Μουσικη

Telenova: Ένα συγκρότημα «κινηματογράφος για τα αυτιά σου»

Η Angeline Armstrong και ο Edward Quinn σε μία αποκλειστική συνέντευξη λίγο πριν τους δούμε στην Αθήνα

Λιάνα Μαστάθη
Λιάνα Μαστάθη
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Telenova: Ένα συγκρότημα «κινηματογράφος για τα αυτιά σου»
© Mailer Wide

Οι Telenova μιλούν αποκλειστικά στην ATHENS VOICE λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Gazarte Roof Stage, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου

Οι Telenova, το συγκρότημα που δεν μπορείς να περιγράψεις τη μουσική τους, έρχονται από τη Μελβούρνη στην Αθήνα. Είναι indie, pop, folk, electronica, trip hop, dream pop, R&B, ή alternative pop; Ή, όπως λένε οι ίδιοι, «κινηματογράφος για τα αυτιά σου»; 

Δημιουργήθηκαν στη Μελβούρνη το 2020 από την τραγουδίστρια, συγγραφέα και κινηματογραφίστρια Angeline Armstrong και τους μουσικούς και παραγωγούς Edward Quinn και Joshua MoriartyΤους γνωρίσαμε με το «Bones», ένα πληθωρικό electro-pop groove με φιλτραρισμένα synths και την ιδιαίτερη φωνή της Angeline.

Telenova - Bones (Official Video)

Οι τρεις τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα εργαστήριο για σύνθεση τραγουδιών που διοργανώθηκε από την APRA AMCOS, με τη βοήθεια του πρώην μέλους του Death Cab For Cutie, Chris Walla. Έχοντας βρεθεί και οι τρεις τους σε ένα δωμάτιο με στόχο να συνθέσουν ένα τραγούδι, ανακάλυψαν ότι η χημεία μεταξύ τους είχε προοπτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον σχηματισμό μιας μπάντας. Και αυτό έκαναν. Συνέχισαν να γράφουν μουσική μαζί, μόλις τελείωσε το εργαστήριο συνειδητοποίησαν ότι είχαν δημιουργήσει έναν αξιοπρεπή κατάλογο σε χρόνο μηδέν.

Το ντεμπούτο EP τους, «Tranquilize», που κυκλοφόρησε το 2021, έχει ήδη εκατομμύρια streams και η ερμηνεία της Angeline στο «Hung Up» της Madonna στα Like A Version sessions του ραδιοφωνικού σταθμού triple j πέρυσι εκτόξευσε την δημοτικότητά τους.

Η εμφάνισή τους στο Gazarte Roof Stage την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου υπόσχεται να είναι «ένα αξέχαστο οπτικό και ακουστικό θέαμα, πλημμυρισμένο από το χαρακτηριστικό μοναδικό μείγμα μουσικής και σαγηνευτικής αισθητικής της μπάντας».

Μας τα εξηγούν όλα σε μία αποκλειστική συνέντευξη που έδωσαν στην Athens Voice.

Telenova - Tranquilize

Οι Telenova μιλούν στην Athens Voice

Περιμένουμε με ενθουσιασμό την εμφάνιση σας στο Gazarte. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε τη χώρα μας;

Ed: Ευχαριστούμε πολύ. Δεν έχω επισκεφτεί ποτέ την Αθήνα, θυμάμαι όμως την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και η όμορφη πόλη σας παρουσίασε στον κόσμο τα Segways (σ.σ. ηλεκτρικά σκούτερ). Ήταν μια φοβερή στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Οδηγώ ένα τώρα.

Angeline: Επισκέφτηκα την Αθήνα πέρυσι, αφού πέρασα λίγο χρόνο στα ελληνικά νησιά (η Σίφνος ήταν η αγαπημένη μου!). Η Αθήνα είχε μία έντονη ενέργεια και underground δημιουργικότητα. Ανυπομονώ να επιστρέψω και να γίνω μέρος αυτής της ενέργειας παίζοντας live.

Έχετε την έδρα σας στη Μελβούρνη. Πώς έχει επηρεάσει το περιβάλλον και η τοποθεσία τη μουσική σας;

Angeline: Η Μελβούρνη είναι ένα πραγματικά υπέροχο μέρος για την εξέλιξη συγκροτημάτων που ανακαλύπτουν τον ήχο τους - υπάρχει μια πλούσια καλλιτεχνική σκηνή στη Μελβούρνη με γκαλερί και μικρά θέατρα και συναυλίες κάθε βράδυ της εβδομάδας από μεγάλους καλλιτέχνες σε μεγαλύτερους χώρους μέχρι ανερχόμενους μουσικούς σε underground κλαμπ. Είναι ένα συναρπαστικό μέρος για τους καλλιτέχνες και είμαστε ευγνώμονες που βρισκόμαστε στην καρδιά του, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και ένα μικρό στούντιο στο σπίτι του Josh κρυμμένο πίσω από τα δέντρα όπου μπορούμε να συγκεντρωθούμε και να έχουμε λίγη ηρεμία. Τη Μελβούρνη την νιώθεις σαν μια ισορροπημένη πόλη όπου υπάρχει ώθηση να δουλέψεις σκληρά και να φτιάξεις πράγματα, αλλά υπάρχει και μια χαλαρή ατμόσφαιρα, πιο χαλαρή από ό,τι π.χ. στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο ή το Λος Άντζελες. Πιστεύω ότι ο χαλαρός, ο πιο αργός ρυθμός σού δίνει περισσότερο χρόνο για να αναπτύξεις τον ήχο σου και απομακρύνει πράγματα που σε προβληματίζουν και χρειάζονται ενδοσκόπηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι για μας μια πραγματική πολυτέλεια όταν γράφουμε και είναι κάτι που έχει διαμορφώσει τον ήχο και τη σύνθεση των τραγουδιών μας.

Οι Telenova μιλούν αποκλειστικά στην ATHENS VOICE
© Clint Peloso

Πότε συνειδητοποιήσατε ότι η μουσική σας άρχισε να κατακτά την παγκόσμια μουσική σκηνή;

Ed: Χαίρομαι που το ρώτησες... Ήταν κάπου ενδιάμεσα από τη στιγμή που χάθηκαν όλες οι αποσκευές μας στο Αμβούργο και λίγο αργότερα που χάσαμε τις περισσότερες από τις βαλίτσες μας στο Δουβλίνο.

Angeline: (Γέλια) Δεν είμαι σίγουρη ότι έχουμε κατακτήσει ακόμα τον κόσμο, αλλά σίγουρα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη όταν μάθαμε ότι έχουμε fans στην Αθήνα από πολύ νωρίς με το πρώτο μας single «Bones». Μετά την πανδημία έπρεπε να επικεντρωθούμε στο αυστραλιανό κοινό γιατί τα ταξίδια ήταν και ακριβά και αβέβαια, οπότε είναι εκπληκτικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που γνωρίζουν τη μουσική μας χωρίς να έχουμε παίξει ποτέ εδώ.

Ποια είναι η ερώτηση που σας κάνουν συνεχώς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης;

«Πώς επιλέξατε το όνομα της μπάντας σας;». Ευτυχώς, έχουμε μια ιστορία να διηγηθούμε.

Πώς επιλέξατε το όνομα Telenova, λοιπόν;

Η Angeline είχε ένα όνειρο όπου κάποιος έστειλε μήνυμα με το όνομα του γκρουπ στην ομαδική μας συνομιλία! Μας άρεσε και κόλλησε (γέλια).

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει στην καριέρα σας και πώς τις ξεπερνάτε;

Angeline: Νομίζω ότι περνάς συνεχώς απογοητεύσεις, ή πισωγυρίσματα, ή υπάρχουν μέρες που νιώθεις ότι δεν μπορείς να βρεις καλές ιδέες. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι μερικές φορές αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις. Έχουμε όμως ένα εργασιακό ήθος ως συγκρότημα που λέει ότι συναντιόμαστε και δεσμευόμαστε να δουλεύουμε κάθε μέρα, πηγαίνουμε στο στούντιο και δημιουργούμε, ακόμα κι αν δεν το «νιώθουμε». Συνήθως την επόμενη εβδομάδα ακούμε ξανά ό,τι έχουμε ηχογραφήσει και συνειδητοποιούμε ότι τελικά κάναμε κάτι καλό.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην καριέρα σας;

Angeline: Υποθέτω, όπως συνέβη σε όλους, η πανδημία επιβράδυνε το χρονοδιάγραμμά μας και σήμαινε ότι έπρεπε να περιμένουμε λίγο ακόμα για να πάμε στο εξωτερικό και να επισκεφτούμε πόλεις όπως η Αθήνα. Θέλαμε να έρθουμε εδώ απ’ όταν βγάλαμε το πρώτο μας τραγούδι και βλέπαμε ότι υπάρχει ένα κοινό που αυξάνεται. Αλλά μάθαμε να αποδεχόμαστε ό,τι μας προκύπτει - αφιερώσαμε αυτόν τον χρόνο δημιουργώντας νέες μουσικές και οραματιζόμασταν το μέλλον των «Telenova». Αυτό ήταν μια πολυτέλεια που δεν θα είχαμε αν ξεκινάγαμε την παγκόσμια περιοδεία μας πολύ νωρίτερα.

Οι Telenova μιλούν αποκλειστικά στην ATHENS VOICE
© Clint Peloso

Τι σας παρακινεί και τι σας εμπνέει όταν γράφετε νέες μουσικές;

Angeline: Ειλικρινά, τα πάντα! Πρόσωπα αγνώστων, η αίσθηση του ανέμου στο πρόσωπό σου, μία μελωδία από ένα ταξί που περνάει δίπλα σου… Νομίζω ότι εμπνέουμε και ο ένας τον άλλον. Συνήθως ένας από εμάς θα νιώθει δημιουργικός στο στούντιο και αυτό συχνά βοηθάει να εμπνευστούν και υπόλοιποι. Είναι πολύ ωραίο να φτιάχνεις μουσική με μια ομάδα ανθρώπων - θα τρελαινόμουν αν ήμουν μόνη μου συνέχεια.

Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας;

«Κινηματογράφος για τα αυτιά σου, Cinema for your ears»

Ποιο είδος μουσικής σας ενέπνευσε όταν μεγαλώνατε;

Angeline: Εμπνεύστηκα από πολλά alt-indie συγκροτήματα: Arcade Fire, Radiohead, Yeah Yeah Yeahs, Bon Iver, Phoenix, The Strokes.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έδωσε ποτέ άλλος μουσικός;

Angeline: «Δουλέψτε σκληρά και συνεχίστε να εμφανίζεστε στο στούντιο για να γράφετε».

Ποιους διάσημους μουσικούς θαυμάζετε;

Angeline: Την Karen O από τους Yeah Yeah Yeahs και τον Thom Yorke των Radiohead.

Ποια ήταν η δημιουργική σας διαδικασία όταν ετοιμάσατε το πρώτο σας EP, «Tranquilize»;

Angeline: Καθίσαμε στο στούντιο όλοι μαζί και είχαμε αρχίσει να γνωριζόμαστε και να γινόμαστε φίλοι. Υπάρχει συνήθως ένα μοτίβο στη δημιουργική μας χημεία και διαδικασία - ο Ed θα ξεκινήσει με ένα beat, ο Josh θα δουλέψει σε μερικές συγχορδίες, όλοι θα σχολιάσουμε το τι μας αρέσει και ποιες ιδέες πρέπει να ακολουθήσουμε στη συνέχεια. Μετά θα αρχίσω να συμμετέχω με διάφορες ιδέες για τους στίχους και τις μελωδίες και να τις τραγουδάω από πάνω. Στη συνέχεια απομακρυνόμαστε από αυτό που έχουμε δημιουργήσει και μια εβδομάδα αργότερα συνεχίζουμε αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο γράφοντας τους στίχους. Είμαστε πολύ απαιτητικοί με τους στίχους και αφιερώνουμε πολύ χρόνο στη σύνταξη και την επανασχεδίαση - σχεδόν όπως θα έκανε κάποιος με την ποίηση, υποθέτω.

Πώς και γιατί αποφασίσατε να διασκευάσετε το «Hung Up» της Madonna για τα sessions του triple j;

Angeline: Εγώ είχα πάντα μία εμμονή με αυτό το riff των ABBA που ακούγεται στο «Hung Up» της Madonna, πάντα με κάνει να θέλω να χορέψω. Ήθελα απλώς να κάνω κάτι που να με κάνει να νιώθω χαρούμενη , το ίδιο και για τους ανθρώπους τριγύρω μου. Σίγουρα έγινε αυτό. Το έχουμε παίξει σε φεστιβάλ σε όλη την Αυστραλία και την Ευρώπη και πάντα βάζει ένα χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων.

Telenova cover Madonna 'Hung Up' for Like A Version

Έχεις στο μυαλό σου άλλα τραγούδια που θα ήθελες να διασκευάσεις;

Angeline: Τόσα πολλά! Θα ήθελα κάποια στιγμή να διασκευάσω Radiohead, Massive Attack, Caroline Polachek… τόσα πολλά τραγούδια που θα ήθελα να είχα γράψει που θα ήθελα να διασκευάσω και να τα κάνω δικά μας.

Τι ελπίζετε να εισπράξουν οι ακροατές από τη μουσική σας;

Angeline: Ελπίζω να τους κάνει να νιώθουν κάτι, όπως κάνει μια ταινία. Μπορεί να γίνεις ο πρωταγωνιστής της ταινίας μας;

Ποια ήταν η αγαπημένη σας και ποια η λιγότερο αγαπημένη εμφάνιση στην καριέρα σας;

Angeline: Τις αγαπήσαμε όλες για διαφορετικούς λόγους. Ακόμα και οι καταστροφικές είναι κάπως συναρπαστικές και πάντα μαθαίνεις κάτι.

Ακολουθείτε κάποια διαδικασία ή τελετουργία πριν από μια παράσταση για να απαλλαγείτε από τα νεύρα ή το άγχος;

Ο Josh λατρεύει να στέκεται στο κλιμακοστάσιο και να τραγουδάει μουσική των 50s - 60s και τραγούδια του Elvis. Τον Ed τον βρίσκεις να ακούει ένα podcast για το μπάσκετ. Εγώ παίρνω βαθιές αναπνοές, ακούω μουσική που μου αρέσει και περπατάω στον χώρο των παρασκηνίων και στη σκηνή νιώθοντας το περιβάλλον μου και την ενέργεια στον χώρο.

Οι Telenova μιλούν αποκλειστικά στην ATHENS VOICE
© Charlie Hawks

Τι ακολουθεί για τους Telenova; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια μετά την περιοδεία;

Θα γυρίσουμε σπίτι τον Οκτώβριο μετά την Ελλάδα για να ολοκληρώσουμε το άλμπουμ και να ξεκινήσουμε με όλα τα δημιουργικά πράγματα, όπως το εξώφυλλο και τα βίντεο. Αγαπάμε όλη αυτή τη διαδικασία. Και ήδη κάνουμε σχέδια να επιστρέψουμε στην Ευρώπη του χρόνου.

Τι περιμένουμε να δούμε στις 6 Οκτωβρίου στο Gazarte;

Τρεις φίλοι στη σκηνή παίζουν μουσική για την οποία είμαστε όλοι πραγματικά περήφανοι και ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας. Μας αρέσει να διαμορφώνουμε την παράσταση ώστε να είναι μια εμπειρία απόδρασης. Υπάρχει διασκέδαση και χορός, υπάρχει χρόνος να νιώσετε πράγματα και να καθίσετε με τις σκέψεις σας - είναι η μικρή μας ταινία για εσάς. Ζήστε το όπως θέλετε.

Ποιο είναι ένα μήνυμα που θα δίνατε στους θαυμαστές σας;

Ειλικρινά είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας αρέσει η μουσική μας και έχουμε πολλά περισσότερα για εσάς. Ελπίζουμε αυτή η παράσταση να έχει τεράστια επιτυχία, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε του χρόνου, οπότε ελάτε με τους φίλους σας.

Info
Αθήνα 06.10 | Gazarte Roof Stage
Opening
Act: Kit Kido Bhukhurah
Ώρα προσέλευσης: 20:30
Ώρα έναρξης: 21:30

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ