Μουσικη

Michael Cuscuna: Πέθανε ο παραγωγός και «σκαπανέας» της τζαζ

Eπί χρόνια «χτένιζε» τους θησαυρούς της Blue Note

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Michael Cuscuna: Πέθανε ο παραγωγός και «σκαπανέας» της τζαζ

Ο Michael Cuscuna παραγωγός της τζαζ ο οποίος διεύρυνε σημαντικά την πρόσβαση στους θαμμένους θησαυρούς του παρελθόντος της αμερικανικής μουσικής πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 75 ετών.

Ο Cuscuna ήταν από τους σημαντικότερους παραγωγούς επανεκδόσεων και κυκλοφορίας ανέκδοτων ηχογραφήσεων στην ιστορία. Το όνομά του εμφανίστηκε στα ψιλά γράμματα σε πάνω από 2.600 άλμπουμ, τα περισσότερα από αυτά επανεκδόσεις, πολλά από τα οποία περιλάμβαναν τις σημειώσεις του.

Η εταιρεία Mosaic, την οποία ίδρυσε μαζί με τον βετεράνο της μουσικής βιομηχανίας Charlie Lourie πριν από 41 χρόνια, έχει γίνει το χρυσό πρότυπο των αρχειακών κυκλοφοριών τζαζ. Η πρώτη της έκδοση ήταν ένα εξαντλητικό boxed set με παλιό υλικό που ο κ. Cuscuna είχε βρει στα αρχεία της περίφημης δισκογραφικής Blue Note.

Αμέσως μετά, βοήθησε στην αναβίωση της Blue Note, η οποία είχε αδρανήσει για χρόνια. Σε συνεργασία με τον Bruce Lundvall, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Blue Note το 1984, ο Cuscuna ανέλαβε τον παλαιό κατάλογο της εταιρείας. Κυκλοφόρησε ανέκδοτο υλικό από τον John Coltrane, τον Art Blakey και πολλούς άλλους, χτενίζοντας τελικά ολόκληρο τον κατάλογο και βγάζοντας σχεδόν κάθε χαμένο κομμάτι.

Οι «καταδύσεις» του στα αρχεία της Blue Note έφεραν επίσης στο φως δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο στούντιο από τον Francis Wolff, έναν από τους ιδρυτές της. ΟCuscuna οργάνωσε και διαχειρίστηκε επίσης το φωτογραφικό αρχείο.

Κέρδισε βραβεία Grammy για την παραγωγή box set των Nat King Cole και Billie Holiday και για τις σημειώσεις που έγραψε για ένα box του Miles Davis.

«Από κοντά, ο Cuscuna μπορούσε να είναι καυστικός, αστείος, φωνακλάς και πάντα σφοδρά αφοσιωμένος στους μουσικούς και τη μουσική τους», έγραψε η συγγραφέας Ashley Kahn σε ένα αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της Blue Note Records.

Ο Cuscuna είχε μια συνηθισμένη απάντηση όταν κάποιος τον ρωτούσε αν είχε κάποιο αγαπημένο είδος μουσικής: «Atlantic singles και Blue Note albums».

Πηγή: New York Times