Μουσικη

Η Όλγα Βενέτη είναι η Δαλιδά

Η πρωταγωνίστρια της παράστασης «Dalida – La Diva» μιλάει στην Athens Voice

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλγα Βενέτη

Dalida – La Diva: Η πρωταγωνίστρια Όλγα Βενέτη μιλάει για το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στη Δαλιδά στο θέατρο Παλλάς.

«Paroles et paroles et paroles Écoute-moi

Paroles et paroles et paroles Je t'en prie...»

Όσο γράφω αυτό το κείμενο, παίζει στο υπόβαθρο η μελωδική φωνή της Δαλιδά, να ερμηνεύει ένα από τα πιο διάσημα γαλλικά τραγούδια. Η playlist πηγαίνει από το ένα τραγούδι στο άλλο και εγώ περνάω ώρες ανοίγοντας νέες σελίδες και διαβάζοντας περισσότερα για τη ζωή της. Μια γυναίκα με απίστευτο ταλέντο, η Δαλιδά, έμελλε να γίνει από τις πιο αγαπημένες και επιτυχημένες τραγουδίστριες του 20ού αιώνα και μια από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της γαλλοφωνίας. Με την ιδιαίτερη φωνή της και την εκρηκτική παρουσία της στη σκηνή, ηχογράφησε πολλά τραγούδια σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, ιταλικών, ελληνικών, ισπανικών και αγγλικών. Συνεργασίες με τους μεγαλύτερους μουσικούς παραγωγούς και σημαντικά ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, μια καριέρα 30 χρόνων με εκατοντάδες επιτυχίες και τραγούδια που τραγουδάμε ακόμα. 

Dalida, Alain Delon - Paroles, paroles

Όσο όμως λαμπερή ήταν η καλλιτεχνική της πορεία με επιτυχίες όπως το «Bambino», «Paroles paroles», «Besame mucho», «Les enfants du Pirée» (διασκευή του ελληνικού «Τα παιδιά του Πειραιά» των Μάνου Χατζηδάκι και Μελίνας Μερκούρη), άλλο τόσο θλιβερή υπήρξε η προσωπική της ζωή. Έχοντας από μικρή αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στη ζωή της, έχασε τον πατέρα της στα 14 και έκτοτε συνέχισε να χάνει με δραματικό τρόπο όλους τους άντρες της ζωής της. Εν τέλει, με τον ίδιο δραματικό τρόπο, η Δαλιδά έδωσε τέλος και στη δική της ζωή στις 3 Μαΐου 1987, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη μουσική παρακαταθήκη και το μύθο μιας πραγματικής σταρ.

Εμπνευσμένος από τη ζωή και την πορεία της θρυλικής Δαλιδά, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης δημιουργεί και παρουσιάζει μια σύγχρονη «Δαλιδά», την αισθαντική ερμηνεύτρια Όλγα Βενέτη, σε μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική σύνθεση, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, στο Θέατρο Παλλάς. Η παράσταση «DALIDA - LA DIVA» είναι μια ωδή στη γυναίκα που σφράγισε τον 20ο αιώνα με το πλούσιο, διαχρονικό της έργο. Μέσα από τα πασίγνωστα και κλασικά πλέον τραγούδια και τα κείμενα του Γιώργου Βάλαρη -βασισμένα στη ζωή της- στην παράσταση πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης, της αγάπης, του έρωτα, της απελπισίας και του θανάτου.

Η Όλγα Βενέτη, με παρουσία στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της χώρας (Εθνική Λυρική Σκηνή, Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α.) και ενασχόληση δεκαετιών με το γαλλικό τραγούδι, πραγματοποιεί ένα όνειρο ζωής και ενσαρκώνει στη σκηνή του Παλλάς, τη μοναδική Δαλιδά, που εκτός από την παγκόσμια μουσική σκηνή, έχει σημαδέψει και την ίδια. Η μελωδική χροιά και η βαθιά εκφραστικότητα της φωνής της, σε παρασύρει σε έναν κόσμο συναισθημάτων και σε καθιστά κοινωνό των τραγουδιών της μεγάλης ερμηνεύτριας, Δαλιδά. Λίγο πριν τη μεγάλη πρεμιέρα, μιλήσαμε μαζί της για να μάθουμε περισσότερα.

Όλγα Βενέτη

Η Όλγα Βενέτη είναι η Δαλιδά

«Η Δαλιδά ως ερμηνεύτρια και προσωπικότητα είναι μύθος. Από πάντα με συγκινούσε και με γοήτευε. Ήταν καρφωμένος αυτός ο μύθος στην καρδιά και στο μυαλό μου. Ήταν όνειρο! Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και πριν από 9 μήνες ακριβώς πήρα την απόφαση να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Άρα το να ερμηνεύσω και να ενσαρκώσω τη Δαλιδά είναι ολοκλήρωση ψυχική και καλλιτεχνική.

» Η πορεία ενός καλλιτέχνη επηρεάζεται, πλάθεται και τελικά αν είναι τυχερός, τελειοποιείται πραγματοποιώντας όνειρα και στόχους που λατρεύει και του επιβεβαιώνουν την ταυτότητά του. Η φωνή, η ερμηνεία, η εκρηκτική ανατολίτικη - αλλά και συγχρόνως - εκλεπτυσμένη στο άπειρο παρουσία της Δαλιδά, με έκανε να θέλω να μπω στον κόσμο της και να μάθω τα τραγούδια της, τις ιστορίες της, που αυτά με τη σειρά τους έπλασαν κι εμένα την ίδια. Η ιδιαίτερη γαλλική προφορά, οι κινήσεις της, ο αέρας του απόλυτου και το συναίσθημα που είχε ερμηνεύοντας, μου έδωσαν άλλη διάσταση στο δικό μου τραγούδισμα. Ο δικός της τρόπος είναι μαγικός και μάγεψε κι εμένα».

Αναρωτιέμαι πώς βλέπει μια σύγχρονη καλλιτέχνιδα τη Δαλιδά και τι πιστεύει ότι την έκανε να ξεχωρίσει και να αγγίξει με τα τραγούδια της τόσο κόσμο και η Όλγα μου απαντά: «Η Δαλιδά! Θέλοντας με αυτό να πω ότι ο άνθρωπος, η γυναίκα, η ερμηνεύτρια, η μοιραία προσωπικότητα, όλες αυτές οι ιδιότητες την έκαναν να διαμορφώσει ένα χαρακτήρα που έβγαινε στο καλλιτεχνικό της εκτόπισμα στη σκηνή, παντού όπου βρισκόταν… Από την άλλη, η φωνή της, το ιδιαίτερο ηχόχρωμά της, η εκρηκτική της παρουσία προφανώς συνεπήρε τόσα εκατομμύρια κόσμο. Τραγούδησε τραγούδια που το κυρίαρχο στοιχείο ήταν κάθε φορά κι ένα διαφορετικό συναίσθημα: λύπη, χαρά, ξεφάντωμα, απόγνωση και ξανά από την αρχή... Αυτό σημαίνει ότι ζούσε με την αλήθεια της και μοιραζόταν την εσωτερική προσωπική της πορεία με το κοινό της. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό».

Όσο για το τι κάνει έναν ερμηνευτή διαχρονικό πιστεύει ότι «διαχρονικότητα τελικά σημαίνει αποδοχή μέσα στο χρόνο. Και μένεις στο χρόνο όταν είσαι αληθινός, όταν τραγουδάς την αλήθεια σου. Η αλήθεια σε βγάζει ΠΑΝΤΑ ασπροπρόσωπο».

Όλγα Βενέτη

Όταν ενσαρκώνεις μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα, σίγουρα αντιμετωπίζεις κάποιες δυσκολίες, πόσο μάλλον αν πρόκειται και για κάποια που θαυμάζεις σε προσωπικό επίπεδο. Η Όλγα Βενέτη πάντως εξηγεί ότι «είχα ανησυχία και υπερβολική ευαισθησία να προσεγγίσω αυτόν τον μύθο με σεβασμό, αγάπη πραγματική για το πρόσωπό της. Να βγάλω όμως και με τη δική μου ερμηνεία το δικό μου τρόπο σύνδεσης με το κοινό μου, τη δική μου αλήθεια, τους δικούς μου δαίμονες που κι αυτοί με κάνουν να ταυτίζομαι σε πολλά με τη Δαλιδά. Δεν ήθελα να μιμηθώ τη Δαλιδά. Αυτό που θέλω είναι να αναβιώσω το μύθο της με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι παλαιότεροι αλλά και οι νεότεροι που δεν τη γνωρίζουν να κρατήσουν από την παράσταση αυτή γεύση γλυκιά  στα χείλη, σιγομουρμουρίζοντας τα τραγούδια της αλλά και ανάταση ψυχής».

Η παράσταση «DALIDA - LA DIVA»

Η Δαλιδά είχε μια συγκλονιστική καριέρα και μια μυθιστορηματική προσωπική ζωή που στιγματίστηκε από σοκαριστικά γεγονότα. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά σε μια παράσταση; «Όταν υπάρχει όραμα, γνώση αλλά και φαντασία, όλα πραγματοποιούνται. Βασικά όταν η ματιά του μοναδικού Γιώργου Βάλαρη πρωταγωνιστεί τα άλλα έπονται…. Είναι περίτεχνο το πώς πραγματικά συνδύασε αυτές τις αντιθέσεις στη ζωή της Δαλιδά. Είναι μια προσέγγιση σύγχρονη, καλλιτεχνικά και εικαστικά με πολύ ενεργά τη χρήση του video art στη ζωή και το έργο της μυθικής Δαλιδά», απαντά η Όλγα.

Όλγα Βενέτη

Τι θα δούμε στο Dalida - la Diva στο θέατρο Παλλάς

«Στη σκηνή θα ξετυλίξουμε το νήμα της ζωής της μυθικής Δαλιδά μέσα από λατρεμένα τραγούδια της αλλά και κείμενα του Γιώργου Βάλαρη που είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των μεγαλύτερων επιτυχιών της. Ζωντανή ορχήστρα δέκα εξαιρετικών μουσικών αλλά και δεκαμελής ομάδα εξαιρετικών χορευτών πλαισιώνουν την επιβλητική σκηνή μας και με αγκαλιάζουν. Τα άλλα επί σκηνής…

Στο σημείο αυτό θέλω με όλη μου την καρδιά να ευχαριστήσω τους εξαιρετικούς συνεργάτες μου που αγκάλιασαν αυτήν την εξωπραγματική πορεία όλον αυτόν τον καιρό.  Πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον παραγωγό μου Χρήστο Ξηρογιάννη που μοιράστηκε μαζί μου όλες τις αγωνίες που δεν ήταν και λίγες. Τον σκηνοθέτη μου Γιώργο Βάλαρη, τον μαέστρο μου Ανδρέα Μπουτσικάκη, τον χορογράφο μου Μάρκο Γιακουμόγλου, την ενδυματολόγο μου Ντένη Βαχλιώτη, τη σκηνογράφο Μαρία Φιλίππου, την υπεύθυνη φωτισμού Κατερίνα Μαραγκουδάκη, τους εξαιρετικούς συνεργάτες στο video art, τους συνεργάτες μου στον ήχο, όλες και όλους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της παράστασης ζωής για μένα! Μια υπέροχη δεκαμελής ορχήστρα και δέκα εξαιρετικοί χορευτές θα πλαισιώνουν όλο το δρώμενο καθώς και τέσσερις μοναδικοί τραγουδιστές θα με συνοδεύουν συγκινητικά! Τους ευχαριστώ θερμά!»

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτηση, ρωτώ την Όλγα Βενέτη ποιο από τα τραγούδια της παράστασης ξεχωρίζει... 
«Είναι δύσκολη η απάντηση γιατί η επιλογή όλων των τραγουδιών για την παράσταση αυτή, μέσα από τα άπειρα που έχει ερμηνεύσει η Δαλιδά, έγινε με τεράστια αγάπη και συγκίνηση. Άρα καθένα από αυτά είναι μοναδικό για μένα. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα που μόλις το άκουσα, γνωρίζοντας πια την ψυχοσύνθεση της Δαλιδά και το φλερτ με το θάνατο που την περιτριγύριζε συνεχώς, με κάθε τρόπο, με έπιασε ρίγος και δέος. Είναι το : «.. mourir sur scene» (Πεθαίνοντας στη σκηνή). Σ’ αυτό το τραγούδι προσκαλεί το θάνατο και του μιλάει κατά πρόσωπο. Δεν τον φοβάται απλά του δείχνει πως είναι απόλυτα συμφιλιωμένη με αυτόν. Ύψιστη σύνδεση με το απόλυτο αλλά και το αιώνιο… Συγκλονιστικό τραγούδι που με έχει στιγματίσει».

INFO
«Dalida – La Diva» στο Θέατρο Παλλάς Μονόλογος
Διάρκεια: '

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Βάλαρης
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Όλγα Βενέτη
  • ΘΕΑΤΡΟ: Παλλάς
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ