Μουσικη

Samos Young Artists Festival 2024: το φετινό πρόγραμμα

Λεωνίδας Καβάκος, Διονύσης Γραμμένος, Αλεξία Μουζά, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, Ηλίας Λιβιεράτος, Γιούνσιν Σονγκ κ.ά. στο καθιερωμένο μουσικό ραντεβού

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Samos Young Artists Festival στο Αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο στις 7 έως 13 Αυγούστου 2024

Επτά βράδια γεμάτα μουσική στο ειδυλλιακό αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου με ανοιχτό ορίζοντα στη θάλασσα και τις ακτές της γειτονικής Τουρκίας; Το σκηνικό από μόνο του μας πείθει για ένα πολιτιστικό ταξίδι στην Σάμο, πόσο μάλλον το πρόγραμμα του δραστήριου Samos Young Artists Festival.

Επιστρέφοντας για 14η χρονιά στο νησί του Πυθαγόρα, από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου 2024, συγκεντρώνει και φέτος Έλληνες και ξένους ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους μουσικούς από όλο τον κόσμο. Ένα πρόγραμμα που καλύπτει μια ευρεία γκάμα ειδών, από το σόλο πιάνο, σε διαχρονικές μελωδίες του οπερατικού ρεπερτορίου, μουσική δωματίου για έγχορδα και πνευστά, τζαζ, έως και μουσική φάντο.

Ιδιαίτερος προσκεκλημένος της φετινής διοργάνωσή είναι ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Έλληνας σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής και ένας από τους λαμπρότερους βιολονίστες στην ιστορία της μουσικής ερμηνείας.

Ο Λεωνίδας Καβάκος προσεκλημένος του Samos Young Artists Festival

Για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ, θα γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα ενός κομματιού γραμμένου ειδικά για τον θεσμό από τον συνθέτη του Ινστιτούτου Curtis, Έιντριεν Γουόνγκ, ο οποίος συνέθεσε το έργο αυτό περνώντας έναν μήνα στη Σάμο έπειτα από χορήγηση υποτροφίας του Ιδρύματος Schwarz και του Curtis Institute of Music.

Η σύνθεση αυτή καθώς και πολλά ακόμα αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου θα ερμηνευτούν από διεθνώς αναγνωρισμένους και πολυ-βραβευμένους καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Γραμμένος, η Αλεξία Μουζά, ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, ο Ηλίας Λιβιεράτος, ο Αλέξανδρος Σακαρέλλος, η Γιούνσιν Σονγκ, τα μέλη του καταξιωμένου κουαρτέτου Erinys, Στέργιος Θεοδωρίδης και Μαρίγια Ράισανεν, και η πανίστα και απόφοιτος των σχολών Curtis και Julliard, Τζάνις Καρίσα.

Επίσης, θα συμπράξουν ο βαρύτονος Βίτορ Μπίσπο, η Ιρλανδή τραγουδίστρια Νιβ Ο’Σάλιβαν, μέλος και απόφοιτος του Opernstudio της Κρατικής Όπερας Βαυαρίας, και ο πιανίστας Μαρτσέλο Αμαράλ. Η Πορτογαλέζα τραγουδίστρια Μπεατρίς Φελίσιο θα εμφανιστεί μαζί με τον παρτενέρ της, τον κιθαρίστα Ζουάου Ντομίνγκος και τoν Ρούι Πόσου στη πορτογαλική κιθάρα. Το έργο τους θα παρουσιάσουν και η Γαλλο-Δομινικανή τραγουδίστρια Σιρίλ Αιμέ με τον διεθνώς καταξιωμένο πιανίστα, συνθέτη και παραγωγό Ματίς Πικάρ, ο Ιταλός μπασίστας Ματέο Μπορτόνε και ο Γάλλος τζαζ ντράμερ Γιοάν Σερά.

Καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου, είναι και φέτος ο τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, απόφοιτος του Curtis Institute of Music και βραβειούχος του υψηλού κύρους Διεθνή Διαγωνισμού Paulo Cello στη Φινλανδία, και η πιανίστα Μάσα Ιλιάσοφ, γεννημένη και μεγαλωμένη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, η οποία ζει και διδάσκει στο Μόναχο.

© Kevin Dalferth

Samos Young Artists Festival 2024: το πρόγραμμα συνοπτικά

Τετάρτη, 7 Αυγούστου
Βραδιά Τζαζ
Σιρίλ Αιμέ – τραγούδι, Ματίς Πικάρ – πιάνο, Ματέο Μπορτόνε – μπάσο, Γιοάν Σερά - κρουστά

Πέμπτη, 8 Αυγούστου
Μαγευτικές Μελωδίες, Έργα Προκόφιεφ, Βέμπερν, Μότσαρτ
Διονύσης Γραμμένος – κλαρινέτο, Αλέξανδρος Σακαρέλλος – βιολί, Γιουνσίν Σονγκ – βιολί, Μαρίγια Ράισανεν – βιόλα, Στέργιος Θεοδωρίδης – τσέλο, Τζάνις Καρίσα - πιάνο

Παγκόσμια πρεμιέρα
Το κομμάτι που γράφτηκε ειδικά για το φεστιβάλ από τον συνθέτη του Ινστιτούτου Curtis, Έιντριεν Γουόνγκ  | Μέρος της συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Schwarz και του Ινστιτούτου Μουσικής Curtis.

Παρασκευή, 9 Αυγούστου
My Song Rings Out... Βραδιά Όπερας. Έργα Ντβόρζακ, Ραβέλ, Μπραμς, Ντονιτσέτι, Μπιζέ
Νιβ Ο’Σάλιβαν - μέτζο σοπράνο, Βίτορ Μπίσπο – βαρύτονος, Μαρτσέλο Αμαράλ - πιάνο

Σάββατο, 10 Αυγούστου
Τζάνις Καρίσα - Σόλο ρεσιτάλ πιάνου με έργα Σκαρλάτι, Αλμπένιθ, Σούμπερτ, Σούμαν

Κυριακή, 11 Αυγούστου
Leonidas & Friends. Έργα Ραβέλ και Μπραμς
Λεωνίδας Καβάκος – βιολί, Αλέξανδρος Σακαρέλλος – βιολί, Ηλίας Λιβιεράτος – βιόλα, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν – τσέλο, Αλεξία Μουζά - πιάνο

Δευτέρα, 12 Αυγούστου
Διάλογοι: Έργα Σούμαν, Σοστακόβιτς, Πουλένκ, ντε Σαρασάτε
Διονύσης Γραμμένος – κλαρινέτο, Γιουνσίν Σονγκ – βιολί, Αλέξανδρος Σακαρέλλος – βιολί, Ηλίας Λιβιεράτος – βιόλα, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν – τσέλο, Τζάνις Καρίσα – πιάνο, Αλεξία Μουζά - πιάνο

Τρίτη, 13 Αυγούστου
Φάντο
Μπεατρίς Φελίσιο – τραγούδι, Ρούι Πόσου - πορτογαλική κιθάρα, Ζοάου Ντομίνγκος - κιθάρα

© Χάρης Ακριβιάδης

Λίγα λόγια για το Samos Young Artists Festival

Το Samos Young Artists Festival αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσικά φεστιβάλ του Βορείου Αιγαίου, που πραγματοποιείται αδιάλειπτα από το 2010. Το 2018 τιμήθηκε από την κριτική επιτροπή του Συλλόγου Μουσικής και Κριτικών Θεάτρου ως το «Καλύτερο Περιφερειακό Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα». Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 210 μουσικοί διεθνούς φήμης, ενισχύοντας τη Σάμο και το φεστιβάλ ως έναν αναγνωρισμένο μουσικό προορισμό.

Η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, στα 5 ευρώ ανά συναυλία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα όσο το δυνατόν πιο πλατύ κοινό να συμμετέχει στις εκδηλώσεις. Η υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η μουσική και πολιτιστική ανταλλαγή, η σύγχρονη μουσική παραγωγή και η ερμηνεία κλασικών έργων αποτελούν στόχο του Iδρύματος Schwarz και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ακριτικού νησιού της Σάμου.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Schwarz

Το Ίδρυμα Schwarz είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοργανώνει και υποστηρίζει δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ πολιτισμών και χωρών. Λαμβάνοντας υπόψη τους σημαντικούς μετασχηματισμούς στην Ευρώπη και τους νέους τρόπους σκέψης που απαιτούνται, οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διαδικασία επαναξιολόγησης της σχέσης της Ευρώπης με Ανατολή και Δύση.

Το Ίδρυμα διοργανώνει και υποστηρίζει δράσεις που σχετίζονται με αυτόν τον γεωπολιτικό χώρο, ενθαρρύνοντας την παραγωγή τέχνης, την έρευνα, τις δημοσιεύσεις και τις συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και διεθνώς. Οι πρωτοβουλίες του περιλαμβάνουν προγράμματα φιλοξενίας και υποτροφίες για καλλιτέχνες και ερευνητές, συναυλίες, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επικεντρώνεται στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, έχοντας όμως επίγνωση της ιστορικής παράδοσης και της συνεισφοράς της στην κατανόηση των τρεχόντων προβλημάτων και στην αειφόρο ανάπτυξη.