Μουσικη

O Fatih Akin και το soundtrack της ζωής του

Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης και σεναριογράφος απαντά στη στήλη του ATHENS VOICE Radio 102.5

Λιάνα Μαστάθη
Λιάνα Μαστάθη
ΤΕΥΧΟΣ 888
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Fatih Akin και το soundtrack της ζωής του

It's My Party: O Fatih Akin φτιάχνει τη λίστα με τα soundtrack της ζωής του

Συγκινητικός όταν αναφερόταν στα παιδιά του, συναισθηματικός μιλώντας για τη γυναίκα του, παθιασμένος με τον Prince, ιδεαλιστής και ρεαλιστής ταυτόχρονα: «Όσο έχω την επιλογή δεν με ενδιαφέρει να δουλέψω για καμία πλατφόρμα γιατί αγαπώ τoν κινηματογράφο. Bέβαια, μπορεί να χρειαστεί τελικά, γιατί έχω και μια οικογένεια να θρέψω».

Ο Fatih Akin διηγήθηκε πως παρακάλεσε τον γιo του να φέρει μερικούς φίλους του (του είχα πει να είναι αγόρια και κορίτσια) για να δουν την ταινία του «Rhinegold» (η βιογραφία ενός ράπερ) που απευθυνόταν σε νεανικό κοινό. Είχε και αυτός αγωνία για το αν θα αρέσει η ταινία στους συμμαθητές του και ένιωσε μεγάλη ανακούφιση όταν κατάλαβε ότι τους άρεσε. «Ευτυχώς, μπαμπά, δεν κατέστρεψες την κοινωνική μου ζωή». (γέλια)

Μιλά εντυπωσιασμένος για τα θερινά σινεμά και το ελληνικό κοινό: «Πήγα να δω την “Barbie” και την επανέκδοση της “Rebecca” του Χίτσκοκ. Είμαι ανάμεσα σε έναν ξένο λαό, τους Έλληνες, μοιραζόμαστε μια εμπειρία κοινή, και μου έκανε εντύπωση που ήταν όλοι καλά ντυμένοι. Στη Γερμανία οι άνθρωποι δεν είναι έτσι, είναι σινεφίλ που αδιαφορούν για το τι θα φορέσουν, είναι nerds». «Ναι, αλλά στην “Barbie” δεν θα ήταν έτσι» αντιλέγω. «Έχεις δίκιο, αλλά στη “Rebecca” θα ήταν μόνο έτσι – φοιτητές που θα ήταν αναγκασμένοι να πάνε. Εδώ, στη “Rebecca”, είχε εναλλακτικό κόσμο αλλά είχε και κοινό  που απλά έβαλε τα καλά του και πήγε να απολαύσει την ταινία. Η εμπειρία είναι συλλογική. Όταν πάω στον κινηματογράφο θυμάμαι γιατί αγαπώ τους ανθρώπους, όταν δεν πάω το ξεχνάω». «Γιατί; Δεν αγαπάς τους ανθρώπους όταν πηγαίνεις, για παράδειγμα, σε κλαμπ;», του λέω σε πνεύμα αντιλογίας. «Δεν βγαίνω πια πολύ, είμαι σπίτι, δουλεύω, κάνω πράγματα με την οικογένειά μου» μου απαντάει εκείνος.

Μιλά στοργικά για τα παιδιά του. Με καμάρι μού λέει ότι τη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, την έχει τραβήξει η κόρη του. «Ο γιος μου ακούει χιπ χοπ. Από την άλλη, όσο αφορά την 11χρονη κόρη μου, δεν ξέρω τίποτα από αυτά που ακούει. Έδωσα στον γιο μου ένα πικ απ και του έκανα δώρο τον τελευταίο δίσκο του Eminem. Και τι κάνει εκείνος; Ακούει το αλμπουμ από το Spotify, πφφφ!»

Το πρώτο τραγούδι που πρόσθεσες σε λίστα σου στο Spotify;
Δεν έχω Spotify, ακούω μουσική από βινύλια. Κάνω και κάτι άλλο, παράλογο, ηχογραφώ τους δίσκους μου και τους ακούω στο κινητό. Εντάξει, όταν σπάνια θέλω ένα τραγούδι και όχι όλο το άλμπουμ, το αγοράζω από το iTunes.

Το τραγούδι που ακούς όταν γράφεις ένα σενάριο;
Εξαρτάται από το σενάριο, βάζω μουσική ανάλογα με το θέμα, την αίσθηση που μου δίνει η ταινία.  Κυρίως όμως ακούω metal ή alternative rock. Θέλω δυνατή μουσική και σίγουρα δεν μπορώ να γράψω με χιπ χοπ. Ακούς συνέχεια «fuck this, fuck that» και οι στίχοι μού αποσπούν την προσοχή. Χρειάζομαι θόρυβο για να γράψω. Όταν δημιουργώ, χρειάζομαι εξωτερικό θόρυβο για να συγκεντρωθώ. Είναι παράλογο το ξέρω (γέλια).

Το τραγούδι που σε εμπνέει όταν σκηνοθετείς;
Εξαρτάται πάλι από το φιλμ, αλλά κυρίως με εμπνέει ροκ. Ας πούμε το «Song for the Dead» των Queens of the stone age.

Το τραγούδι που σε κάνει να αλλάξεις σταθμό;
«Hit me baby one more time» –έτσι δεν λέγεται;– από Britney Spears.

Το τραγούδι που σε έκανε να μείνεις στο αυτοκίνητο ενώ είχες παρκάρει;
«The blues» από Hindi Zahra, το έχω χρησιμοποιήσει και σε ταινία.

Το τραγούδι που ξέρεις όλους τους στίχους;
Το «Kiss» του Prince.

Το τραγούδι που έχεις ζητήσει από DJ;
Σίγουρα κάτι από Prince, το «Black Sweat» μάλλον. Τον έχω δει κάμποσες φορές σε συναυλία, είμαι τεράστιος φαν. Την πρώτη φορά ήταν το 1988 στο Αμβούργο, μετά το 1990 στο Nude Tour και τελευταία φορά το 2002 όταν είχε κυκλοφορήσει το «Rainbow Children».

Το τελευταίο τραγούδι που έκανες Shazam;
Κάτσε να σου δείξω, το άκουσα χθες. (Συλλαβίζει:) Α-ι-μαμ Μπα-λντι Πι-σι-τεμπος (Imam Baildi, «O Πασατέμπος»).

Το τραγούδι που έχεις τραγουδήσει σε καραόκε;
Την τελευταία φορά που έκανα καραόκε ήταν στη Ρωσία, νομίζω ότι ήταν το «One» από U2.

To πιο σημαντικό τραγούδι στη ζωή σου;
Δεν θέλω να γίνω βαρετός και να πω πάλι Prince αλλά ναι, είναι το «Purple Rain». Ήταν το 1984, εγώ ήμουν δέκα χρονών, και θυμάμαι καθόμουν στο πάτωμα της κουζίνας. Οι γονείς μου είχαν ένα ραδιοφωνάκι και κάθε βδομάδα άκουγα το Τοπ 20 και ηχογραφούσα τα τραγούδια. Εκείνη την εβδομάδα ηχογράφησα το «Purple Rain» και το άκουγα ξανά και ξανά. Ταυτίστηκα με αυτό το τραγούδι και χωρίς να το καταλαβαίνω, κατάλαβα τα πάντα, όλα τα συναισθήματα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό τραγούδι της ζωής μου.

Το τραγούδι που τραγουδάς στα παιδιά σου;
Όταν γεννήθηκε η κόρη μου έκλαιγε συνέχεια και θυμάμαι την ηρεμούσε το «In my life» των Beatles. Το άλλο τραγούδι που πάντα τραγουδούσα στα παιδιά είναι το «Small Axe» του Bob Marley. Ο γιος μου ήταν του Marley και η κόρη μου των Beatles.

Το πιο περίεργο τραγούδι που σου έχουν ζητήσει όταν έπαιζες ως dj;
Συνήθως μου ζητούσαν κάτι από Madonna. Θυμάμαι μια φορά είχε έρθει ένας και μου είπε θυμωμένα ότι δεν πρέπει να μιξάρω τα τραγούδια γιατί καταστρέφω το όραμα το καλλιτέχνη, και πρέπει να τα αφήνω να παίζουν ολόκληρα. Έγινα έξαλλος!

Το τραγούδι που σου θυμίζει μια δύσκολη περίοδο της ζωής σου;
Eίναι το «Never Gonna Give You Up» του Rick Astley. Δεν είμαι φαν του Astley και ένας λόγος παραπάνω για να μισώ το κομμάτι μια και ήμουν ερωτευμένος με μια κοπέλα στο σχολείο και μου ράγισε την καρδιά – εκείνη την εποχή ακουγόταν παντού αυτό το τραγούδι. Ποτέ δεν μου άρεσε, αλλά ήμουν διατεθειμένος να κάνω μια παραχώρηση επειδή άρεσε σε αυτήν –τόσο ερωτευμένος ήμουν–, αλλά ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά μου. Ήταν μια δύσκολη εποχή για μένα.

Το τραγούδι που σου θυμίζει την πιο χαρούμενη περίοδο της ζωής σου;
Όλα του Tricky από το αλμπουμ «Maxinquaye», ιδίως το «Pumpkin». Την εποχή που κυκλοφόρησε το άλμπουμ ήμουν τρελά ερωτευμένος με τη γυναίκα μου. 

Το τραγούδι που θα έπαιζε σε μία ταινία με θέμα τη ζωή σου;
Ένα τραγούδι της Sezen Aksu. Aπό την πρώτη μου μικρού μήκους ταινία, σε όλες τις ταινίες μου συμπεριλαμβάνω ένα δικό της τραγούδι – αν δεν βάλω, δεν θα έχει επιτυχία το φιλμ! Είναι το γούρι μου. Το κομμάτι ονομάζεται «Farkindayim» και η Sezen Aksu τραγουδά για τα λάθη που έχει κάνει στη ζωή της, τα παρομοιάζει μάλιστα με καράβια, «πόσα καράβια έχει κάψει» λέει. Και εγώ, έχω κάψει πολλά καράβια είναι η αλήθεια.

Το τραγούδι που θα αφιέρωνες σε μια σχέση που έχει τελειώσει;
«I’m free» των Rolling Stones.

Το τραγούδι που θα αφιέρωνες αν ευελπιστούσες σε επανασύνδεση;
O Bryan Adams δεν έχει ένα τραγούδι που λέει «Please forgive me»; (γέλια) Όχι, όχι αυτό. Πρέπει να σκεφτώ ένα τραγούδι που να τραγουδά γυναίκα, μάλλον της Candi Staton το «Stand by Your Man».

Το τραγούδι που σου θυμίζει τη μητέρα σου;
Όταν ήμουν μικρός οι γονείς μου είχαν κασετόφωνο, ξέρεις από αυτά με τις ρόδες, και η μητέρα μου άκουγε ένα τραγούδι της Samime Sanay που λεγόταν «Beklerim Yolunu Gözlerim Aglar belkerim yomnu» (=θα σε περιμένω να έρθεις και τα ματιά μου κλαίνε).

Το τραγούδι που σου θυμίζει τον κολλητό σου;
Κολλητός μου είναι ο Αδάμ Μπουσδούκος. Υπάρχει ένα τραγούδι που μου τον θυμίζει, ακούγεται στην ταινία «Soul Kitchen», λέγεται «Manolis» και είναι του Shantel. Αν και επειδή λέγεται Adam θα ταίριαζε καλύτερα το «Killer» του Adamski (γέλια).

Το τραγούδι που άκουσες σε άλλη ταινία και θα ήθελες να το είχες χρησιμοποιήσει εσύ;
Είδα μια ταινία που ακουγόταν ένα τραγούδι της Nilüfer Yanya, το «Another Life». Είναι μια νέα τραγουδίστρια και μονολόγησα «κρίμα, τώρα δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω».

Το τραγούδι που θα ήθελες να ακουστεί στην κηδεία σου;
Νομίζω ότι η γυναίκα μου θα έβαζε το «Purple Rain». Πρέπει να είναι ένα τραγούδι του Prince, ίσως το  «Sometimes It Snows In April», αν πεθάνω Απρίλιο (γέλια), ή και το soundtrack του «Rocky». Είχα ακούσει σε μία κηδεία το «Lift to the Scaffold» του Miles Davis και είχα εντυπωσιαστεί. Μάλλον θα ήθελα κάτι instrumental, ένα τραγούδι από ταινία, ίσως το «Diary of a Taxi driver» από την ταινία «Taxi Driver».

Fatih Akin - βιογραφικό

Ο Fatih Akin, είναι Γερμανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος ηθοποιός, συγγραφέας και παραγωγός τουρκικής καταγωγής. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Άρκτου στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την ταινία του «Head-On» (2004), καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του «The Edge of Heaven» (2007) και της Χρυσής Σφαίρας Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το «In the Fade» (2017). Είναι παντρεμένος με τη Γερμανο-μεξικανή ηθοποιό Monique Obermüller από το 2004 και έχουν δύο παιδιά. Ζει στο Αμβούργο, στην Altona, κοντά στο σημείο όπου μεγάλωσε.

It's My Party: O Fatih Akin φτιάχνει τη λίστα με τα soundtrack της ζωής του

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ