Μουσικη

Ροντ Στιούαρτ: Πούλησε τον μουσικό κατάλογο του έναντι 100 εκατ. δολαρίων

Πολλά μεγάλα ονόματα έχουν προχωρήσει σε τέτοιες συμφωνίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ροντ Στιούαρτ: Πούλησε τον μουσικό κατάλογο του έναντι 100 εκατ. δολαρίων
© ΕPA/ALISON DINNER

Ροντ Στιούαρτ: Πούλησε τον μουσικό του κατάλογο του έναντι 100 εκατ. δολαρίων 

Ο Ροντ Στιούαρτ έγινε ο τελευταίος σούπερ σταρ της ροκ που πουλάει τον μουσικό κατάλογο του σε μια συμφωνία ύψους σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Ο Στιούαρτ, του οποίου οι επιτυχίες περιλαμβάνουν βασικές ροκ επιτυχίες της δεκαετίας του 1970 όπως τα «Maggie May», «Da Ya Think I'm Sexy», «You Wear It Well» και «You're in My Heart», πούλησε τα συμφέροντα του εκδοτικού του καταλόγου και της ηχογραφημένης μουσικής του, καθώς και ορισμένα δικαιώματα ονόματος και εικόνας, στην Iconic Artists Group του Ίρβινγκ Έιζοφ.

Η WSJ, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τη συμφωνία, αναφέρει ότι η Iconic συγκέντρωσε επίσης πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα κεφάλαια για μελλοντικές επενδύσεις στον κατάλογο, με επικεφαλής την επενδυτική εταιρεία ιδιωτικών αγορών HPS Investment Partners. Ο κατάλογος που πούλησε περιλαμβάνει δουλειές από τη σόλο καριέρα του και εκτείνεται επίσης πίσω στη συμμετοχή του με τα συγκροτήματα Faces και Jeff Beck Group.

Rod Stewart - Forever Young (Official Video)

Σταρ που πούλησαν τους μουσικούς τους καταλόγους

Τα τελευταία χρόνια μεγάλα ονόματα όπως ο Μπομπ Ντίλαν, Τίνα Τέρνερ, η Στίβι Νικς, ο Νιλ Γιανγκ, ο Πολ Σάιμον, οι Aerosmith πέτυχαν νέες συμφωνίες για τους μουσικούς τους καταλόγους και μάλιστα ως και με εννιαψήφια νούμερα. Το 2022, η Hipgnosis Songs Capital αγόρασε τα δικαιώματα του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ επί της δισκογραφίας του –ενός άλλου σχετικά νεαρού καλλιτέχνη– καταβάλλοντας ποσό λίγο μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μουσικές φίρμες, αλλά και μεγάλα equity funds, όπως η Blackstone και η KKR, ξεχώριζαν ανάμεσα στους αγοραστές αντιλαμβανόμενα τις υψηλές προοπτικές κερδοφορίας.

Oι εν λόγω αγοράζουν δισκογραφίες, επενδύοντας στην αξία των τραγουδιών με τις καλύτερες πωλήσεις, με την προσδοκία ότι θα δημιουργήσουν αξιόπιστες αποδόσεις για τους επενδυτές, καθώς οι υπηρεσίες streaming όπως η Spotify Technology γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ