Μουσικη

Ο νεαρός πιανίστας Ιάσων Ξεξάκης μιλάει για την καινούργια του σύνθεση, «Εύνοια»

Πειραματίζεται συνεχώς κι έχει όλο τον χρόνο με το μέρος του

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο νεαρός πιανίστας Ιάσων Ξεξάκης μιλάει για την καινούργια του σύνθεση, «Εύνοια»

Ιάσων Ξεξάκης: Ο νεαρός πιανίστας παρουσιάζει τη νέα του σύνθεση «Εύνοια» που κυκλοφόρησε από τη Minos Emi Universal.

Ο Ιάσων Ξεξάκης γεννήθηκε έχοντας στ’ αυτιά του τις νότες του μπουζουκιού, που έπαιζε ο πατέρας του, Κωστής Ξεξάκης. Όμως μεγαλώνοντας διάλεξε το πιάνο - ή καλύτερα «το πιάνο τον διάλεξε», όπως λέει ο ίδιος. Διάλεξε επίσης ένα μεταμινιμαλιστικό ιδίωμα που στέκεται κάπου ανάμεσα στον Olafur Arnalds και τον Max Richter. Η καινούργια του σύνθεση λέγεται «Εύνοια» και αξίζει να την ακούσουμε με ανοιχτά αυτιά και «ανοιχτή καρδιά», όπως πιθανότατα θα πρόσθετε εκείνος. Ο πολύ νέος αυτός μουσικός, συνεχώς πειραματίζεται κι έχει όλο τον χρόνο με το μέρος του. Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και ο πρώτος του ολοκληρωμένος δίσκος.

Ο νεαρός πιανίστας Ιάσων Ξεξάκης μιλάει για την καινούργια του σύνθεση, «Εύνοια»

Ιάσονα πώς ξεκίνησες να σχετίζεσαι με τη μουσική;
Από μικρό παιδί, άκουγα τον πατέρα μου να παίζει μπουζούκι και κάτι μέσα μου ξυπνούσε. Θυμάμαι να χορεύω ζεϊμπέκικο σε ηλικία μόλις 7 χρονών λες και ήξερα τι έκανα. Μετά από αυτό ξεκίνησα αρμόνιο στο Ωδείο του Νάκα και άρχισα να αγαπώ όλο και περισσότερο τη μουσική, γιατί με απελευθέρωνε.

Αν και αγαπάς κι άλλα όργανα, τι είναι αυτό που σε κάνει να διαλέγεις το πιάνο ως το βασικό σου όργανο;
Δεν το διάλεξα εγώ. Εκείνο με διάλεξε. Αλλά καταλαβαίνω πώς το εννοείς. Λατρεύω την αίσθηση που έχω όταν αφήνω την καρδιά μου να μιλήσει, χαϊδεύοντας με τα δάκτυλά μου τα ασπρόμαυρα πλήκτρα, σαν τον αέρα που χαϊδεύει τις βουνοκορφές της Κρήτης. Νιώθω ότι μου ταιριάζει τόσο πολύ και ότι είμαι ένα με αυτό. Είναι σαν τον άνθρωπό σου: απλά ξέρεις ότι είναι μόνο αυτός για σένα. Όσους ανθρώπους κι αν γνωρίσεις, κανείς δεν είναι σαν αυτόν!

Τι εφέ χρησιμοποιείς στην ηχογράφηση;
Όσα κομμάτια έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα, σε συνεργασία με τη Minos Emi Universal, τα έχω ηχογραφήσει μόνος μου στο προσωπικό μου στούντιο, μέσω midi keyboard. Για αυτά τα κομμάτια, έχω χρησιμοποιήσει το Double Felted Grand Piano από τo Keyscape και το soft piano από τα Spitfire Labs, που ουσιαστικά είναι ένα ψηφιακό felt πιάνο υψηλής ποιότητας με πολύ γλυκό ήχο που απλώνεται στον χώρο. Οι ήχοι αυτοί έχουν ενσωματωμένα εφέ που χρησιμοποιώ όπως reverb, EQ, ακόμη και ήχους-τριξίματα από το ξύλο των σφυριών, το σκαμπώ και το πετάλι. O στόχος μου είναι η ηχογράφηση αληθινού felt ακουστικού πιάνου με πυκνωτικά μικρόφωνα, κάτι στο οποίο δουλεύω αυτήν την περίοδο και απολαμβάνω πολύ.

Θα ήθελες να μου πεις δυο λόγια για την καινούργια σου σύνθεση;
Με πολλή χαρά! Το νέο μου κομμάτι, με τίτλο «Εύνοια», κυκλοφορεί στις 22 Σεπτεμβρίου, σε όλες τις ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες, σε συνεργασία με τη Minos Emi Universal και είναι μια μινιμαλιστική νεοκλασσική σύνθεση που ανοίγει την πόρτα προς τα μέσα. «Εύνοια» σημαίνει καλή θέληση, ευμένεια, δώρο, καλοσύνη. Ένα αγνό, ισορροπημένο μυαλό και πνεύμα. «Beautiful thinking». Τα τελευταία 7 χρόνια έχω αφοσιωθεί στο «Γνώθι σαυτόν». Να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου. Διαλογίζομαι καθημερινά, περνάω χρόνο μελετώντας πνευματικά βιβλία και την ανθρώπινη ψυχολογία και σκάβω βαθιά ψάχνοντας την Αλήθεια. Στο ταξίδι αυτό, αισθάνομαι ευγνωμοσύνη. Ευγνωμοσύνη για το χάρισμα του σύμπαντος να μεταμορφώνω συναισθήματα και καταστάσεις της ψυχής, σε ήχους. Με τη σειρά μου, επιστρέφω αυτό το δώρο, χαρίζοντας σας την «Εύνοια», ένα κομμάτι ποτισμένο με αγάπη και φως, που δεν είναι τίποτα λιγότερο από την αλήθεια μας. Είμαστε Αγάπη. Είμαστε Φως.

Προφανώς σε ελκύουν αρκετά οι ανατολικές φιλοσοφίες. Τι βρίσκεις εκεί;
Οι φιλοσοφίες της ανατολής μου θυμίζουν την Αλήθεια που ξεχνάω και που ξεχνάμε οι περισσότεροι: Το άχρονο και άφθαρτο μέσα μου, που οι λέξεις αδυνατούν να αποδώσουν με επάρκεια. Πέρα από τον νου και το φυσικό σώμα. Θυμάμαι την εσωτερική γαλήνη που είναι πάντα εκεί, πίσω από τις έγνοιες και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Ρίχνοντας μια ματιά στη σελίδα σου στο Spotify, είδα ότι το μεγαλύτερο μέρος του κοινού σου έρχεται από το εξωτερικό. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;
Είναι αποτέλεσμα του χρόνου και της ενέργειας που έχω επενδύσει στα social media, έχοντας χτίσει μια παγκόσμια κοινότητα τα τελευταία χρόνια, η οποία είναι πιστή και ενδιαφέρεται πραγματικά για το έργο που παράγω. Ποστάρω καθημερινά, είμαι παρών για το κοινό μου και αυτό επιστρέφει. Ό,τι δίνεις, παίρνεις!

Πώς θα όριζες τη μουσική σου και αν τη συσχέτιζες με το έργο άλλων συνθετών, ποιοι θα ήταν αυτοί;
Μinimal. Νεοκλασσική. Crossover. Η μουσική μου βρίσκεται κοντά στην μουσική μου παράγουν οι Ludovico Einaudi, Yann Tiersen, Olafur Arnalds, Chad Lawson, Alexis French και ο αγαπημένος μου φίλος, Στέλιος Κερασίδης.

Ο νεαρός πιανίστας Ιάσων Ξεξάκης μιλάει για την καινούργια του σύνθεση, «Εύνοια»

Ποιο είναι το πιο κρυφό σου όνειρο σε σχέση με τον εαυτό σου και σε σχέση με τη μουσική;
World Τour. Να εξερευνώ τον κόσμο, μοιράζοντας αγάπη και φως μέσω της μουσικής που έχω συνθέσει. Ένα κονσέρτο στο Carnegie Hall και στο Royal Albert Hall. Α, και να γράψω ένα βιβλίο μετά γι’ αυτό!

Τι διαβάζεις αυτόν τον καιρό;
Διαβάζω καθημερινά το λιγότερο μισή ώρα και αυτή τη περίοδο διαβάζω τρία βιβλία: «Μια Νέα Ζωή» από τον Εckhart Tolle. Μια φανταστική μελέτη του κίβδηλου εαυτού, του «εγώ», και για την πνευματική αφύπνιση. Από τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφορούν. Πάρτε το, χθες! Επίσης διαβάζω το «The magic of thinking BIG» του David Schwartz και το «Όταν το σώμα λέει όχι» του Gabor Mate. If you wanna stay young, keep reading & learning!

Περπατάς καθόλου στην πόλη; Ποια είναι τα αγαπημένα σου σημεία;
Αγαπημένος πεζόδρομος στην Αθήνα είναι ξεκάθαρα η Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Θα με βρεις πολύ συχνά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να περπατάω και να παίζω πιάνο στην ουρά που έχουν στην βιβλιοθήκη! Μαρίνα Φλοίσβου επίσης με την αγαπημένη μου μαμά. Τις υπόλοιπες μέρες, θα με δεις στο Ρέθυμνο, όπου ζω τον περισσότερο καιρό, με το αγαπημένο μου ποδήλατο, στην παραλία και στα στενά της παλιάς πόλης!

Τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον; Ίσως ένα ολοκληρωμένο album κάποια στιγμή;
Πολλές νέες συνθέσεις, έτοιμες να σας δώσουν μια ηχητική αγκαλιά. Album is coming!

Iason Xexakis - Eunoia | Official Visualizer

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ