Μουσικη

Λορίν Χιλ: Γιατί δεν κυκλοφόρησε ποτέ ξανά άλμπουμ μετά το θρυλικό ντεμπούτο της

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το «The Miseducation of Lauryn Hill», η εμβληματική καλλιτέχνιδα σπάει τη σιωπή της

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Λορίν Χιλ εξηγεί γιατί δεν κυκλοφόρησε δεύτερο άλμπουμ μετά το εμβληματικό «Miseducation» του 1998 - H εξουθένωση και οι πιέσεις της μουσικής βιομηχανίας

Η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ράπερ και τραγουδοποιός Λορίν Χιλ εξήγησε στους θαυμαστές της τον λόγο για τον οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ δεύτερο σόλο άλμπουμ, μετά την τεράστια επιτυχία του εμβληματικού ντεμπούτου της «The Miseducation of Lauryn Hill» το 1998.

Μέσα από μια μακροσκελή ανάρτηση στο Instagram, η Λορίν Χιλ αποκάλυψε ότι η κύρια αιτία πίσω από τη μακροχρόνια δισκογραφική της αποχή είναι η καλλιτεχνική εξουθένωση και η δυσκολία να δημιουργήσει ξανά με απόλυτη ακεραιότητα.

Όπως εξήγησε, η σαρωτική επιτυχία συχνά γεννά μια απληστία στη μουσική βιομηχανία, η οποία υποβαθμίζει την τέχνη χάρη του κέρδους. «Τα συστήματα φοβούνται ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν. Η δημιουργικότητα είναι πιο ισχυρή όταν είναι ελεύθερη», έγραψε χαρακτηριστικά, παρομοιάζοντας μάλιστα τον εαυτό της με τη Χάριετ Τάμπμαν στην προσπάθειά της να πει σκληρές αλήθειες στην εξουσία.

Οι δηλώσεις αυτές ευθυγραμμίζονται με παλαιότερη συνέντευξή της στο περιοδικό Rolling Stone το 2021, όπου είχε καταγγείλει ότι η δισκογραφική της εταιρεία δεν την αναζήτησε ποτέ για να τη βοηθήσει να βγάλει νέο δίσκο. Η Χιλ τόνισε ότι μετά την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ βρέθηκε αντιμέτωπη με πολιτικά παιχνίδια, καταπιεστικές ατζέντες, εξωπραγματικές προσδοκίες και σαμποτέρ.

Σημείωσε ότι πολλοί προσπάθησαν να καπηλευτούν την επιτυχία της και, όταν εκείνη αντέδρασε, την αντιμετώπισαν ως εχθρό. Ωστόσο, η ίδια νιώθει περήφανη που κατάφερε να θέσει νέα ποιοτικά πρότυπα για μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών.

Παρά την απουσία της από τα στούντιο ηχογράφησης, η Λορίν Χιλ παραμένει ενεργή συναυλιακά. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο του 2026 θα φέρει το μεγάλο φεστιβάλ της Diaspora Calling! στο Μίλτον Κέινς της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ίδια θα είναι η κεντρική καλλιτέχνιδα, ενώ στη σκηνή θα βρεθεί ξανά μαζί της το μέλος των Fugees, Γουάικλεφ Ζαν. Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν επίσης οι γιοι της, Γουάι Τζι Μάρλεϊ και Ζάιον Μάρλεϊ, οι οποίοι είναι εγγόνια του θρύλου της ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ.

(Με πληροφορίες ΝΜΕ)