Μουσικη

Πώς η Brenda Lee μεταμόρφωσε το «Rockin' Around the Christmas Tree» σε μια επιτυχία

66 χρόνια μετά, το τραγούδι έχει ένα νέο βιντεοκλίπ με εκατομμύρια views

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Rockin' Around the Christmas Tree»: Η ιστορία πίσω από την επιτυχία του τραγουδιού που ερμήνευσε η Brenda Lee και το νέο βιντεοκλίπ.
© Michael Ochs Archives/Getty Images/Ideal Image

«Rockin' Around the Christmas Tree»: Η ιστορία πίσω από την επιτυχία του τραγουδιού που ερμήνευσε η Brenda Lee και το νέο βιντεοκλίπ.

Η περίοδος των Χριστουγέννων είχε πάντα τις δικές της ξεχωριστές μελωδίες, εορταστικούς ήχους που σε συνδυασμό με το εύθυμο και εορταστικό κλίμα των γιορτών, έμειναν όλα αυτά τα χρόνια κλασικοί και εμβληματικοί. Κάποια από τα τραγούδια αυτά έχουν συνδυαστεί με τις βόλτες στις αγορές και την πολυκοσμία στις μεγάλες πόλεις, ενώ άλλα με το ζεστό κλίμα του σπιτιού και του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Στη δεύτερη κατηγορία, εξέχουσα θέση κατέχει το «Rockin' Around the Christmas Tree», με την χαρακτηριστική φωνή της «Little Miss Dynamite», όπως ήταν το προσωνύμιο της, της σπουδαίας Brenda Lee.

«Rockin' Around the Christmas Tree»: Η ιστορία πίσω από την επιτυχία του τραγουδιού που ερμήνευσε η Brenda Lee και το νέο βιντεοκλίπ.
Brenda Lee κι Elvis Presley, 1956 © Michael Ochs Archives/Getty Images

Με μία καριέρα που ξεκίνησε πριν καν γίνει έφηβη, η Lee γνώρισε την επιτυχία από πολύ νωρίς με τραγούδια τα «Sweet Nothing» και «I'm Sorry», τα οποία και έφτασαν μέχρι το Νο 1 των charts στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Από τα χρήματα που κέρδισε από το δεύτερο, ύστερα από δικαστικό αγώνα για τα royalties, αγόρασε ένα σπίτι στην οικογένεια της, καθώς μέχρι τότε ζούσαν όλοι μαζί σε ένα trailer, με ενοίκιο 75 δολάρια το μήνα. Λίγο καιρό αργότερα, το σπίτι δυστυχώς κάηκε. Με την καριέρα της στη συνέχεια να έχει σκαμπανεβάσματα για πολλά χρόνια, η Brenda Lee θα γνωρίσει ξανά επιτυχία πολλά χρόνια αργότερα, το 1974, με το «Nobody Wins» του γνωστού τραγουδοποιού Kris Kristofferson. Με το συγκεκριμένο τραγούδι, έλαβε διακρίσεις από το Georgia Music Hall of Fame, καθώς και από την Εθνική Ακαδημία Δισκογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Όσον αφορά στο «Rockin' Around the Christmas Tree», αποτελούσε σύνθεση του Johnny Marks και όταν ηχογραφήθηκε το 1958, η Brenda Lee ήταν 13 ετών. Σήμερα το τραγούδι θεωρείται κάτι παραπάνω από κλασικό, έχει περάσει σε πολλές γενιές της μέσης αμερικανικής οικογένειας, συνδυάζοντας το εορταστικό κλίμα των ημερών με μία σαγηνευτική μελωδία και ευχάριστο ρυθμό. Οξύμωρο ωστόσο είναι το γεγονός πως δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία κατά την κυκλοφορία του, καθώς εκείνη την περίοδο ο R&B ρυθμός του τραγουδιού ήταν σχεδόν απαγορευτικός ως Χριστουγεννιάτικη μελωδία, καθώς ο κόσμος προτιμούσε τα παραδοσιακά μελοποιημένα κάλαντα. Η μετέπειτα επιτυχία της Lee, έδωσε στο «Rockin' Around the Christmas Tree» περισσότερο ραδιοφωνικό airplay, αποκτώντας έστω και ετεροχρονισμένα την επιθυμητή δημοφιλία. Ουσιαστικά το τραγούδι μπήκε στο Billboard Hot 100 μόλις το 1960, δύο χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία. Ακόμα και τότε όμως δυσκολευόταν να «πλασαριστεί» στις πρώτες θέσεις, κάτι που θα γινόταν το 1965 και θέση Νο 3. Η Brenda Lee είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά: «Ήταν μαγικό. Νομίζω πως μέσα μας το ξέραμε πως χρειάζονται μερικά χρόνια ώστε το τραγούδι να απογειωθεί».

«Rockin' Around the Christmas Tree»: Η ιστορία πίσω από την επιτυχία του τραγουδιού που ερμήνευσε η Brenda Lee και το νέο βιντεοκλίπ.
Brenda Lee, 1959 © Keystone-France/Gamma-Rapho via Getty Images

Η διαδρομή του τραγουδιού δεν είχε τελειώσει. Στην ταινία «Home Alone» με τους Macauley Culkin και Joe Pesci, το τραγούδι γίνεται ευρέως γνωστό σε ένα κοινό μικρότερης ηλικίας που μέχρι τότε αγνοούσε την ύπαρξή του, αναβιώνοντας έτσι την επιτυχία του. Τον Δεκέμβριο του 2023, το τραγούδι φτάνει για πρώτη φορά στo No 1 των αμερικανικών charts, όντας έτσι η τρίτη επιτυχία της Brenda Lee που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο. Σπάζοντας έτσι ταυτόχρονα δύο ρεκόρ, με τη Lee να γίνεται η γηραιότερη καλλιτέχνιδα που φτάνει στην κορυφή, καθότι 79 ετών, ενώ επίσης το «Rockin' Around the Christmas Tree» είναι το τραγούδι με το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ της αρχικής κυκλοφορίας του και της άφιξης στην κορυφή του Billboard Hot 100. 65 ολόκληρα χρόνια.

Brenda Lee - Rockin' Around The Christmas Tree (Official Music Video)

Η επιτυχία του τραγουδιού συνδυάζεται με ολοκαίνουργιο videoclip, το οποίο μέσα σε ένα μήνα έχει 14 εκατομμύρια προβολές στο YouΤube. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Billboard, η Brenda Lee λέει πως «Έχω φιλαράκια μου μέσα στο video. Περάσαμε υπέροχα κατά τη δημιουργία του. Το βιντεοσκοπήσαμε στο σπίτι του παραγωγού, ωστόσο δεν υπήρχε προκαθορισμένη χορογραφία. Απλά περνούσαμε όμορφα. Η συμβολή όλων ήταν πολύτιμη και νομίζω ο κόσμος θα το ευχαριστηθεί».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ