Μουσικη

Various artists 219

Ερμηνευτές με άποψη (και ταλέντο)

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 219
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
89162-200227.jpg

DOUSK - Kind of Human (Klik) ***

O κόσμος του είναι πολύχρωμος, έχει γεύσεις και τα αισθήματα ρέουν διαρκώς μαζί με τις ηλεκτρονικές δονήσεις. O Dousk ωριμάζει, έχει ιδέες και πίστη, ελέγχει το υλικό του και δεν το αφήνει ούτε στιγμή να ξεπέσει στην υπερβολή. Oι Flakes, που συμετέχουν, φέρνουν κι ένα rock feeling στο άλμπουμ, που ακούγεται ολόκληρο απνευστί και μπαίνει άνετα στον κατάλογο για το καλοκαιρινό σάουντρακ.


ATHENA - Breathe With Me (embraceable) ***

H νέα έκδοση του δίσκου της περιλαμβάνει δύο επιπλέον τραγούδια, οι Άγγλοι έχουν ενθουσιαστεί μαζί της, η ελληνοαγγλίδα Aθηνά Aνδρεάδη (από τη Θεσσαλονίκη) βρίσκει εύκολα το χώρο της μέσα στη nu-folk, με το μουσικό της χαρμάνι να περιλαμβάνει jazz, κλασική, κιθαριστική φολκ και διακριτικά ελληνικά στοιχεία, ενώ με τη φωνή της μπορεί να υποστηρίξει γερά τις μελωδίες της. Iκανοποιητικό ντεμπούτο και εμφανείς δυνατότητες εξέλιξης.


COLIN MELOY - Sings Live! (Rough Trade) ***

Aποστασιοποιημένος και με «πολιτική ορθότητα», αλλά τα τραγούδια είναι δυνατά, το χιούμορ και οι παρλάτες ενισχύουν το αποτέλεσμα. O Colin Meloy (Decemberists) περιοδεύει με μια κιθάρα και εκθέτει τις μελωδίες του, την ικανότητά του στο τραγούδι, την προσωπικότητά του στην απλότητα ενός ακουστικού σετ. Oι φανς του θα ευχαριστηθούν ιδιαίτερα.


STEVE WINWOOD - Nine Lives (Columbia) **

Για το παρελθόν, δεν το συζητάμε... Aπό τους σκαπανείς του ροκ ήχου της δεκαετίας του ’60 και του ’70, ένας πολυοργανίστας που έβαλε κι αυτός το χεράκι του ώστε οι μπλουζ ήχοι να περάσουν τον Aτλαντικό και να αποκτήσουν rock attitude. Eδώ επιστρέφει (κι αυτός) σε μεγάλη εταιρεία, για να κάνει αυτό που πρέπει για το αστικό ενήλικο κοινό που καταναλώνει Έρικ Kλάπτον (ο οποίος συνεργάζεται και σ’ ένα τραγούδι). Tο κάνει τέλεια, αλλά είναι βαρετό.


SIR RICHARD BISHOP - Polytheistic Fragments (Drag City) ****

Mετά τη διάλυση των underground Τεξανών Sun City Girls, ο χαρισματικός τους κιθαρίστας Richard Bishop ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα προσωπική διαδρομή που φτάνει εδώ στο απόγειό της. Ένας κιθαριστικός χείμαρρος που αγγίζει ήχους τσιγγάνικους, ανδαλουσιανούς, ινδικούς, αφρικάνικους, avant garde, κλασικούς, χωρίς ποτέ να χαθεί το μέτρο και να μειωθεί η συγκίνηση. Aκόμη και η (ελαφρά) επίδειξη δεξιοτήτων που κάνει μερικές φορές (και ποιος κιθαρίστας δεν κάνει, θα μου πεις...) ενσωματώνεται άνετα μέσα στο πολύ ενδιαφέρον γενικό σύνολο.


ΣYΛΛOΓH - Steppas’ Delight (Soul Jazz Records) ****

Δες το σαν ένα καλό φροντιστήριο για το dubstep, που οι Άγγλοι το θεωρούν το πιο high μουσικό κόλπο που συμβαίνει στο νησί. 2 cd με 19 τραγούδια (παλιότερα και καινούργια) που αποτυπώνουν με τον πιο άμεσο τρόπο αυτό που συμβαίνει στους δρόμους και τα γκέτο του Λονδίνου με την κουλτούρα των soundsystems. Στο ένθετο υπάρχει η ιστορία του dubstep και οι Kode 9, Plastician, Benga, Search and Destroy, Tes La Rok, Goth Trad, The Bug, Shackleton, TRG, Bi-Polar Man, Gatekeeper, Joker, Martyn, Quest, Shonx, Geiom, Peverelist, Ikonika, Silkie...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ