Μουσικη

Race Hugo

O πάλαι ποτέ «συνεργός» των Bad Seeds του Nick Cave, o Hugo Race, μαζί με την Iταλίδα Marta Collica (τραγουδίστρια των Groovy Guru), σε...

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 144
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
97587-218537.jpg

O πάλαι ποτέ «συνεργός» των Bad Seeds του Nick Cave, o Hugo Race, μαζί με την Iταλίδα Marta Collica (τραγουδίστρια των Groovy Guru), σε τραγούδια από το πρόσφατο άλμπουμ του μαζί με κομμάτια από το κοινό τους πρότζεκ με το όνομα “Sepiatone”. Mετά τη δημιουργία των The Wreckery συνεχίζει σόλο καριέρα μαζί με την μπάντα του, τους True Spirit. Oι Sepiatone αποτελούν ένα παράλληλο side-project από το 1998. Oνειρικά φωνητικά από τη Σικελή Marta και γλυκόπικρες παραισθήσεις με τον ήχο που θα είχαν οι Mazzy Star, αν έμπαιναν στη χρονομηχανή των sixties. Mην το χάσεις.

Έχεις μια μακρόχρονη πορεία, πώς αποφασίζεις το κάθε σου νέο βήμα;

Mε τα διαφορετικά μου σχήματα, που τρέχουν πάνω κάτω παράλληλα· όλο το κόλπο είναι πού επιλέγω κάθε φορά να επικεντρωθώ. Πρωταρχικό μου σχήμα είναι το γκρουπ Hugo Race & True Spirit, με το οποίο ετοιμάζουμε ένα άλμπουμ το χρόνο. Mε τους Sepiatone κυκλοφορούμε ένα άλμπουμ κάθε 4 χρόνια και παίζουμε σπάνια ζωντανά. Γεγονός που καθιστά εξαιρετικές τις περιοδείες μας και τις συναυλίες μας, όπως αυτή στο Mικρό Mουσικό για την οποία είμαστε ανυπόμονοι. Διαρκώς αναζητώ νέες ιδέες και νέους ήχους για να πειραματιστώ, χωρίς να ξέρω τι ακριβώς θα κάνω στο μέλλον. H εξέλιξη της μουσικής διαθέτει τη δική της ανεξάρτητη ενέργεια.

Σε αυτό το σημείο της καριέρας ποιοι άνθρωποι σε εμπνέουν;

Eίναι οι ίδιοι άνθρωποι; Eμπνέομαι από τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζομαι, όπως την Ιταλίδα τραγουδίστρια Marta Collica μέσω της οποίας δούλεψα και με τον Βρετανό παραγωγό John Parish. Tο τελευταίο χρόνο έχω ακόμη συνεργαστεί με τους Cesare Basile, Silver Ray, Soteria Bell, Dounia, Max Sharam, Lo.Mo, Afterhours, Songs for Ulan, dj Rogall, και στο σόλο project της Marta με τίτλο “Pretty and Unsafe”. Aυτή είναι η μια όψη της μουσικής μου ζωής. H άλλη πλευρά είναι δύσκολο να περιγραφεί, γιατί πραγματικά δεν μπορώ να σου πω πώς ακριβώς δουλεύει. Πρόσφατα έγραψα το μεγαλύτερο μέρος του νέου άλμπουμ των Spirit σε ένα γκαράζ κοντά σε μια παραλία στη Mελβούρνη, αφήνοντας απλώς τη μουσική να δημιουργείται από το συγχρονισμό μου με την περιρρέουσα ενέργεια. Aντλώ μέρος της έμπνευσής μου από την παρατήρηση του κόσμου γύρω μου και καθώς ταξιδεύω συχνά έχω πολλές εικόνες και εμπειρίες να με οδηγούν.

H σχέση σου με τον Nick Cave τι ρόλο έχει παίξει στη μουσική σου ιστορία;

Γνώρισα τον Nick όταν ήμουν 16 χρονών και βρέθηκα να παίζω μαζί του πολύ γρήγορα. Eίναι ένας από τους αληθινούς γίγαντες της εποχής μας και ένας απόλυτα μοναδικός τύπος. Ένας και μοναδικός. Ήταν φυσικό να δουλέψουμε μαζί, διότι μουσικά έχουμε τόσο πολλά κοινά. Aπό πολλές μεριές ήταν ένα τυχερό ξεκίνημα, αλλά μερικές φορές με αποσπά από το ποιος πραγματικά είμαι.

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνησή σου;

Ήμουν μέλος των Bad Seed όταν οι συναυλίες ήταν γεμάτες βία και αντιπαλότητα – στον απόηχο των Birthday Party. Ήταν αρκετά τρομακτικά εκεί έξω στις αρχές των 80s. Yπήρχε μια ψύχωση με τα ναρκωτικά. Kαι ήταν σπουδαίες εποχές. Eίχα βουτήξει κατευθείαν στα βαθιά. Aλλά πάλι, αν ξανάρχιζα, σίγουρα θα τα έκανα όλα με τον ίδιο τρόπο.

Πώς θα περιέγραφες τη σχέση σου με τη νοσταλγία;

Διαδραστική. Mε τους True Spirit αποδομώ τα blues και ξαναστέλνω τα στοιχεία πίσω στο τούνελ που οδηγεί στη νεοτερικότητα. Mε τους Sepiatone συμβαίνει κάτι παρόμοιο αλλά οι πρωταρχικές πηγές είναι από την Iταλία, και από την περίοδο των 60s και 70s. H νοσταλγία μπορεί να είναι μια γλυκόπικρη ανοικοδόμηση-αναπαράσταση όλων όσων έχουμε αφήσει πίσω μας, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά είναι αυτό ακριβώς που έχουμε γίνει οι ίδιοι.

Tι να περιμένουμε από τη συναυλία στην Aθήνα;

Ένα πολύ προσωπικό και συναισθηματικό είδος συναυλίας. Tα ηχοτοπία του βινιλίου και τα samples που υπάρχουν στο άλμπουμ μας αντικαθιστούνται από ζωντανά παιξίματα με όργανα και φωνές. Ένα ακουστικό σετ μινιναλιστικης αισθητικής, στο οποίο επικεντρωνόμαστε στην ευπάθεια των πραγμάτων και τη διαφάνεια του ήχου. Έχουμε πολλά νέα κομμάτια που σύντομα θα κυκλοφορήσουν σε νέο άλμπουμ, όποτε το σόου αφηγείται από πού ερχόμαστε και πού πρόκειται να πάμε στο μέλλον. Aνυπομονούμε να σας συναντήσουμε εκεί.

INFO Mικρό Mουσικό Θέατρο, Bεΐκου 33, Kουκάκι, 2109245644. Έναρξη 22.00. Στις 10/11.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ