Μουσικη

Next Big Thing εμπράκτως

11 ντεμπούτα που αξίζει να ξαναθυμηθούμε

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ Winter Guide 2015
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
83726-187224.jpg

Καλές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα συγκροτήματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον (που συνήθως τα ξεχνάμε πριν τα γνωρίσουμε) ή για τα next big thing που τα περισσότερα περνάνε και δεν ακουμπάνε, όμως ο πρώτος δίσκος κάποιου είναι ένα ουσιαστικό πειστήριο για την αξία του, για το αν το ’χει ή δεν το ’χει, μια καλή αφορμή για να ασχοληθούμε μαζί του, για να περιμένουμε το επόμενο βήμα, για να εκτιμήσουμε το ταλέντο και τις δυνατότητές του. Μπορεί πια να βγαίνουν αρκετοί καλοί δίσκοι, όμως δύσκολα ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, από αυτό το «συμπαθές τίποτα» που δεν σε προκαλεί να γυρίσεις και να τους ξανακούσεις, που έχουν την αξία και το ειδικό βάρος για «πολλές και κατ’ ιδίαν ακροάσεις», που έλεγε κι ο Χατζιδάκις. Να λοιπόν μία «χρυσή» 11άδα που καλύπτει όλες τις θέσεις και που αξίζει τον κόπο να ακούσεις και –κυρίως– να ξανακούσεις.

01. Benjamin Booker -Benjamin Booker

(κεντρική φωτό)

Με καταγωγή από τη Βιρτζίνια αλλά κάτοικος Νέας Ορλεάνης, ο Benjamin πήρε τη κιθάρα του, έβαλε το βύσμα στον ενισχυτή και ζόρικα, αφτιασίδωτα και στεγνά blues αλλά και rock ’n roll και rhythm and blues άρχισαν να ξεπηδάνε από παντού. Κάτι θα ξέρει ο Jack White, που τον πήρε για να ανοίγει τις συναυλίες του.

02. FKA Twigs - LP1

image

Χόρευε κι έκανε φωνητικά για γνωστές τραγουδίστριες, όμως η 26χρονη Tahliah Debrett Barnett ήξερε ότι μπορούσε να το κάνει καλύτερα. Και το ’κανε, χωρίς να πολυσκοτίζεται για τους τίτλους, αφού το περιεχόμενο μετράει. Έτσι μετά τα EP1 & EP2 κυκλοφόρησε φέτος το LP1 με μία ενδιαφέρουσα προσωπική άποψη για το trip-hop, που το τσάκισε, το στραπατσάρισε, το κανάκεψε, του ψιθύρισε γλυκόλογα και το άφησε να πετάξει.

03. Ex Hex - Rips

image

Στη Mary Timony (Wild Flag, Helium, Autoclave) φαίνεται πως δεν αρέσει η μοναξιά. Έτσι μετά από κάποιες σόλο απόπειρες αποφάσισε πως τα γκρουπ τής ταιριάζουν περισσότερο, κι αν είναι όλο κορίτσια –που τους αρέσει η power pop– ακόμη καλύτερα. Η indie φάση απέκτησε το καινούργιο της all girl συγκρότημα που δείχνει να έχει προοπτικές.

04. My Dranken Haze - My Dranken Haze

image

Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Είμαστε όλοι «θύματα» της γοητείας της pop κουλτούρας και «αιωνίως αιχμάλωτοι» των garage ήχων και της rock’n’roll δυναμικής. Από τον κανόνα δεν ξεφεύγουν και οι My Dranken Haze και, βασισμένοι στο πρωτογενές υλικό της garage και ψυχεδελικής μυθολογίας, δημιουργούν ένα άλμπουμ που γοητεύεται από το παρελθόν αλλά ζει και αναπνέει στο παρόν.

05. Ough - More Than Any Other Day

image

Το Μόντρεαλ συνεχίζει να βγάζει διαμαντάκια. Οι γεροφιλόσοφοι της indie ανορθοδοξίας Godspeed You! Black Emperor κάτι είδαν σ’ αυτούς και τους πήραν στην Constellation. Ο post-punk ήχος τους δύσκολα περνάει απαρατήρητος, όπως και η φωνή του Tim Beeler που τραγουδάει.

06. Fear of Men - Loom

image

Αν θέλεις να την ξεπετάξεις την υπόθεση, λες: οι νέοι Smiths από το Brighton και ξεμπερδεύεις. Όμως και μόνο που έχουν την Jessica Weiss ως frontwoman, οι ισορροπίες αλλάζουν κι από την άλλη μπορεί να είσαι Άγγλος μουσικός και οι Smiths να μην είναι μέσα στο dna σου; Το πρώτο τους άλμπουμ ακολουθεί τη συλλογή με τα σιγκλάκια της «Early Fragments».

07. A Victim of Society - Distractions

image

Όπως έγραφα και στην κριτική μου εδώ: «Κάτω από το κιθαριστικό νέφος της rock’n’roll ιστορίας, που δείχνει να γνωρίζει καλά, και με τον ενθουσιασμό νεοφώτιστου, το ντουέτο αυτό κρύβει έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Τι κι αν ο θόρυβος από τις κιθάρες σού ξύνει την ψυχή; Αισθηματίες, κατά βάθος, έχουν κρυμμένες μελωδίες να αντιπαραθέσουν και οξυδερκείς παρατηρήσεις για τη ζωή…»

08. Arca - Xen

image

Κάτι τρέχει με τον Alejandro Ghersi από τη Βενεζουέλα. Ακόμη δεν βγήκε από το αυγό κι έχει πίσω του παραγωγή σε 4 κομμάτια από το περίφημο «Yeezus» του Kanye West, έχει βάλει το χεράκι του στο EP2 της FKA Τwigs και η Bjork τον έχει κλείσει να της κάνει παραγωγή στον καινούργιο της δίσκο. Εδώ συστήνεται με την προσωπική του μουσική άποψη, ηλεκτρονικού, πειραματικού και avant garde περιεχομένου.

09. Blue-Eyed Hawk - Under the Moon

image

Με όνομα και τίτλο δίσκου από ποιήμα του W B Yeats, το αγγλικό κουαρτέτο ανακατεύει επιτυχώς jazz, electro, rock, folk και στήνει μια ενδιαφέρουσα τραγουδοποιία με συλλογική δημιουργική λειτουργία που δικαιώνει τον όρο: γκρουπ.

10. Sabina - Touzours

image

Ιταλίδα και με γερμανικό αίμα και παρισινό παρελθόν η Sabina (Sciubba) έγινε γνωστή ως τραγουδίστρια των νεοϋορκέζων electropop Brazilian Girls, όμως το ταμπεραμέντο της την έχει οδηγήσει και σε άλλες συνεργασίες (Bebel Gilberto, Baaba Maal) και τώρα στο πρώτο της σόλο άλμπουμ. Ευχάριστη, φωτεινή, χαριτωμένη, στοχαστική, πολύγλωσση pop με στοιχεία από rock, latin και electronica, με μία σταγόνα Nico.

11. Adult Jazz - Gist Is

image

Ούτε adult, ούτε jazz ακριβώς, αλλά με πειραματική διάθεση και μουσικές αναζητήσεις που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, το αγγλικό κουαρτέτο δείχνει πως έχει την ικανότητα να δημιουργεί γοητευτικά, ατμοσφαιρικά, ιδιαίτερα και με προσωπικότητα τραγούδια που δεν περνάνε απαρατήρητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ