Μουσικη

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Η καλή χρονιά από την αρχή φαίνεται!

Διάσημοι ερμηνευτές και ορχήστρες, το αγαπημένο αφιέρωμα στο πιάνο, ηχηρές πρεμιέρες, συναντήσεις με Έλληνες σολίστ και δημοφιλείς μουσικούς έρχονται στο Μέγαρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 898
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Carina Kanellakis διευθύνει την Φιλαρμονική του Λονδίνου
Η Carina Kanellakis διευθύνει την Φιλαρμονική του Λονδίνου © Mark Allan

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: το πρόγραμμα για το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2024

Μεγάλοι ερμηνευτές…

Ο δημοφιλής κύκλος ανοίγει στις 13/1/2024 με τον Cyprien Katsaris που θα ερμηνεύσει παρτιτούρες των Liszt, Chopin, Schubert κ.ά., ενώ θα αναδείξει και έργα Ελλήνων μουσουργών. Παρών δηλώνει και φέτος ο σταρ του βιολιού Renaud Capuçon. Με τον πιανίστα Guillaume Bellom θα παρουσιάσουν διαμάντια της μουσικής δωματίου, όπως οι σονάτες για βιολί και πιάνο των Mozart, Beethoven και Strauss (11/2/2024). Η νέα χρονιά, πάντως, ξεκινά με τη γεμάτη μπρίο, περηφάνια, ζωντάνια, αρμονικό αισθησιασμό και χορευτική ενέργεια μουσική του Manuel de Falla από τον αρχιμουσικό Στέφανο Τσιαλή και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (12/1/2024). Μαζί τους και ο ανερχόμενος αστέρας της βιόλας Μarc Sabbah.

Renaud Capucon
Renaud Capucon © Simon Fowler
Cyprien Katsaris
Cyprien Katsaris

…αλλά και μεγάλες Ορχήστρες

Η Cappella Andrea Barca, που ίδρυσε ο διαπρεπής πιανίστας και μαέστρος Sir Andràs Schiff, για πρώτη φορά στο Μέγαρο (25/1/2024)! Έρχονται με τις παρτιτούρες τους ανοιχτές στην περίφημη Συμφωνία αρ. 40, αλλά και στα Κοντσέρτα για πιάνο αρ. 23 και αρ. 27. Στα μεγάλα ραντεβού, φυσικά και αυτό με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου (23/2/2024), που θα διευθύνει η ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα μαέστρος Karina Canellakis, μια από τις σημαντικότερες αρχιμουσικούς του καιρού μας. Θα ερμηνεύσουν συμφωνικά έργα των Mussorgsky («Πρελούδιο» από την όπερα «Χοβάνστσινα») και Brahms (Τέταρτη συμφωνία). Συμπράττει ο Γερμανός δεξιοτέχνης του βιολιού Christian Tetzlaff, που θα ερμηνεύσει το Πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Shostakovich. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς. Με δύο διαφορετικά προγράμματα καταφθάνει η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας (12 & 13/3/2024), υπό τον Mikko Franck. Σολίστ την πρώτη βραδιά ο πιανίστας Jean-Yves Thibaudet, στο Κοντσέρτο για πιάνο σε σολ μείζονα του Ravel, ενώ τη δεύτερη η Vilde Frang θα ερμηνεύσει το Πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Shostakovich.

Sir Andras Schiff
Sir Andras Schiff © Nadja Sjostrom

Piano Days

Αγαπημένο ραντεβού για τους φίλους του Μεγάρου, το φετινό αφιέρωμα στο πιάνο επιστρέφει στις 27 & 28/1/2024 και φέρνει σπάνιες ηχογραφήσεις μεγάλων σολίστ (Horowitz, Rubinstein, Gould, Lang Lang, Bachauer, κ.ά.) που αναπαράγονται «ζωντανά» από το ακουστικό πιάνο SPIRIO | r, στην πρώτη παρουσία του στο Μέγαρο. Επίσης: το θρυλικό «Boléro» του Ravel μέσα από την ερμηνεία του πιανιστικού ντουέτου Ferhan και Ferzan Önder και του βιρτουόζου των κρουστών Δημήτρη Δεσύλλα. Τους ταλαντούχους νεαρούς πιανίστες Φίλιππο Κλαψινάκη και Θεόδωρο Φιλιππόπουλο. Το παιχνίδι μυστηρίου «Όλα ξεκίνησαν από ένα πιάνο με ουρά», για παιδιά 6-10 ετών. Τον διάσημο τζαζ πιανίστα Stefano Bollani. Τη μουσική παράσταση «Chaplin Pianissimo», που ξετυλίγει τη ζωή του Τσάρλι Τσάπλιν, σε αφήγηση του γιου του Γιουτζίν και μουσική από ταινίες του θρυλικού καλλιτέχνη σε μεταγραφή για δύο πιάνα. Τους γνωστούς για την αυτοσχεδιαστική τους δεινότητα Μάνο Κιτσικόπουλο και Νικόλα Αναδολή. Μια πιανιστική αναμέτρηση με… μονομάχους τον Χρίστο Παπαγεωργίου και τον Αναστάσιο Πάππα. Τον Δημήτρη Βασιλάκη σε έργα Liszt και Godowsky. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ να πλαισιώνει τους πιανίστες Παναγιώτη Τροχόπουλο, Μάριο Παντελιάδη και Αλεξία Μουζά σε έργα Liszt. Στο πλαίσιο των Piano Days εγκαινιάζεται ο κύκλος συζητήσεων «Ρηξικέλευθο» σχετικά με την καινοτομία στην επιστήμη, την τέχνη και το επιχειρείν, σε σύλληψη του και παρουσίαση του καθηγητή Στάθη Ν. Καλύβα.

Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Μετά το ραντεβού μας στις γιορτές για τον «Μεσσία», η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, σε όργανα εποχής, και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου ερμηνεύουν τις Συμφωνίες αρ. 1 και 7 του Beethoven (28/3/2024).

Νέα ελληνικά έργα σε πρεμιέρα

Την αέναη, μυστική σχέση ζωής και θανάτου διερευνά η νέα όπερα «Περσεφόνη» (1/2/2024), σε σύλληψη, λιμπρέτο και σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, μουσική του Δημήτρη Μαραγκόπουλου και μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη. Φωνές του κόσμου διαπλέκονται με ερμηνείες λυρικών τραγουδιστών, αλλά και με απόκοσμους ηλεκτρονικούς και οργανικούς ήχους, σε μια σύγχρονη αφήγηση που εξελίσσεται σε ένα καινοτόμο εικαστικό περιβάλλον. Μια παραγωγή της «2023 Ελευσίς - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την πορεία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου αφηγείται το «El Greco - The Opera» σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου και λιμπρέτο του Ηλία Λιαμή (13, 15, 17, 20/2/2024). Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία-δραματουργία της Αγγέλας Σαρόγλου. Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα Novarte και η Χορωδία Fons Musicalis. Για τους θεατρόφιλους η αυλαία ανοίγει με το έργο «Ανεμοστρόβιλοι του πεπρωμένου» (20, 21, 22/3/2024), το ψυχολογικό δράμα του Χριστόφορου Χριστοφή που αντλεί έμπνευση από υπαρκτά πρόσωπα (Δημήτρης Μητρόπουλος, Alma Mahler).

Rising Stars

Τρεις ταλαντούχους ερμηνευτές της νέας γενιάς και ένα σχήμα μουσικής δωματίου, που έχουν κάνει αίσθηση με τις εμφανίσεις τους διεθνώς, μας συστήνει το Μέγαρο: τον φαγκοτίστα Mathis Stier (9/3/2024), το Κουαρτέτο Sonoro (9/3/2024), τον σολίστ της ακουστικής και ηλεκτρικής κιθάρας Sean Shibe (10/3/2024) και τον οργανίστα Sebastian Heindl (10/3/2024).

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης  Μητρόπουλος

Τη σειρά συναυλιών ανοίγει ο πιανίστας Νίκος Λαάρης ερμηνεύοντας σε παγκόσμια πρώτη το «20 Gratitudes for the Teaching of Jesus» που παρήγγειλε στον συνθέτη Γιώργο Τσοντάκη (11/1/2024). Και έπεται συνέχεια με: Μουσική δωματίου για βιόλα, κλαρινέτο και πιάνο από τους Ηλία Λιβιεράτο, Σπύρο Μουρίκη και Νεφέλη Μούσουρα (17/1/2024). «Τα τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού I & ΙΙ» που ερμηνεύουν ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος με τον πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο και η σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη με τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη (5/2/2024 & 20/3/2024). «Μόνο Μπραμς» με τους Γιάννο Μαργαζιώτη, Γκρέγκορ Χορς και Άι Μοτοχάσι (19/2/2024), αλλά και μουσικές συναντήσεις με τους Ντμίτρι Ασκενάζι και Μιχάλη Τάγκα (31/1/2024), Φανή Αντωνέλου και Kerstin Moerk (8/2/2024), το πιανιστικό ντούο Άννη και Λόλα Τότσιου (4/3/2024) και τους Jonian Ilias Kadesha (βιολί) και Noam Greenberg (πιάνο) (27/3/2024).

Μεγάλες διεθνείς παραγωγές στην οθόνη

Θέατρο στο Λονδίνο; Όπερα στη Νέα Υόρκη; Εύκολο να τα απολαύσουμε σε αναμεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας από την άνεση του Μεγάρου. Το πρόγραμμα Met HD LIVE μας υπόσχεται διάσημες οπερατικές στιγμές: τον «Ναμπούκκο» (13/1/2024) και τη «Δύναμη του πεπρωμένου» του Verdi (9/3/2024), την «Κάρμεν» του Bizet (3/2/2024), και το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Gounod (23/3/2024). Από τη βρετανική πρωτεύουσα το National Theatre Live εκπέμπει τις παραστάσεις «Good» σε σκηνοθεσία Dominic Cooke (22/2/2024) και το νέο έργο με τίτλο «Dear England» του James Graham μέσα από τη ματιά του Rupert Goold (14/3/2024).

"Ναμπούκο"
"Ναμπούκο"

Γέφυρες

Ο κορυφαίος Άγγλος μουσικός Max Cooper, σε συνεργασία με το Architecture Social Club, παρουσιάζει το «Aether», μια τρισδιάστατη εμπειρία ήχου και εικόνας που συνδέει τη μουσική με την αρχιτεκτονική (16/1/2024). Ο Διεθνής Διαγωνισμός Animegaron για τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής για ταινίες animation επιστρέφει για έβδομη χρονιά, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Animasyros (2024). Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Κατσούλη, τον σημαντικό Έλληνα δημιουργό που μέσα από τα έργα του χτίζει γέφυρες ανάμεσα στην τζαζ και σε άλλα μουσικά είδη, περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Από την τζαζ στην προκλασική μουσική» (14/3/2024). Στο Μέγαρο περιμένουμε, όμως, και τη μουσική παράσταση «Εδώ είναι το ταξίδι» που φωτίζει αλλιώς τα τραγούδια του Νίκου Πορτοκάλογλου (30/3/2024).

Max Cooper
Max Cooper

Από τζαζ μέχρι ρεμπέτικο

«So in Love» δηλώνει την ημέρα των ερωτευμένων ο γνωστός μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης εστιάζοντας στα ωραιότερα τραγούδια που έγραψε ο Cole Porter (14/2/2024), ενώ η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα εμπλουτίσει το πρόγραμμα της βραδιάς με ορχηστρικά αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες και μιούζικαλ του 20ού αιώνα. Στο πόντιουμ, ο Μίλτος Λογιάδης.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, πάλι, μετατρέπει για δύο βραδιές (17 & 18/1/2024) τη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη σε ρεμπέτικο πάλκο για να μας μεταφέρει –με 20 μουσικούς, τραγουδιστές και ψάλτες–  τη συγκίνηση των τραγουδιών της θρυλικής ταινίας «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, 40 χρόνια από τη δημιουργία της.

Χριστόφορος Σταμπόγλης
Χριστόφορος Σταμπόγλης © Περικλής Σταμπόγλης

Το Μέγαρο των Παιδιών

Αν οι μικροί πρωταγωνιστές της ζωής σας δεν έχουν δει ακόμα τον «Ροβινσώνα Κρούσο» σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη κλείστε θέσεις έως τις 25/2/2024. Από τις 20/1/2024 μια ολοκαίνουργια πρόταση, «Σκιές στο πεντάγραμμο, ο Καραγκιόζης και ο θρίαμβος της Μουσικής» του Ηλία Καρελλά. Δεν θα λείψουν φυσικά ούτε αυτό το τρίμηνο οι εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Κάθε Σαββατοκύριακο το πρόγραμμα έχει συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, εργαστήρια, συναντήσεις γνωριμίας με τα μουσικά όργανα, τους χώρους και συντελεστές των εκδηλώσεων του Μεγάρου.

Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Στην αυλαία του Έτους Κάλλας, η έκθεση «Καληνύχτα, σας αγαπώ», για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, που επιμελήθηκε η Λίλη Πεζανού, ήρθε να φωτίσει την προσωπικότητα της μεγάλης ντίβας στη σκηνή και στη ζωή. Έως 30/1/2024 εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα-ενθυμήματα και φορέματά της από τη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου, καθώς και μακέτες κοστουμιών.

Μαρία Κάλλας, φωτογραφία από την έκθεση "Καληνύχτα, σας αγαπώ"
Μαρία Κάλλας, φωτογραφία από την έκθεση "Καληνύχτα, σας αγαπώ" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

INFO: Εισιτήρια 210 72 82 333, megaron.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ