Μουσικη

Νέα Ελληνική σκηνή

Η δική μου λίστα 7 σημείων: Σtella / Sugahspank! / Parallel Worlds / Birthmark / Whereswilder / Λόλεκ / The Fog Enseble

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 517
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90521-203467.jpg

Δεν είμαι ανάγωγος. Και το ξίδι δοκίμασα και δεν έχω σκοπό να ονομάσω το κρέας ψάρι. Οδηγώ μοτοσικλέτα από το 1977, ξέρω το «Hotel California» των Eagles, ξέρω τους Beatles και χωρίς καμία δημιουργική ασάφεια υποβάλλω στους θεσμούς μια λίστα 7 σημείων, η οποία –αν χρειαστεί– μπορεί πολύ άνετα να συμπληρωθεί, γιατί στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα ανθούν και συγκροτήματα και μουσικοί και καλλιτέχνες γενικώς που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Το θέμα είναι αν οι θεσμοί καταλαβαίνουν γιατί μιλάμε ή αν απλώς έχουν σκοπό να επιστρατεύσουν τα συγκροτήματα και τους μουσικούς (εξού και «στρατευμένη τέχνη») και να τους φορέσουν κάμερες. Να δω Fender Stratocaster με ενσωματωμένη κάμερα και τι στον κόσμο…

ΣΤΕLLA - Σtella

image

Μετά από κάποια EP και μπόλικες συνεργασίες και side project, η Σtella (Χρονοπούλου) μάς συστήνεται με το πρώτο της άλμπουμ που αποκαλύπτει ολοκληρωμένα την αξία της. Electropop ήχοι, φωτεινές μελωδίες, ιδιαίτερη ερμηνεία, στοιχεία rock, φροντισμένη παραγωγή (από την ίδια και τον Ντέιβιντ στο στούντιο του King Elephant από τους Baby Guru), αναμνήσεις από τα 80s και τα 90s είναι τα υλικά της για ένα ενδιαφέρον και αξιοσημείωτο ντεμπούτο που υπόσχεται πολλά.

SUGAHSPANK! & THE SWING SHOES - A Holy Show

image

Η χημεία τους είναι φανερή, τα πολλά live που έχουν κάνει μαζί έχουν μετατρέψει τη συνεργασία της Sugahspank! και των Swing Shoes σε ένα δεμένο και αποτελεσματικό σύνολο που λειτουργεί άψογα. Εδώ έχουμε την ηχογράφηση της συναυλίας τους στο Μέγαρο τον Απρίλιο του 2014 με καινούργιο υλικό, ένα συνδυασμό τραγουδιών που έχουν γράψει οι ίδιοι αλλά και διασκευές από Willie Dixon, James Cox και Gershwin, όλα μαζί ένα θαυμάσιο χαρμάνι από blues, jazz, swing που το συγκρότημα εκτελεί εξαιρετικά και η Sugahspank! ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο.

ALIO DIE / PARALLEL WORLDS - Elusive Metaphor

image

O Μπάκης Σύρρος συνεχίζει το ambient ταξίδι των Parallel Worlds και μετά την αποχώρηση του αδελφού του Γιάννη Σύρρου έχει αρχίσει να συνεργάζεται με ενδιαφέροντες μουσικούς από το εξωτερικό, δημιουργώντας εξαιρετικά μουσικά τοπία κεντημένα σταυροβελονιά με τα αγαπημένα του αναλογικά όργανα. Οι Tangerine Dream και ο Brian Eno, o Robert Rich και ο Steve Roach είναι «παρόντες» στις δημιουργίες του που εδώ έχουν για συνοδοιπόρο τον Ιταλό μάστορα των μουσικών τοπίων Alio Die.

BIRTHMARK - Subtract

image

Η νέα απόπειρα των Birthmark (με κάμποσο παρελθόν και αρκετές ηχητικές ανακατατάξεις) είναι ένα φροντισμένο σύνολο από electropop και trip hop ήχους, με γυναικεία φωνητικά (α λα Kate Bush) που δημιουργούν τη σωστή ατμόσφαιρα.

WHERESWILDER - Yearling

image

Μία από τις πρώτες κυκλοφορίες της δισκογραφικής εταιρείας που δημιούργησε η παρέα του six d.o.g.s είναι ένα ενδιαφέρον σύνολο που συνδυάζει επιτυχώς και αποτελεσματικά τo shoegaze (κυρίως στην πρώτη πλευρά) με την ψυχεδέλεια (κυρίως στη δεύτερη πλευρά) και δημιουργεί ένα προσωπικό υβρίδιο που έχει τσαγανό, έχει χρώματα, έχει νοσταλγία αλλά και προσωπική άποψη.

ΛΟΛΕΚ - Ουρανός Μολύβι

image

Μέσα σε λίγο χρόνο έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση που ξεκίνησε από την αγγλόφωνη folk τραγουδοποιία, συνέχισε με την ελληνόφωνη και τώρα φτάνει στο «rock ρεμπέτικο». Ο πάντα δημιουργικός, ιδιαίτερος και προσωπικός Λόλεκ δοκιμάζει εδώ να δημιουργήσει αισθητική και συνθήκες ρεμπέτικης τραγουδοποιίας χρωματισμένης από το γνωστό απαλό, μελαγχολικό και ποιητικό του ύφος, δημιουργώντας ένα σύνολο σύγχρονων αστικών blues με ενδιαφέρουσα στιχουργία, επίσης επηρεασμένης από τη ρεμπέτικη αισθητική.

THE FOG ENSEBLE - The Fog Enseble

image

Το ντεμπούτο των Fog Enseble είναι ένα 30λεπτο μουσικό ταξίδι με πρωτογενή υλικά από post punk, shoegaze αλλά και electronica με «επική» διάθεση και μεταβολές από την ηρεμία ως την έκρηξη. Αν το ταξίδι συνεχιστεί μπορεί να καταλήξει κάπου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.