Μουσικη

Πέθανε ο Άστον Μπάρετ, μπασίστας του Μπομπ Μάρλεϊ και θρύλος της ρέγκε

Συμμετείχε σε αρκετά σχήματα της ρέγκε μετά τον θάνατο του Μάρλεϊ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο  Άστον Μπάρετ, μπασίστας του Μπομπ Μάρλεϊ και θρύλος της ρέγκε
© Ian Dickson/Redferns/Getty Images/Ideal Image

Μπομπ Μάρλεϊ: Πέθανε ο μπασίστας των Wailers Άστον Μπάρετ

Ο Άστον Μπάρετ ο μπασίστας του θρυλικού συγκροτήματος της ρέγκε Bob Marley and the Wailers, πέθανε σε ηλικία 77 ετών.

Ανακοινώνοντας τον θάνατό του, η οικογένειά του δήλωσε ότι ο Μπάρετ έδινε μια «μακρά μάχη», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο Μπάρετ γεννήθηκε το 1946 και μεγάλωσε στο Κίνγκστον, όπου βοήθησε να τεθούν τα θεμέλια της reggae και της dub. Ως παιδί, τραγουδούσε soul, προτού μεταπηδήσει στο μπάσο.

Κατασκεύασε την πρώτη του μπασοκιθάρα από το μηδέν χρησιμοποιώντας κόντρα πλακέ, ένα κουρτινόξυλο και ένα παλιό τασάκι. Σε συνέντευξή του το 2007 στο περιοδικό Bass Player, είπε: «Δεν έχω ξανακούσει τέτοιο πράγμα: "Όταν παίζω μπάσο, είναι σαν να τραγουδάω. Συνθέτω μια μελωδική γραμμή και βλέπω τον εαυτό μου σαν να τραγουδάω βαρύτονο».

Μαζί με τον αδελφό του Κάρλτον, ο Μπάρετ έπαιξε με συγκροτήματα όπως οι Bob Marley & the Wailers, οι Hippy Boys και οι The Upsetters του Λι Πέρι Υπήρξε επίσης μέντορας πολλών Τζαμαϊκανών μουσικών, συμπεριλαμβανομένων των Σλάι Ντάνμπαρ και Ρόμπι Σεξπιρ του ντουέτου παραγωγής reggae Sly & Robbie.

Μετά την ένταξή του στους Wailers τη δεκαετία του 1970, ο Μπάρετ έγινε bandleader της backing band του Marley και συμπαραγωγός των άλμπουμ του γκρουπ. Παρέμεινε μέλος για το υπόλοιπο της ζωής του Marley, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στα πολύ αγαπημένα άλμπουμ «Burnin'» και «Uprising».

Αλλά η κληρονομιά του εκτεινόταν παραπέρα: συνέχισε να περιοδεύει με μεταγενέστερες εκδοχές των Wailers και, το 2015, ανακηρύχθηκε από τους αναγνώστες του NME ως ο 25ος καλύτερος μπασίστας όλων των εποχών.

Το 2021, τιμήθηκε με το παράσημο Order of Distinction (Commander class) στις Εθνικές Τιμές και Βραβεία για την 59η επέτειο της ανεξαρτησίας της Τζαμάικα.

Η είδηση του θανάτου του έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του «Bob Marley: One Love, τη βιογραφική ταινία για τον θρύλο της ρέγκε στην οποία τον Μπάρετ θα υποδυθεί ο γιος του.

BPL12: Aston "Family Man" Barrett "I Shot the Sheriff"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ