Μουσικη

Ποια είναι η Γαλλίδα τραγουδίστρια France Gall που πρωταγωνιστεί στο Google Doodle

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1947

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποια είναι η Γαλλίδα τραγουδίστρια France Gall που πρωταγωνιστεί στο Google Doodle
H France Gall φωτογραφημένη το 1969 © PICOT/Gamma-Rapho via Getty Images

Google Doodle: Τιμά σήμερα την France Gall - Ποια είναι η Γαλλίδα τραγουδίστρια

Όποιος «σερφάρει» σήμερα στο διαδίκτυο στη πλατφόρμα της Google, θα αντικρίσει μια γυναικεία φιγούρα με το μικρόφωνο ανά χείρας. Πρόκειται για την Γαλλίδα τραγουδίστρια France Gall, η οποία τιμάται με το Google Doodle.

Κλικάροντας πάνω στο πλαίσιο, θα ακολουθήσει το τραγούδι «Il Jouait Du Piano Debout».

Σαν σήμερα το 1947, η καλλιτέχνιδα γεννήθηκε στο Παρίσι. Το πραγματικό της όνομα είναι Isabelle ενώ μεγάλωσε σε μια οικογένεια με έντονο μουσικό υπόβαθρο.

France Gall - Ella, elle l'a (Clip officiel)

Η καριέρα της στον κόσμο της μουσικής

Από πολύ μικρή ηλικία η Gall ξεκίνησε το ταξίδι της στο χώρο της μουσικής. Άλλωστε, τα ακούσματα υπήρχαν ήδη από την οικογένειά της. Σε ηλικία των των 15 υπέγραψε το πρώτο της «μουσικό» συμβόλαιο, ενώ σε εκείνη την ηλικία ήξερε να παίζει πιάνο και κιθάρα.

Το πρώτο της κομμάτι, "Ne Sois Pas Si Bête" (Μην είσαι τόσο ανόητη) της έδωσε και το προσωνύμιο France Gall που την ακολούθησε σε όλη της τη καριέρα.

France Gall - Ne sois pas si bete

Στην συνέχεια, συμμετείχε στο Eurovision το 1965 με το Λουξεμβούργο, και κέρδισε το βραβείο με τη ζωντανή ερμηνεία της στο "Poupée De Cire, Poupée De Son" (Κέρινη κούκλα, ηχητική κούκλα). Αυτό μάλιστα θεωρείται το πρώτο ποπ τραγούδι που κέρδισε τον διαγωνισμό. Την επόμενη χρονιά ψηφίστηκε ως η νούμερο ένα γυναίκα ποπ σταρ της Γαλλίας.

France Gall - Poupée de cire, poupée de son (1965) Stéréo HQ

Η σχέση της με τον κινηματογράφο

Μετά την κυκλοφορία στις ΗΠΑ το 1965 μιας τηλεοπτικής ταινίας σε σκηνοθεσία Jean-Christophe Averty, η οποία αφιερώθηκε στα τραγούδια της Γκαλ, η τελευταία προσκλήθηκε από την Walt Disney να εμφανιστεί ως Αλίκη στη μουσική ταινία Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.

Μάλιστα η ίδια, είχε ενσαρκώσει την Αλίκη σε καρτούν το 1951. Η ιδέα του κινηματογράφου δεν της κίνησε το ενδιαφέρον αλλά το συγκεκριμένο έργο ήταν το μόνο που της άρεσε. Το έργο της όμως ακυρώθηκε το 1966 μετά τον θάνατου του Disney.

Το 1966 η Gall εμφανίστηκε στην τηλεοπτική ταινία Viva Morandi, που έγινε στο ίδιο καλούπι με την ταινία του Φεντερίκο Φελλίνι Giulietta degli Spiriti ("Juliet of the Spirits").

Ενσάρκωσε τη «La Grâce» μαζί με την Christine Lebail, που ενσάρκωσε τη «La Pureté», και οι δυο να τραγουδούν το «Les Sucettes» σε ένα κομμάτι που του δόθηκε το όνομα «Fantasy», σε μια ξεκάθαρη αναφορά στα σεξουαλικά υπονοούμενα του τραγουδιού.

Το 1988 κατέκτησε την πρωτιά στα charts πολλών χωρών με την τεράστια επιτυχία της, «Ella, elle l’a», η οποία εξυμνεί την Ελα Φιτζέραλντ.

Αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή μετά τον θάνατο της κόρης της Πολίν, το 1997, από κυστική ίνωση, αλλά το 2015 επανεμφανίστηκε υπογράφοντας το λιμπρέτο στο μιούζικαλ «Résiste», σε μουσική και στίχους του εκλιπόντος συζύγου της. Με τον Μπερζέ απέκτησε και έναν γιο, τον Ραφαέλ, ο οποίος επίσης ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική.

Η Gall απεβίωσε το 2018 μετά από χρόνια μάχης με τον καρκίνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ