- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ανέκδοτα έργα του Ερίκ Σατί έρχονται στο φως έναν αιώνα μετά τον θάνατό του
Μεταξύ άλλων παιγνιώδη καμπαρέ τραγούδια έως μινιμαλιστικά νυχτερινά κομμάτια
Ανέκδοτα έργα του Ερίκ Σατί έρχονται στο φως έναν αιώνα μετά τον θάνατό του - Μεταξύ άλλων παιγνιώδη καμπαρέ τραγούδια έως μινιμαλιστικά νυχτερινά κομμάτια
Εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του, 27 άγνωστα έργα του εκκεντρικού και πρωτοποριακού Γάλλου συνθέτη Ερίκ Σατί πρόκειται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Τα έργα, που περιλαμβάνουν από παιγνιώδη καμπαρέ τραγούδια έως μινιμαλιστικά νυχτερινά κομμάτια, αποκαλύφθηκαν ύστερα από ενδελεχή μελέτη εκατοντάδων μικρών σημειωματάριων του συνθέτη. Οι περισσότερες συνθέσεις εκτιμάται ότι γράφτηκαν σε μπιστρό και καφέ της Μονμάρτρης, όπου ο Σατί εργαζόταν ως πιανίστας στις αρχές του 20ού αιώνα.
Το υλικό εντόπισαν ο Βρετανός μουσικολόγος και συνθέτης Τζέιμς Νάι και η Ιαπωνίδα συνθέτρια και βιολονίστα Σάτο Ματσούι, μέσα από αρχειακές συλλογές όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Τα έργα έχουν πλέον προετοιμαστεί για ηχογράφηση από τον διακεκριμένο Γάλλο πιανίστα Αλεξάντρ Ταρώ, με την κυκλοφορία του ψηφιακού άλμπουμ Satie: Discoveries να έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Η κυκλοφορία συμπίπτει με τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ερίκ Σατί, την 1η Ιουλίου.
Ο Νάι, που τρέφει ισόβιο ενδιαφέρον για το έργο του Σατί, σχολίασε ότι είναι σπάνιο να ανακαλύπτεται ακόμη και ένα άγνωστο έργο του συνθέτη, πόσο μάλλον 27. Ανάμεσα στα νέα κομμάτια ξεχωρίζουν οι Réflexions nocturnes και Autour du 1er nocturne, γραμμένα σε ελεύθερο και λιτό ύφος, ενώ υπάρχουν και πειραματικές δημιουργίες με τίτλους όπως Poil (Τρίχα), αλλά και εύθυμα παριζιάνικα βαλς. Ο Νάι επισήμανε ότι ο Σατί συνήθιζε να καταγράφει ιδέες ενώ περπατούσε, κυρίως αργά το βράδυ, και όχι απαραίτητα στο πιάνο.
Ο Σατί, γνωστός για την ιδιόρρυθμη προσωπικότητά του και το μοναδικό του χιούμορ, έγινε ευρύτερα γνωστός τις δεκαετίες μετά τον θάνατό του, κυρίως χάρη στον Βρετανό συνθέτη Πίτερ Ντίκινσον και τον Αμερικανό Τζον Κέιτζ, που εκτίμησαν τη ριζοσπαστική του προσέγγιση στη μουσική. Η επερχόμενη ηχογράφηση έρχεται να εμπλουτίσει τη γνώση μας για το πολυσχιδές έργο του και να συστήσει μια νέα πτυχή του στον σύγχρονο ακροατή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
11,5 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν sign-up για τα εισιτήρια presale
...και πώς οι πλατφόρμες το συνέδεσαν απευθείας με την υπόθεση Έπσταϊν
Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει
Φινλανδία, Δανία, Ιταλία και Αυστραλία επέλεξαν τραγούδι και...ανεβαίνουν
Παράλληλα το συγκρότημα Wolf Alice κέρδισε το βραβείο καλύτερου συγκροτήματος
Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της δημόσιας εικόνας της έπαιξε και το podcast Miss Me
Οι ραπ πιονέροι της Native Tongues επιστρέφουν με ένα πολύ προσωπικό άλμπουμ
Ροκ, πορτογαλικά fados, κλασικά ακούσματα και έθνικ
Ένα πολύ μεγάλο όνομα της παγκόσμιας soul σκηνής
Στο πλαίσιο της «Roll With The Punches» Tour
Reunion για το δημοφιλές ελληνικό hip hop συγκρότημα
Υπάρχουν άλλα 5.000 τραγούδια
Ποια δισκοπωλεία υπάρχουν σήμερα στο Λονδίνο και τι θα βρεις σε καθένα από αυτά
Η DJ και δημιουργός μιλά για το OCD, το coming out, τις «Μεταμορφώσεις» και την ανάγκη να βγάλει έναν δίσκο με τους δικούς της όρους
Θρήνος στη hip-hop σκηνή για την απώλεια του ανθρώπου που έχτισε την αυτοκρατορία του θρυλικού συγκροτήματος
Τι είπε για το κλίμα που επικράτησε μεταξύ των διαγωνιζόμενων
Ο Γιώργος Καπής μάς βάζει στην τροχιά του debut album «Mono», με το νέο single στο οποίο συμμετέχουν οι Turboflow3000 και το βιντεοκλίπ που τα σκάει ανάποδα
Τρία νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια του μεγάλου ερμηνευτή
Ο τραγουδιστής επιστρέφει στο φεστιβάλ τον ερχόμενο Ιούλιο
Μια playlist με τα αγαπημένα της τραγούδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.