Μουσικη

11 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 7 - 13 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Γούντι Άλεν, η Μαρία Φαραντούρη και ο Ζυλφύ Λιβανελί στο Ηρώδειο, το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον Άρεως, Σινεμά Παράδεισος στην Ελευσίνα, το Off The Hook Festival στην Τεχνόπολη κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 883
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Social Ballroom Festival στο ΚΠΙΣΝ
Social Ballroom Festival στο ΚΠΙΣΝ © Πηνελόπη Γερασίμου

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις την εβδομάδα 7-13 Σεπτεμβρίου 2023

11 πολιτιστικές προτάσεις για την εβδομάδα 7-13 Σεπτεμβρίου 

Ο Γούντι Άλεν στην Αθήνα

Δεν είχε κλείσει τα δέκα όταν του μπήκε η ιδέα να φτιάξει μια ταινία, στα δεκαπέντε έγραφε ήδη «αστείους διαλόγους» για το ραδιόφωνο και για τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ δεν αποχωριζόταν το κλαρινέτο του. Αυτή την εβδομάδα ο Γούντι Άλεν, ο Αμερικανός διάσημος σκηνοθέτης καταφθάνει στα μέρη μας και με τις δύο καλλιτεχνικές του αγάπες. Στις 8 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει στην Αίγλη Ζαππείουτην 50ή ταινία του με τίτλο τα «Γυρίσματα της τύχης». Το Σαββατόβραδο, πάλι,από την ορχήστρα του Ηρωδείου θα παίζει με την μπάντα του κλασική τζαζ της Νέας Ορλεάνης, γλυκιά και νοσταλγική, χαρούμενη και θλιμμένη συνάμα, όπως και οι ταινίες του.

Ο Woody Allen στο Ηρώδειο στο πλαίσιο της τελευταίας του μουσικής περιοδείας

Ραντεβού στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Μετά από δέκα χρόνια το Πεδίον Άρεως γέμισε ξανά με βιβλία. Διακόσιοι δέκα εκδοτικοί οίκοι μάς συστήνουν τις προτάσεις τους σε275 περίπτερα στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίων, που επέστρεψε στο παλιό του στέκι. Στις τέσσερις σκηνές του φεστιβάλ θα τρέξουν 180 εκδηλώσεις (συναυλίες με τους Ελένη Δήμου, Μάρτα Μορελεόν, Μάριο Στρόφαλη κ.ά., θεατρικά και εκπαιδευτικά δρώμενα, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.) αλλά καιαφιέρωμαστην προσφορά των γυναικών στις τέχνες και τα γράμματα, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Πεδίον Άρεως, έως 17 Σεπτεμβρίου

Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον Άρεως

Σινεμά Παράδεισος στην Ελευσίνα

Έργα video art και ντοκιμαντέρ πλάι στη θάλασσα; Το Μυστήριο 73 από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης φέρνει στο προσκήνιο κινηματογραφικές αφηγήσεις από 22 καλλιτέχνες για διαφορετικές κοινότητες, τελετουργίες και θάλασσες, για την πλανητική καταστροφή, την εργασία και τον εκτοπισμό. Ανάμεσά τους μια ταινία τεκμηρίωσης που δημιουργήθηκε μαζί με τοσωματείο ναυπηγών στο Γκαντάνι του Πακιστάν, η χαμένη«Atlantis»του πολυβραβευμένου Ben Russell, το θρυλικό «What are the clouds?» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, αλλά και το ταξίδι ενός κοντέινερ από το Ρότερνταμ μέχρι το Λος Άντζελες και το Χονγκ Κονγκ μέσα από τον φακό του Άλαν Σέκουλα.
Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας, 13 & 15-24 Σεπτεμβρίου στις 20:30

Hira Nabi, All That Perishes at the Edge of Land
Hira Nabi, All That Perishes at the Edge of Land

Χορεύοντας στο πάρκο

Αν σου έπεσε βαριά η επιστροφή στην πόλη, μήπως να το ρίξεις στον… χορό; To Social Ballroom Festival του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επανακάμπτειγια ένα κεφάτο τριήμερο με dancehall, tango και boogie woogie ρυθμούς.Κάθε βραδιά θα ξεκινά με ανοιχτά μαθήματα χορού (από τους Sara Ganem, Tangopolis και Rollin' Foxes), ενώ από τις 21:00 και για ένα δίωρο θα «παίζει» πάρτι (με μουσική από τους Κώστα Βλαχόπουλο και Herman Mayr στις 9/9 και τους HiROLLERS στις 10/9).
Αγορά του ΚΠΙΣΝ, 8-10 Σεπτεμβρίου από τις 19:30

Social Ballroom Festival στο ΚΠΙΣΝ

Φαραντούρη και Λιβανελί για την ειρήνη

Η φιλία της Ελληνίδας ερμηνεύτριας και του Τούρκου συνθέτη μετρά περισσότερες από τέσσερεις δεκαετίες εκτίμησης και εγκάρδιας συνεργασίας, καθώς έχουν συμπράξει, σε κατάμεστα θέατρα, από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη έως το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη. Για την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών θα τραγουδήσουν και στο ρωμαϊκό ωδείο στα πόδια της Ακρόποληςσκοπούς από το κοινό τους ρεπερτόριο (σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και της Αγαθής Δημητρούκα), αλλά και έργα του Μίκη Θεοδωράκη –ο οποίος, μαζί με τον Λιβανελί, δημιούργησαν την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών.
Ηρώδειο, 7 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Ζυλφύ Λιβανελί στο Ηρώδειο

Ιππόλυτος σε Σχολείον και Ελαιουργείο

Το βαλτώδες, δυστοπικό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη θα στηθεί ξανά στην Πειραιώς, μετά από μια στάση στα Αισχύλεια στην Ελευσίνα, για να κλείσει τη διαδρομή της η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που άνοιξε το πρόγραμμα των φετινών Επιδαυρίων. Ησκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στην τραγωδία του Ευριπίδηεστιάζει στη μορφή της Αφροδίτης που στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και (με την κάμερα στο χέρι) παρακολουθεί πώς οι άνθρωποι γίνονται άθυρμα των επιθυμιών της.
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 10 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά, 13-17 Σεπτεμβρίου στις 21:00

"Ιππόλυτος", σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου

Η Νίκη Καναγκίνη και η υλικότητα της γραφής

Έργα της γνωστής ζωγράφου από τις ενότητες των Χειρογράφων και των Εικονογραφημένων Χειρόγραφων, που δημιουργήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και εξής, εκθέτει η γκαλερί της οδού Ρώμα.Άλλοτε με λάδι επάνω σε καμβά ή προετοιμασμένη ξύλινη επιφάνεια και άλλοτε με μεικτές τεχνικές σε χαρτί, εμπριμέ πανί ή καμβά, αναδεικνύουν το ενδιαφέρον της Καναγκίνη για τον σχηματισμό μιας μη αναγνώσιμης προσωπικής γραφής. Η ίδια, μάλιστα, τα αποκαλούσε «οπτικά κείμενα» και επιζητούσε μέσα από αυτά, όπως έλεγε, μια «μέγιστης έντασης επικοινωνία».
Roma Gallery, 12 Σεπτεμβρίου-7 Οκτωβρίου (εγκαίνια στις 20:00)

Με τον Theodore στο… διάστημα

Τις νύχτες στο χωριό του παππού του κοιτούσε ψηλά τ’ αστέρια σαν υπνωτισμένος. Ένα ταξίδι στο διάστημα ή στον βαθύτερο εαυτό ξετυλίγει και το τελευταίο του άλμπουμ The Voyage. Μετά τα τρία soldout του περσινού Οκτωβρίου, ο πολυοργανίστας και τραγουδοποιός επιστρέφει στον Λόφο των Nυμφών με τα ambient ηχοτοπία του σε συνδυασμό με ένα light show. Και μετά, ξέρετε, ραντεβού στο τηλεσκόπιο Δωρίδη για να δούμε τ’ αστέρια.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, 8 & 14 Σεπτεμβρίου στις 21:30

Ο Theodore στο Αστεροσκοπείο

Τρωάδες από τη Violet Louise


«Σοφός λογιέται εκείνος που τον πόλεμο αποφεύγει» λέει η Κασσάνδρα στην τραγωδία του Ευριπίδη, που γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου από τους Αθηναίους, κι ο λόγος της ηχεί αιώνες μετά διαχρονικά επίκαιρος. Με όχημα τη μετάφραση του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, η Violet Louise προτείνει μια σύγχρονη διασκευή του ποιητικού κειμένου όπου ο ήχος, η μουσική και η εικόνα συνυπάρχουν με τους τρεις αφηγητές επί σκηνής. Έχοντας ξεκινήσει τη διαδρομή τους από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας (στο πλαίσιο της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας), οι «Τρωάδες» κάνουν μια στάση αυτή την Τετάρτη στην Αθήνα, στο πλαίσιο των Νέων Αναγνώσεων του Ευριπίδη που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης & το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Στον ρόλο της Εκάβης η Αγλαΐα Παππά.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 13 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Το Off The Hook Festival πατάει Γκάζι

Μισόν αιώνα από τη γέννηση της hiphop, το καθιερωμένο διήμερο αφιέρωμα στην εν λόγω μουσική κουλτούρα φιλοξενεί γνωστούς καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την Αμερική. Κάτω από τα φουγάρα της Τεχνόπολης θα πάρουν το μικρόφωνο,μεταξύ άλλων, ο ζωντανός θρύλος του είδους KoolGRap από τη Νέα Υόρκη και το δίδυμο των Blu & Exile από το Λος Άντζελες, στην πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση στην Ελλάδα, αλλά και ο Βρετανός Octavian, οι Αμερικανοί Psycho Realm και οι «δικοί» μας Anser x Eversor, Μικρός Κλέφτης X Tsaki και Εθισμός.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 8 & 9 Σεπτεμβρίου 

Εικαστικές «Επαναλήψεις»

Εικονογραφικό μοτίβο, διαδικασία ταξινόμησης ή και εμμονικής ιεροτελεστίας, οι «Επαναλήψεις» πρωταγωνιστούν αυτό το διάστημα στο πρόγραμμα της γκαλερί Citronneτόσο στον Πόρο (έως τις 17/9) όσο και για το ξεκίνημα της σεζόν στην Αθήνα. Οι δύο εκθέσεις, που επιμελείται η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Παρουσιάζονται δημιουργίες (νέες και παλαιότερες) των Νίκου Αλεξίου, Beppe Caturegli, Αλέκου Κυραρίνη, Χριστίνας Μήτρεντσε, Μυρτώς Ξανθοπούλου, Μαρίας Οικονομόπουλου, Νίνας Παπακωνσταντίνου, Νίκου Ποδιά, Έφης Σπύρου, Θάλειας Χιώτη και Πάνου Χαραλάμπους.
Citronne Athens, έως 7 Οκτωβρίου

Έφη Σπύρου, "Red ark"
Έφη Σπύρου, "Red ark"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ