Μουσικη

Jazz@Megaron: H μεγάλη γιορτή της τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πέντε συναυλίες και δύο βραδιές χορού μας ταξιδεύουν στο συναρπαστικό σύμπαν της τζαζ για δεύτερη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  4-12 Νοεμβρίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 888
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Samara Joy
Samara Joy © Meredith Truax

Jazz@Megaron: Οι εκδηλώσεις από τις 4 ως τις 12 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

SAMARA JOY AND TRIO
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης,  Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 20:30
Μπήκε στο ραντάρ μας το 2019, όταν κέρδισε τον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού Τζαζ Σάρα Βων, έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο το 2021 γνωρίζοντας θερμή υποδοχή από την κριτική και φέτος βραβεύτηκε με δύο Γκράμι (ως καλύτερη νέα καλλιτέχνις και για το καλύτερο άλμπουμ τραγουδιού τζαζ με το Linger Awhile). Μετά το Σικάγο και τη Ζυρίχη και πριν το Αμβούργο, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο, η Αμερικανίδα ντίβα με την πλούσια φωνή και το βελούδινο ηχόχρωμα κάνει μια στάση στην Αθήνα για να απογειώσει την κλασική τζαζ με τη φρέσκια, δημιουργική της προσέγγιση. Μαζί της οι Evan Sherman (ντραμς), Michael Migliore (μπάσο) και Luther Allison (πιάνο).

ALEKOS VRETOS QUARTET MEDITERRANEAN ECHOES
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 20:30
Αιώνιος λάτρης της περιπλάνησης, ο πολυτάλαντος σολίστ στο ούτι, πιανίστας και συνθέτης Αλέκος Βρέτος αντλεί την έμπνευσή του από τη σπουδαία παράδοση της Μεσογείου. Ήχοι της Ανατολής και της Δύσης, γνώριμοι αλλά και άγνωστοι, ανακαλύπτονται εκ νέου μέσα από το πρίσμα της τζαζ, δημιουργώντας ένα μοναδικό ιδίωμα. Έχοντας στο πλάι του σπουδαίους συνεργάτες, όπως τον Γιάννη Δίσκο, τον Δημήτρη Βερδίνογλου και τον Ντίνο Μάνο, παρουσιάζει παλαιότερες και καινούργιες συνθέσεις του και έργα από το αραβικό, αρμένικο και τουρκικό ρεπερτόριο, σε ένα μουσικό ταξίδι εξερεύνησης και απόλαυσης.

ALEKOS VRETOS QUARTET MEDITERRANEAN ECHOES
Αλέκος Βρέτος © John D. Carnessiotis // Γιάννης Δίσκος // Ντίνος Μάνος ©Giorgos Frangiskos // Δημήτρης Βερδίνογλου ©John D. Carnessiotis

FLYING JAZZ TRIO ABEL
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος,  Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 20:30
Με την αισθητική και τη συνέπειά τους έχουν καταφέρει να αποκτούν διαρκώς όλο και περισσότερους φίλους στην εγχώρια σκηνή. Το σχήμα που δημιούργησε ο κιθαρίστας και συνθέτης Στέφανος Ανδρεάδης, με την πολύτιμη αρωγή του πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη και τη συμμετοχή εξαιρετικών μουσικών (όπως οι Δήμος Δημητριάδης, Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης και Ανδρέας Πολυζωγόπουλος), συναντιέται αυτή τη φορά με τον ντράμερ Δημήτρη Κλωνή. Στις αποσκευές τους φέρνουν συνθέσεις από το Abel, την τέταρτη δισκογραφική δουλειά του Flying Jazz Trio, και άλλες επιτυχίες από τη δεκαπενταετή πορεία τους.

FLYING JAZZ TRIO – ABEL

BALLETS JAZZ MONTRÉAL DANCE ME Music by LEONARD COHEN
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 20:00
Η φωνή του Λέοναρντ Κοέν δίνει τον ρυθμό και οι χορογραφίες του Αντώνη Φωνιαδάκη, της Άνναμπελ Λόπεζ Οτσόα και του Ίσαν Ρούστεμ, τριών σημαντικών –και διαφορετικών μεταξύ τους– χορογράφων, την κίνηση. Τι άλλο να σκεφτείς για να κλείσεις θέση στις παραστάσεις της καναδικής ομάδας σύγχρονου χορού; Συνδυάζοντας στοιχεία χορογραφικά, εικαστικά, μουσικά και δραματουργικά, η πολυταξιδεμένη παραγωγή αποτίνει έναν ποιητικό φόρο τιμής στον διάσημο τραγουδοποιό και λογοτέχνη ακολουθώντας το ταξίδι του στα μονοπάτια της ύπαρξης, από την αγάπη και τον αισθησιασμό στην απώλεια και τη θλίψη.
Σκοπός της ξεχωριστής αυτής διοργάνωσης είναι η συνέχιση του έργου προσφοράς σύγχρονων θερμοκοιτίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, μέσω του  Lifeline Hellas. Μια συμπαραγωγή του Lifeline Hellas και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

BALLETS JAZZ MONTRÉAL DANCE ME Music by LEONARD COHEN
© Rolando Paolo Guerzoni

KLAMPANIS, HEKSELMAN, DOR ACROSS THE ROOFTOP
Αίθουσα Δημήτρης  Μητρόπουλος, Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 20:30
Ένα βράδυ σε μια ταράτσα στο Μπρούκλυν τρεις φίλοι μοιράστηκαν το πάθος τους για τα τραγούδια των Beatles, παρουσιάζοντας τη μουσική τους σε μερικές δεκάδες θεατές. Τα βίντεο που ανέβηκαν στο διαδίκτυο διεύρυναν κατά πολύ το ακροατήριό τους χαρίζοντάς τους διεθνή αναγνώριση. Τώρα είναι η σειρά να χαρούμε κι εμείς στην Αθήνα το τρίο των Γκιλάντ Χέξελμαν στην κιθάρα, Πέτρου Κλαμπάνη στο μπάσο και Ντάνιελ Ντορ στα ντραμς καθώς θα ξετυλίγουν, με το δικό τους ατμοσφαιρικό ύφος, αγαπημένα κομμάτια όπως τα Across the universe, Something, And I love her.

Γκιλάντ Χέξελμαν, Πέτρος Κλαμπάνης,Ντάνιελ Ντορ
Γκιλάντ Χέξελμαν, Πέτρος Κλαμπάνης,Ντάνιελ Ντορ

JOSHUA REDMAN GROUP & GABRIELLE  CAVASSA
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στις 20:30
Με την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, που τιτλοφορείται Where Are We, καταφθάνει στα μέρη μας ο Αμερικανός σαξοφωνίστας, ένας από τους πλέον προβεβλημένους και χαρισματικούς δεξιοτέχνες διεθνώς. Οι ευρηματικές μπαλάντες του μας μεταφέρουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μέσα από εκφραστικούς αυτοσχεδιασμούς και στίχους που αφυπνίζουν τη σκέψη σε σχέση με το νόημα της εξουσίας και τη σημασία του έρωτα. Στην πρώτη του συνεργασία με την τραγουδίστρια Γκάμπριελ Kαβάσσα τον ακολουθούν ο πιανίστας Πωλ Κόρνις, o μπασίστας Φίλιπ Νόρρις και ο ντράμερ Nάζιρ Ήμπο.

Joshua Redman
Joshua Redman ©Zack Smith
Gabrielle Cavassa
Gabrielle Cavassa © Zack Smith

Εισιτήρια: 2107282333, www.megaron.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ