- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Μαξ Ρίχτερ: Στο Ηρώδειο ένας από τους επιδραστικότερους συνθέτες του 21ου αιώνα
Θα παρουσιάσει μια επιλεγμένη ανθολογία από τα σημαντικότερα έργα του


Μαξ Ρίχτερ: O αρχιτέκτονας του μουσικού συναισθήματος του 21ου αιώνα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού - Την Τρίτη 1 Ιουλίου 2025 η συναυλία
Αυτό το καλοκαίρι, οι αρχαίοι λίθοι του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού θα αντηχήσουν με τη σύγχρονη ιδιοφυΐα του Μαξ Ρίχτερ, ενός από τους πιο οραματιστές και επιδραστικούς συνθέτες της εποχής μας.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε μία σπάνια και πολυαναμενόμενη εμφάνιση στην Ελλάδα, ο Μαξ Ρίχτερ θα παρουσιάσει την Τρίτη 1 Ιουλίου στο Ηρώδειο μια επιλεγμένη ανθολογία από τα σημαντικότερα έργα του - ένα συναισθηματικό και στοχαστικό ταξίδι που έχει διαμορφώσει το ηχητικό τοπίο μιας ολόκληρης γενιάς.
Συνδυάζοντας την κλασική μουσική με τον ηλεκτρονικό μινιμαλισμό και τη φιλοσοφική πρόθεση, η μουσική του Μαξ Ρίχτερ έχει ένα μοναδικό και αναγνωρίσιμο ύφος και καταλαμβάνει μια μοναδική θέση στο σύγχρονο μουσικό τοπίο: πνευματικά απαιτητική και ταυτόχρονα άμεσα προσβάσιμη.
Από τη στοιχειωτική ομορφιά του "The Blue Notebooks", στην υπνωτιστική έκταση του "Sleep" και το πολιτικά φορτισμένο "Voices", τα έργα του λειτουργούν ως προσωπικοί στοχασμοί αλλά και συλλογικές καταγραφές. Όπως έγραψε το The New Yorker, ο Μαξ Ρίχτερ είναι «ο αρχιτέκτονας του μουσικού συναισθήματος του 21ου αιώνα» ενώ ο Guardian τον αποκάλεσε «τον πιο επιδραστικό συνθέτη της τελευταίας δεκαετίας».
Τα soundtrack του -από το "Arrival" του Denis Villeneuve μέχρι τη σειρά "The Leftovers" του HBO- έχουν γίνει πολιτισμικά σημεία αναφοράς, γεφυρώνοντας την υψηλή τέχνη με τη μαζική ευαισθησία. «Η μουσική του Μαξ Ρίχτερ δεν συνοδεύει απλώς τον κόσμο- διαμορφώνει τον τρόπο που τον αισθανόμαστε», σημειώνει το NPR.
Όπως είπε και ο ίδιος σε μια πρόσφατη συνέντευξή του: «Η μουσική είναι ένας τρόπος να εξερευνήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να δημιουργήσουμε χώρους για σκέψη και ενσυναίσθηση. Κάθε έργο μου είναι μια απόπειρα να συνδέσω βαθύτερα συναισθήματα με την καθημερινή μας εμπειρία». Αυτή η προσέγγιση είναι εμφανής σε κάθε του έργο, από τις κινηματογραφικές συνθέσεις του μέχρι τις ζωντανές του παραστάσεις.
Κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, αυτή η συναυλία δεν είναι απλώς μια μουσική εμπειρία: Είναι ένας διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και την τέχνη, στη σιωπή και στον ήχο. Με την ασύγκριτη ακουστική και τη συμβολική βαρύτητα του Ηρωδείου, η μουσική του Μαξ Ρίχτερ θα ξεδιπλωθεί στην πιο επιβλητική της μορφή, επιβεβαιώνοντάς τον ως έναν συνθέτη που δεν γράφει απλώς μουσική, αλλά δημιουργεί ατμόσφαιρες, κόσμους και ψυχικές καταστάσεις. Μια μοναδική βραδιά, που προσκαλεί το κοινό να βιώσει αυτό που ο ίδιος ο Μαξ Ρίχτερ αποκαλεί «έναν χώρο για σκέψη» - εκεί όπου η μελωδία συναντά τη φιλοσοφία και η μουσική γίνεται φορέας ενσυναίσθησης, μνήμης και ελπίδας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ευθύμης Καραδήμας μιλάει για το νέο άλμπουμ «Children Of Eve» και για το σκληρό πρόσωπο της ψυχικής ασθένειας
Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 8 Μαΐου του 1911. Η ιστορία του έχει πολλά σκοτεινά σημεία. Τόσο πολλά, που έχει δώσει αφορμές για εξίσου πολλές και παράξενες αναγνώσεις.
Οι αρχές αναφέρουν ότι σκόπευε να στοχεύσει «ένα παιδί ή μωρό» στη συναυλία της ποπ σταρ
Βραδιά ηλεκτρονικής μουσικής - Με ζωντανή εμφάνιση των EROS και ένα δυνατό line-up καλλιτεχνών
Συνθέτης υποστηρίζει ότι εκείνος έγραψε το διάσημο τραγούδι το 1967
Η πρώτη 10άδα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και το αδιαμφισβήτητο φαβορί
21 σχήματα από 19 διαφορετικές χώρες σε 21 συναυλίες τζαζ
Ολοκληρώθηκε η πρώτη τεχνική πρόβα της ελληνικής αποστολής
«Αποφύγαμε το φολκλόρ. Έχει στοιχεία ελληνικής φορεσιάς, αλλά στο σήμερα»
Η 37χρονη τραγουδίστρια το ανακοίνωσε με την εμφάνισή της στο Met Gala
Oλοκληρώθηκε η πρώτη πρόβα της ελληνικής αποστολής στη φετινή Eurovision
Ο νεαρός λαϊκός τραγουδιστής παρουσιάζει το νέο του τραγούδι και μάς προσκαλεί να ακούσουμε και να κοιτάξουμε την άλλη του πλευρά
Ο καλλιτέχνης με την ιδιαίτερη φωνή και τις σημαντικές συνεργασίες θα εμφανιστεί ζωντανά στις 8 Μαΐου
Μια βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής με τον γνωστό καλλιτέχνη του ελληνικού τραγουδιού
Ξεπερνώντας τους SZA, Kendrick Lamar, Morgan Wallen, Bad Bunny και άλλους
Ετοιμάζονται να επανενωθούν επί σκηνής για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια
Το διάσημο ελβετικό δίδυμο Adriatique έρχεται να καθηλώσει το κοινό με ένα set γεμάτο deep, hypnotic house & techno, σε συνδυασμό με cutting-edge οπτικά εφέ
Παρ’ ολίγον τραγωδία με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και βόμβες μολότοφ
Το βίντεο στο Instagram με το μήνυμα της τραγουδίστριας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.