Μουσικη

Ο Κωνσταντίνος Καρύδης στο Μέγαρο

Ο βραβευμένος αρχιμουσικός μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον μουσικό χρόνο με την Chamber Orchestra of Europe και τον νεαρό βιρτουόζο πιανίστα Γιαν Λισέτσκι

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 911
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντίνος Καρύδης
Κωνσταντίνος Καρύδης © Thomas Brill

Ο Κωνσταντίνος Καρύδης με την Chamber Orchestra of Europe και τον Γιαν Λισέτσκι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια κορυφαία συνάντηση υπόσχεται το Φεστιβάλ της Άνοιξης στη λήξη του, καθώς ο Κωνσταντίνος Καρύδης θα καθοδηγήσει την Ορχήστρα ∆ωµατίου της Ευρώπης σε ένα πρόγραµµα υψηλών ερµηνευτικών αξιώσεων.

Έχοντας εµφανιστεί στα περίφηµα BBC Proms στο Άλµπερτ Χολ του Λονδίνου και συνεργαστεί µε εµβληµατικά σύνολα (όπως οι Φιλαρµονικές της Βιέννης, του Βερολίνου, του Έλβα και του Μονάχου, αλλά και µε τη Συµφωνική WDR της Κολωνίας), ο Έλληνας περιζήτητος µαέστρος επιστρέφει στην Αθήνα στις 20 Απριλίου. Προσεκτικός και ταλαντούχος, δεν παύει να εµβαθύνει συνεχώς στα µουσικά έργα. Σε καθένα «βρίσκει την πιο κατάλληλη ηχητική αύρα και αναπτύσσει έναν πλούτο χρωµάτων που µπορεί να προκύψει µόνο όταν αφουγκράζεται κανείς τις πιο λεπτές αποχρώσεις, τις πιο µικρές λεπτοµέρειες των µουσικών φράσεων, εντέλει όταν κατανοεί την “καρδιά”, το εσωτερικό των έργων», έχει γράψει ο µουσικοκριτικός Karl Harb.

Chamber Orchestra of Europe
Chamber Orchestra of Europe © Julia Wesely

Ο Κωνσταντίνος Καρύδης και η Chamber Orchestra of Europe στο Μέγαρο: το πρόγραμμα της συναυλίας

Με το γνώριµο στιλ του, χωρίς µπαγκέτα, θα βρεθεί στο πόντιουµ της Αίθουσας Χρήστος Λαµπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να ξετυλίξουν µε τον Γιαν Λισέτσκι και τους µουσικούς της Chamber Orchestra of Europe το Τέταρτο κοντσέρτο για πιάνο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, καθώς και το Τρίτο από τα Είκοσι τέσσερα πρελούδια για πιάνο του Ντµίτρι Σοστακόβιτς. Πιανίστας της λεπτοµέρειας, ο 28χρονος Καναδός σολίστ, που κέρδισε το αθηναϊκό κοινό το 2013 στην πρώτη του εµφάνιση στο Μέγαρο, φηµίζεται για τη «γνησιότητα, τη λυρικότητα και την ευφυΐα» σύµφωνα µε τους New York Times.

Jan Lisiecki
Jan Lisiecki © Christoph Kostlin

Οι συνθέσεις των δύο µεγάλων µουσουργών θα έχουν την τιµητική τους στο πρόγραµµα, που περιλαµβάνει ακόµα τη Συµφωνία αρ. 4 του Μπετόβεν, τα ∆ύο κοµµάτια για οκτέκτο εγχόρδων του Σοστακόβιτς, καθώς και το Πρελούδιο στη µνήµη του Σοστακόβιτς για δύο βιολιά του Άλφρεντ Σνίτκε. 

Το ίδιο βράδυ, όµως, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έργα του Αµερικανού Τσαρλς Άιβς (Ύµνος: Largo Cantabile) και των Ελλήνων συνθετών Περικλή Κούκου (Adagio για ορχήστρα εγχόρδων από την καντάτα Οι Πέρσες) και Νίκου Σκαλκώτα (Πέντε ελληνικοί χοροί).

INFO

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαµπράκης,
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 2107282333, megaron.gr
, 20 Απριλίου στις 20:30

Χορηγός ΑΙΓΕΑΣ - ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ