Μουσικη

Το Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο

5 ραντεβού που δεν χάνουμε στη δημοφιλή γιορτή των τεχνών

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 910
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Batsheva Ensemble, "Last work"
Batsheva Ensemble, "Last work"

Το Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 8 έως τις 20 Aπριλίου - Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά

Διεθνούς φήμης σύνολα, καταξιωμένοι ερμηνευτές: η μουσική και ο χορός έχουν την τιμητική τους στο καθιερωμένο ανοιξιάτικο πολιτιστικό ραντεβούστο Μέγαρο. Από τις 8 έως τις 20 Aπριλίου,οι παρτιτούρες θα ανοίξουν σε έργα του Μπαχ, του Πουτσίνι αλλά και τουγερμανικού ρομαντισμού, μπροστά από τα αναλόγια θα βρεθούν οι σολίστ Άλασνταιρ Μπήτσον, Βίνφρηντ Μπαίνιχ, Ζανίν Γιάνσεν, Ντενίς Καζούχιν, Γιαν Λισέτσκι και ο περιζήτητος μαέστρος Κωνσταντίνος Καρύδης, ενώ για τρία βράδια τη σκηνή θα καταλάβουν οι χορευτές του Batsheva Ensemble. Ανοίξτε την ατζέντα σας, οι προπωλήσεις έχουν ξεκινήσει.

Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο: το πρόγραμμα αναλυτικά

QUARTETTO D’ARCHI DELLA SCALA
ALASDAIR BEATSON
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 8 Απριλίου στις 20:30

Τα αισθαντικά «Χρυσάνθεμα»του Πουτσίνι, το νεανικό «Τέταρτο κουαρτέτο» του Μπετόβεν και το συγκλονιστικό «Κουιντέτο» του Σεζάρ Φρανκ –αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά ρομαντικά κουιντέτα με πιάνο– θα δώσουν τον τόνο στην εναρκτήρια βραδιά του φεστιβάλ. Στην Αθήνα έρχεται να τα ερμηνεύσει το Κουαρτέτο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου. Το ιστορικό σχήμα μουσικής δωματίου ιδρύθηκε το 1953 και, ύστερα από παύση αρκετών ετών, επανασυστάθηκε το 2001 από τέσσερις νέους βραβευμένους μουσικούς, τους βιολονίστες Φραντσέσκο Μανάρα και Ντανιέλε Πασκολέττι, τον βιολίστα Σιμόνιντε Μπρακόνι και τον τσελίστα Μάσσιμο Πολιντόρι. Στα μέρη μας συμπράττουν με τον πολυσχιδή πιανίστα Άλασνταιρ Μπήτσον, γνώριμο και από τη συμμετοχή του στο περσινό ρεσιτάλ της Βικτόρια Μούλοβα στο Μέγαρο.

Alasdair Beatson
Alasdair Beatson © Kaupo Kikkas

ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ
WINFRIED BÖNIG
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 9 Απριλίου στις 20:30

Tο μεγαλείο της δημιουργίας του Μπαχ συναντά την ευαισθησία και την αχανή ηχοχρωματική παλέτα της γαλλικής μουσικής, καθώς και συνθέσεις που γράφτηκαν για άλλα μουσικά όργανα στο πρόγραμμα που θα ξετυλίξει ο Bίνφρηντ Μπαίνιχ. Ο προβεβλημένος Γερμανός μουσικός, οργανίστας στον περίφημο καθεδρικό ναό της Κολωνίας και καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία της πόλης, μας υπόσχεται μια βραδιά με πρωτότυπα έργα και μεταγραφές συνθέσεων για εκκλησιαστικό όργανο. Εκτός από κομμάτια του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ για τον οποίο το όργανο ήταν το κατεξοχήν πεδίο έκφρασης των πιο μύχιων μουσικών του ιδεών, θα ερμηνεύσει δημιουργίες των Μπάρμπερ, Βιερν και Λιστ, ενώ θα ολοκληρώσει το ρεσιτάλ του με έναν αυτοσχεδιασμό.

«LAST WORK»
OHAD NAHARIN / ΤHE BATSHEVA ENSEMBLE
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, 12,13, 14 Απριλίου στις20:00

Σε μια κάψουλα που περιέχει την ιστορία συντετμημένη, η ομορφιά και η τρυφερότητα προσπαθούν να επιβιώσουν ενάντια σε παιχνίδια εξουσίας. Τα σώματα βρίσκουν δρόμους διαφυγής από την πραγματικότητα που γίνεται όλο και περισσότερο χαοτική, βίαια, ανούσια, και προσφέρουν μιαν απλή αλήθεια, τη συμπόνοια και την παρηγοριά. Με το «Last work»,μια παράσταση που μιλά για ένα ονειρικό παρελθόν, ένα χαοτικό παρόν και για την απόγνωση που προκαλεί ένα άγνωστο μέλλονεπιστρέφειη αγαπητή και στη χώρα μας χορευτική ομάδα από το Ισραήλ. Μιλώντας για ένα έργο που «κόβει την ανάσα», οι The New York Times, έχουν εξάρει τους ερμηνευτές «και τον τρόπο με τον οποίο ο Ohad Naharin μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις ευχαρίστησης, πόνου, τρέλας και ένα είδος ζωικότητας –μια καθαρή κατάσταση ύπαρξης στο σώμα– μέσω της κίνησής του».

Batsheva Ensemble, "Last work"
Batsheva Ensemble, "Last work"

JANINE JANSEN / DENIS KOZHUKHIN
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 16 Απριλίου στις 20:30

Διαπρέπουν στις μεγαλύτερες αίθουσες της υφηλίου χάρη στο ταλέντο και τις δεξιοτεχνικές τους ικανότητες, ενώ έχουν κερδίσει το χειροκρότημα και του κοινού του Μεγάρου –η Ολλανδή βιολονίστα κατά την εμφάνισή της το 2022 με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης και ο Ρώσος πιανίστας στην περσινή του συναυλία με τη Βίλντε Φρανγκ. Τώρα, οι δύο χαρισματικοί δεξιοτέχνες συνεργάζονται σε ένα πρόγραμμα με σονάτες και ρομάντσες τριών συνθετών του γερμανικού ρομαντισμού που είχαν κοινή πορεία στην τέχνη και τη ζωή: του Ρόμπερτ Σούμαν, της συζύγου του Κλάρας και του Γιοχάννες Μπραμς, ο οποίος είχε την εκτίμηση και τη στήριξη του ζεύγους, ενώ ανέπτυξε σχέση αμοιβαίου θαυμασμού και πάθους με την Κλάρα Σούμαν, μετά τον πρόωρο θάνατο του άντρα της.

Janine Jansen
Janine Jansen © Lukas Beck

CHAMBER ORCHESTRA OF EUROPE
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ / JAN LISIECKI
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 20 Απριλίου στις 20:30

Στο βιογραφικό του φιγουράρουν συνεργασίες με μυθικές ορχήστρες (όπως οι Φιλαρμονικές του Βερολίνου και της Βιέννης), ενώ οι ειδικοί παινεύουν τη διεισδυτικότητά του στην ουσία των έργων, τη φαντασία και την απαστράπτουσα τεχνική του. Διακριτική παρουσία, αλλά απαράμιλλαουσιαστικός στην τέχνη του, ο αρχιμουσικός Κωνσταντίνος Καρύδης επιστρέφει στην Ελλάδα για να διευθύνει, πάντα χωρίς μπαγκέτα, την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης σ’ ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα υψηλών ερμηνευτικών απαιτήσεων. Στη συναυλία τους αναμένουμεν’ ακούσουμετην αριστουργηματική Τέταρτη συμφωνία του Μπετόβεν, συνθέσεις των Σοστακόβιτς και Σνίτκε, αλλά και έργα Σκαλκώτα και Κούκου. Συμπράττει ως σολίστ ο νεαρός βιρτουόζος του πιάνου Γιαν Λισέτσκι. Τα σολιστικά μέρη για βιολί ερμηνεύουν τα μέλη της Ορχήστρας Στηβ Κόουπς και Λούσυ Γκουλντ, ενώ τα μέρη για σόλο τσέλο, ο Γουίλ Κόνγουεϋ.
Χορηγός:ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου

Ο μαέστρος Κωνσταντίνος Καρύδης
Ο μαέστρος Κωνσταντίνος Καρύδης © Thomas Brill

Eισιτήρια: 2107282333, megaron.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ