Μουσικη

Η Ισπανία «καρφώνει» την EBU λίγο πριν τον μεγάλο τελικό της Eurovision

Μεγάλο ερωτηματικό η «τύχη» της Ολλανδίας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Eurovision 2024: Η Ισπανία «καρφώνει» την EBU - Μεγάλο ερωτηματικό η «τύχη» της Ολλανδίας

Την ώρα που παραμένει το «θρίλερ» για τη συμμετοχή της Ολλανδίας στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2024, η Ισπανία «καρφώνει» την EBU. 

Eurovision 2024: Η Ισπανία «καρφώνει» την EBU

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), το ισπανικό κρατικό δίκτυο RTVE αμφισβητεί την αξιοπιστία της EBU αναφέροντας ότι «η ισπανική αντιπροσωπεία στην Eurovision μετέφερε στην EBU τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και απαίτησε από την Eurovision να διασφαλίσει τον σεβασμό της».

Να σημειωθεί ότι η Ισπανία είναι μία από τις Big Five, δηλαδή μία από τις πέντε χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), στη διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό γιατί ήρθε η συγκεκριμένη από το ισπανικό κρατικό δίκτυο, ωστόσο - για πολλούς - μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι η ανάρτηση σχετίζεται με την απόφαση της EBU να μην επιτρέψει στις «Big Five» να προχωρήσουν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, λόγω του ζητήματος που προέκυψε με την Ολλανδία.

Ερωτηματικό αν θα διαγωνιστεί στον τελικό της Eurovision 2024 η Ολλανδία

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας, Joost Klein, δεν εμφανίστηκε στη σκηνή της πρώτης γενικής πρόβας του μεγάλου τελικού της Eurovision 2024. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρότι ο τραγουδιστής συμμετείχε στο flag parade, δεν ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει και η πρόβα τζενεράλε συνεχίστηκε κανονικά.

Πληροφορίες του Eurovisionfun αναφέρουν ότι EBU έκανε λόγο για ένα περιστατικό στα παρασκήνια, ενώ τα αίτια και οι συνέπειες της άρνησης του Joost να εμφανιστεί στo Dress Rehearsal είναι ακόμα άγνωστα. Η EBU έδωσε στον διαπιστευμένο Τύπο μια επίσημη δήλωση η οποία ανέφερε τα εξής: «Η έρευνα για το περιστατικό με τον Ολλανδό καλλιτέχνη στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision συνεχίζεται ακόμη. Γίνονται επίσης συζητήσεις μεταξύ της EBU και του AVROTROS, του ολλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, η EBU αποφάσισε ότι ο Joost Klein δεν θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της 2ης Dress Rehearsal, στην οποία ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές από τις 37 συμμετέχουσες χώρες. Αντ’ αυτού θα χρησιμοποιηθεί η εμφάνιση του από τον Δεύτερο Ημιτελικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες του SVT, μία αντιπαράθεση μεταξύ του καλλιτέχνη και ενός φωτογράφου οδήγησε στην άρνηση του Joost να εμφανιστεί στην πρόβα. Ο Joost Klein, με το τραγούδι "Europapa", έλαβε ένα από τα δέκα εισιτήρια για τον Μεγάλο Τελικό και με βάση τον προγραμματισμό της διοργάνωσης αναμένεται να εμφανιστεί πέμπτος στον αποψινό διαγωνισμό, αν τελικά του επιτραπεί.