Μουσικη

Gimme Shelter Film Festival: Η πρώτη ματιά στα 4 ντοκιμαντέρ και τα live που θα δούμε

4 ξεχωριστές Δευτέρες, αφιερωμένες σε εκείνους που διεκδικούν τα δικαιώματα και τη θέση τους σε κάθε χώρο

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gimme Shelter Film Festival 2023: Τα ντοκιμαντέρ για Dream Syndicate, τη γερμανική σκηνή του Thrash Metal, Sonics και ΑΚΟΕ-ΑΜΦΙ που θα προβληθούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, στο Gagarin 205.
The Sonics

Gimme Shelter Film Festival 2023: Τα ντοκιμαντέρ για Dream Syndicate, τη γερμανική σκηνή του Thrash Metal, Sonics και ΑΚΟΕ-ΑΜΦΙ που θα προβληθούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, στο Gagarin 205.

Το μέρος συνάντησης Gagarin 205, οι ημερομηνίες 16, 23 Οκτωβρίου και 6, 13 Νοεμβρίου, οι cool Δευτέρες επιστρέφουν. Το φεστιβάλ που ταιριάζει την αγάπη για τη μουσική, τα φιλμ και τα ντοκιμαντέρ, το Gimme Shelter Filme Festival, επέλεξε να προβάλλει τέσσερις ιστορίες που ξεκινούν από τις μουσικές και κοινωνικές επαναστάσεις των 60s και 80s -και τους πρωτεργάτες τους- και φτάνουν έως τη σημερινή εποχή και τις κοινωνικές της διεργασίες. Αυτό είναι ένα scoop από όσα θα συμβούν.

Gimme Shelter Film Festival 2023: Τα μουσικά ντοκιμαντέρ και τα live στο Gagarin 205 

The Dream Syndicate: How Did We Find Ourselves Here + Special Acoustic Performance by Steve Wynn – Δευτέρα 16 Οκτωβρίου

Το Gimme Shelter Film Festival ανοίγει με την πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ για τους πολύ μεγάλους και ιδιαίτερα αγαπητούς στην Ελλάδα, Τhe Dream Syndicate. Αρχές της δεκαετίας του 1980. Η υπερβολικά στυλιζαρισμένη pop κυριαρχεί στη διεθνή μουσική σκηνή, ώσπου μια μπάντα από το ΛοςΆντζελες με σκληρό καθαριστικό ήχο, έρχεται να ανατρέψει αυτό το σκηνικό. Αυτή η μπάντα ονομάζεται The Dream Syndicate. Και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία...

Gimme Shelter Film Festival 2023: Τα ντοκιμαντέρ για Dream Syndicate, τη γερμανική σκηνή του Thrash Metal, Sonics και ΑΚΟΕ-ΑΜΦΙ που θα προβληθούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, στο Gagarin 205.
Dream Syndicate

Η ιστορία μίας από τις πλέον επιδραστικές μπάντες που, παρά το γεγονός ότι δε γνώρισε ποτέ την τεράστια εμπορική επιτυχία, διατηρεί ως σήμερα πληθώρα αφοσιωμένων οπαδών, απολαμβάνοντας τον απόλυτο σεβασμό και την αναγνώριση πολύ σημαντικών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Το δυναμικό ξεκίνημα και η καθιέρωση. Οι διαμάχες με τη μουσική βιομηχανία και οι προστριβές που οδήγησαν στη διάλυση. Η θριαμβευτική επανασύνδεση το 2012 και το σήμερα της μπάντας. Όλα δοσμένα μέσα από τη ματιά και τις διηγήσεις του «δικού μας» Steve Wynn, ιστορικών μελών και συνεργατών, αλλά και διάσημων οπαδών τους, όπως οι Chris Robinson (The Black Crowes) και Ryan Adams.

Πριν όμως από αυτό, θα ζήσουμε την εμπειρία που λέγεται Steve Wynn live! Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας για την προώθηση του νέου live acoustic album «Journeyman» που κυκλοφόρησε στις 1 Οκτωβρίου, ο Steve Wynn θα είναι μαζί μας στη σκηνή του Gagarin για ένα Special Acoustic Performance, αλλά και μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον σκηνοθέτη Emiel Spoelder και τη δημοσιογράφο Εφη Παπαζαχαρίου

Total Thrash. The Teutonic Story (2022) – Δευτέρα 23 Οκτωβρίου

Το Thrash Metal, 4 δεκαετίες μετά τη γέννησή του, παραμένει ζωντανό και επίκαιρο όσο ποτέ, και τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου έρχεται στην οδό Λιοσίων. Nuclear Winter! To Gimme Shelter Film Festival παρουσιάζει, σε πρώτη πανελλήνια προβολή, τη γέννηση και εξέλιξη ενός μουσικού είδους, μιας ολόκληρης κουλτούρας που ξεκίνησε από τη Γερμανία για να κατακτήσει την Ευρώπη, την υφήλιο, και φυσικά την Ελλάδα.

Gimme Shelter Film Festival 2023: Τα ντοκιμαντέρ για Dream Syndicate, τη γερμανική σκηνή του Thrash Metal, Sonics και ΑΚΟΕ-ΑΜΦΙ που θα προβληθούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, στο Gagarin 205.
Kreator

Πρωτοπόροι του είδους, λατρεμένοι του ελληνικού κοινού, μέλη των Sodom, Kreator, Destruction, Tankard και πολλών άλλων συγκροτημάτων που συνεχίζουν να γράφουν νέα κεφάλαια στη Thrash Metal ιστορία του μέχρι σήμερα, θα μας την διηγηθούν από «πρώτο χέρι»! Συνεχίζοντας το ταξίδι που ξεκίνησε το 2019 από το Bay Area, το Gimme Shelter Film Festival αναζητά τις ρίζες του Thrash Metal, αυτή τη φορά στη βορειοδυτική Γερμανία και φέρνει το ντοκιμαντέρ «Total Thrash. The Teutonic Story» του Daniel Hofmann. Βρισκόμαστε στην επαρχία του Ρουρ, αρχές των 80s, στο επίκεντρο μιας επανάστασης. Πολλά και σοβαρά προβλήματα μάστιζαν τους νέους, οι οποίοι βρήκαν την καλύτερη διέξοδο στη μουσική. Μια μουσική που έπρεπε να είναι ξεχωριστή, πιο δυνατή και πιο θορυβώδης από οτιδήποτε άλλο εκεί έξω. Μια μουσική που θα έκανε τη φωνή τους να ακουστεί παντού και δυνατά! Το ξεκίνημα δύσκολο, χωρίς χρήματα, χωρίς καν μουσικές γνώσεις, το πάθος όμως μοναδικό. Αυτό το πάθος γέννησε το γερμανικό Thrash Metal, ένα πανίσχυρο μουσικό κίνημα που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, μέσα από αυτοσχέδιες συναυλίες και πολύ σύντομα ήταν παντού, γνωρίζοντας παγκόσμια αναγνώριση ως τα τέλη της δεκαετίας. Όσο απότομα ήρθε όμως η απόλυτη κυριαρχία, τόσο γρήγορα επήλθε η παρακμή και η απόλυτη κατάρρευση του είδους. Το Τhrash Metal δεν είχε πια θέση, όχι μόνο στη χώρα που το γέννησε, αλλά στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Ως το 2001 και την κοινή περιοδεία των Destruction - Sodom - Kreator, που επανέφερε στο είδος τις βασικές αρχές του και το αναγέννησε από τις στάχτες. Μια αναγέννηση που διαρκεί μέχρι και σήμερα, με νέες μπάντες, νέους οπαδούς, μεγάλες περιοδείες και sold out shows, πάντα με μπροστάρηδες τους γεννήτορες και πρωτοπόρους. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Daniel Hoffmann θα είναι στην Αθήνα για το καθιερωμένο Q&A και οι Amken θα ανοίξουν τη βραδιά με ένα live - έκπληξη.

Boom. A Film About The Sonics (2018) – Δευτέρα 6 Νοεμβρίου

Οι The Sonics ήταν και παραμένουν για πολλούς η κορυφαία punk μπάντα όλων των εποχών! Πρωτοπόροι ήδη από το πρώτο τους άλμπουμ «Here Are The Sonics», που χαρακτηρίζεται ο πρώτος punk rock δίσκος της ιστορίας, επηρεάζοντας σημαντικά καλλιτέχνες όπως Bruce Springsteen, Nirvana, The White Stripes, The Cramps, The Flaming Lips, Mudhoney, The Fall, με έναν ήχο που ο κιθαρίστας των Pearl Jam, Mike McCready, έχει αποκαλέσει «επικίνδυνο».

Gimme Shelter Film Festival 2023: Τα ντοκιμαντέρ για Dream Syndicate, τη γερμανική σκηνή του Thrash Metal, Sonics και ΑΚΟΕ-ΑΜΦΙ που θα προβληθούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, στο Gagarin 205.
The Sonics

Σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Jordan Albertsen, το «Boom. A Film About The Sonics» κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στο GSFF, και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ιστορία του rock 'n' roll μπροστά στα μάτια τους: τη στιγμή που ο παραγωγός Buck Ormsby ανακάλυψε και καθιέρωσε τους The Sonics. Ένα συγκρότημα από την Tacoma της Washington, που κυκλοφόρησε 3 albums πριν την (όπως θα δούμε στην ταινία, όχι και τόσο) αιφνίδια διάλυσή τους. Χωρίς να το καταλάβουν οι ίδιοι, κι ενώ ζούσαν «φυσιολογικές» ζωές, επηρέασαν τα σημαντικότερα σύγχρονα μουσικά κινήματα. Από το proto-punk των The Stooges, τις punk σκηνές της Νέας Υόρκης και της Μεγάλης Βρετανίας, ως το metal, το grunge και την αναγέννηση του garage-rock στην αρχή των 00s, οι The Sonics αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους που αυτή η μουσική ακούγεται τόσο τέλεια σε όσους την αγαπούν! Ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ, τολμηρό και τσαμπουκαλεμένο όσο και η μπάντα για την οποία μιλάει, κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στο GSFF! Οι The Sonics επιστρέφουν στο αγαπημένο τους Gagarin κι εμείς ταξιδεύουμε μαζί τους από την ίδρυση και την πρόωρη διάλυση ως την εντελώς αναπάντεχη επανένωσή τους, που μας πρόσφερε μοναδικές συναυλιακές στιγμές στην ίδια σκηνή που, πριν την πρεμιέρα, θα φιλοξενήσει τον σκηνοθέτη Jordan Albertsen και τους The Acid Visions.

ΑΚΟΕ - ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (Να Κοιμάμαι Στο Στήθος Του) (2023) – Δευτέρα 13 Νοεμβρίου

Ελλάδα 1977. Ένα σχέδιο νόμου ενώνει μια ομάδα από ομοφυλόφιλους και τρανς άτομα. Σε μια ιστορική εκδήλωση γεννιέται το πρώτο ελληνικό ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα. Μέχρι το 1990, το ΑΚΟΕ και το περιοδικό του «Αμφί», θα επηρέαζαν τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αλλά και τον τρόπο που τα ίδια τα άτομα αντιμετώπιζαν τον εαυτό τους.

Gimme Shelter Film Festival: Η πρώτη ματιά στα 4 ντοκιμαντέρ και τα live που θα δούμε
ΑΚΟΕ - ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (Να Κοιμάμαι Στο Στήθος Του)

Το ΑΚΟΕ-ΑΜΦΙ είναι η εξιστόρηση μιας άγνωστης, συναρπαστικής ιστορίας, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις απ’ όσους έζησαν εκείνη την εποχή, αλλά και ένα αρχείο για μια άγνωστη επανάσταση που τώρα πια μπορεί να πει το όνομά της. Από τις πιο ουσιαστικές καταγραφές των πρώτων αγώνων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η ταινία του Ιωσήφ Βαρδάκη διηγείται την ιστορία της ομάδας ανθρώπων που ίδρυσε το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδος, προσφέροντας ένα σημείο αναφοράς για μια κοινότητα που αρχίζει να σχηματίζεται και να συνειδητοποιείται. Μια Ιστορία ντυμένη με την ονειρική πρωτότυπη μουσική του Κ. Βήτα. Μία από τις σημαντικότερες εγχώριες παραγωγές των τελευταίων μηνών, η ταινία που άνοιξε το φετινό Athens Pride και τιμήθηκε με το «Βραβείο Κοινού Fischer» στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνει το φετινό GSFF σε μια βραδιά-έκπληξη που επιμελείται και παρουσιάζει η «κινητήριος δύναμη» του φεστιβάλ (και παραγωγός της ταινίας) Μαρίνα Δανέζη. Μια βραδιά αφιερωμένη στην Επανάσταση που διεκδικεί το δικαίωμα στην ύπαρξη, στην ευτυχία, στην αγάπη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ