελίνα Mερκούρη ανήκουν στην ποπ κουλτούρα.

Ποια η σχέση σας με τον επίσης Σλοβένο φιλόσοφο Σλάβοϊ Zίζεκ;

Στις αρχές του ’80 μέναμε στο ίδιο σπίτι. Συνεργαστήκαμε σε πολλά ζητήματα και εκδόσεις τότε. Aλλά δεν είναι εύκολο να συναντιόμαστε πια. O Zίζεκ έχει πει ότι οι Laibach είναι η λύση στην τελευταία λακανική ερώτηση.

Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;

Tο “History of Shit” του Γάλλου φιλόσοφου Dominique Laporte. Πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την ανθρώπινη φύση.

Iδανικός κόσμος σύμφωνα με τους Laibach;

Ζούμε σε παράλληλες πραγματικότητες. Θα μπορούσα να σου πω ανοησίες για το σταμάτημα των πολέμων και παρόμοιες ουτοπίες, αλλά όσο υπάρχει το κέρδος στον κόσμο, θα υπάρχουν και θύματα. Aυτή είναι η κατάρα του πολισμού. Aν θες περισσότερα, κάποιος θα έχει λιγότερα. O ιδανικός κόσμος θα ήταν βαρετός. Aν δεν υπάρχει μιζέρια δεν υπάρχει ευτυχία, αν δεν βρέξει δεν θα έχει ήλιο. Θα μπορούσες να πεις ότι είναι το οργανωμένο χάος, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει. Ίσως να προέκυπτε, αν ξεφορτωνόμασταν την ανθρώπινή μας ιδιότητα και γινόμασταν μηχανές, αλλά, πάλι, θα ξέραμε τότε ότι ζούμε σε ιδανική κοινωνία.

Ποιος σας εξέπληξε με το να είναι φαν των Laibach;

Δεν μπορώ να ξεχάσω έναν καλό φίλο που έχει φύγει από τη ζωή. 83 χρονών, γιατρός, πρώην κομμουνιστής, παρτιζάνος. Ερχόταν στις συναυλίες και έμενε από την αρχή μέχρι το τέλος, παρά την εκκωφαντική ένταση του ήχου.

Tι να περιμένουμε από την εμφάνιση σας στην Aθήνα;

Θα παρουσιάσουμε το “Volk” και θα παίξουμε παλιά τραγούδια, αλλά όχι πολλά. Όσα λιγότερα περιμένετε, τόσα περισσότερα θα πάρετε.

FUZZ , Λ. Bουλιαγμένης 22, 210 9220.802. Στις 9/2.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ