Τεχνολογια - Επιστημη

Ποια είναι η τραγουδίστρια Adelaide Hall που τιμά σήμερα η Google

Δείτε το Doodle

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Adelaide Hall
Ποια ήταν η τραγουδίστρια της τζαζ, Adelaide Hall, που τιμά σήμερα η Google με το Doodle της © Wikipedia

Adelaide Hall - Google Doodle: Ποια ήταν η τραγουδίστρια της τζαζ - Η πορεία στη μουσική και τα τραγούδια της

Η Adelaide Hall ήταν μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της τζαζ. Σήμερα, 122 χρόνια από τη γέννησή της, η Google την τιμά στο Doodle της

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 122α γενέθλια της Adelaide Hall, τραγουδίστριας της τζαζ. Γεννήθηκα στις 20 Οκτωβρίου 1901 στην Αμερική, αλλά η έδρα της ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο. Η καριέρα της διήρκησε 70 χρόνια. Ο πατέρας της Adelaide Hall δίδασκε εκείνη και την αδελφή της πιάνο από μικρή ηλικία. Μετά τον τραγικό θάνατο του πατέρα και της αδελφής της, η Adelaide Hall κλήθηκε να συντηρήσει τον εαυτό της και τη μητέρα της.

Adelaide Hall: Από τα πρώτα μιούζικαλ στην καθιέρωση

Ξεκίνησε την καριέρα της τραγουδώντας στη χορωδία για το Shuffle Along (1921), ένα δημοφιλές μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ που βοήθησε στην ίδρυση της αφροαμερικανικής show business. Το 1925, η Adelaide Hall ξεκίνησε μια ευρωπαϊκή περιοδεία για τους Chocolate Kiddies, παίζοντας σε πολλές πόλεις όπως το Αμβούργο, η Γενεύη, το Παρίσι και η Βιέννη. Η παράσταση είχε μεγάλη διεθνή επιτυχία. Αργότερα, επέστρεψε στο Μανχάταν και συνέχισε τις εμφανίσεις στις μεγαλύτερες σκηνές του Μπρόντγουεϊ.

Το 1927 καθιερώθηκε ερμηνεύοντας μία μελωδία του Duke Ellington. Ο σταρ της τζαζ ενθουσιάστηκε από την άφωνη της και της ζήτησε να την ηχογραφήσει με το συγκρότημα του. Ένα χρόνο αργότερα, το ίδιο τραγούδι, το Creole Love Call, προσγειώθηκε στα chart του αμερικανικού Billboard στο #19.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και η Adelaide Hall έγινε γνωστό όνομα, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Αμέσως μετά, η Adelaide Hall εντάχθηκε στο καστ για το Blackbirds του 1928 του Lew Leslie. Το μιούζικαλ έπαιξε για περισσότερες από 500 παραστάσεις και προσέλκυσε πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές πριν μετακομίσει στο Moulin Rouge στο Παρίσι. Το κοινό στην Ευρώπη την υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες, τόσο που αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1938. 

Η καριέρα της Adelaide Hall διήρκεσε οκτώ δεκαετίες - στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για την πιο ανθεκτική καλλιτέχνιδα στον κόσμο. Τα τραγούδια της συνεχίζουν να συγκινούν τους ακροατές με κάθε νότα και στίχο και η κληρονομιά της ζει στις καρδιές πολλών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ