Μουσικη

Παγκόσμια καμπάνια για να βρεθεί το πρώτο μπάσο του Πολ ΜακΚάρτνεϊ - Ήταν το αγαπημένο του

Αγοράστηκε για μόλις 30 λίρες - Ακούγεται στα «Love Me Do» και «She Loves You»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολ ΜακΚάρτνεϊ - The Lost Bass Project: Έρευνες για να βρεθεί το πρώτο του μπάσο Höfner - Σημαντικό κειμήλιο της ιστορίας των Beatles.
Ξεκίνησε η παγκόσμια αναζήτηση για το πρώτο μπάσο του Πολ ΜακΚάρτνεϊ © Twitter/Tracing the Bass

Πολ ΜακΚάρτνεϊ - The Lost Bass Project: Έρευνες για να βρεθεί το πρώτο του μπάσο Höfner - Σημαντικό κειμήλιο της ιστορίας των Beatles.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν της Beatlemania, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ αγόρασε το «αγαπημένο» του ηλεκτρικό μπάσο, μοντέλο του κατασκευαστή Höfner, έναντι μόλις τριάντα λιρών από το Steinway Musikhaus του Αμβούργου.

Τώρα, ο Γερμανός κατασκευαστής οργάνων ξεκίνησε μια παγκόσμια αναζήτηση με το όνομα The Lost Bass Project, προσκαλώντας οποιονδήποτε να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται το μπάσο, το οποίο εθεάθη τελευταία την περίοδο της διάλυσης του μυθικού συγκροτήματος, πριν από περισσότερα από 50 χρόνια.

«Για περίπου 30 λίρες, βρήκα αυτό το μπάσο σε σχήμα βιολιού της Höfner», είπε ο 81χρονος ΜακΚάρτνεϊ. «Και σε εμένα, επειδή ήμουν αριστερόχειρας, μου φαινόταν λιγότερο αστείο επειδή ήταν συμμετρικό. Και μόλις το αγόρασα, το ερωτεύτηκα».

Από το Top Ten Club στο Αμβούργο το 1961 μέχρι τις πρώτες ηχογραφήσεις του συγκροτήματος στο Abbey Road, το μπάσο, που χρησιμοποιήθηκε από το 1961 έως το 1963, ακούγεται στα «Love Me Do», «She Loves You» και «Twist and Shout».

«Δεν αρκεί μόνο αυτό για να πάρει πίσω αυτό το μπάσο;» είπε ο Νικ Βας, ο οποίος εργάστηκε για 12 χρόνια ως διευθυντής μάρκετινγκ της Höfner.

«Κάποιος, κάπου, ξέρει τι απέγινε αυτό το μπάσο»

Η καμπάνια μοιράστηκε φωτογραφίες του αρχικού μπάσου μαζί με πληροφορίες που ακολουθούν το όργανο από την αγορά του έως την εξαφάνισή του, καθώς και συμβουλές γύρω από το πώς να εντοπιστούν τα ψεύτικα.

«Ξέρω, επειδή μίλησα μαζί του για αυτό, ότι ο Πολ θα ήταν τόσο χαρούμενος – ενθουσιασμένος – αν αυτό το μπάσο μπορούσε να του επιστραφεί», είπε ο Βας, που αναζητά το μπάσο μαζί με έναν τηλεοπτικό παραγωγό που ηγήθηκε στο παρελθόν ερευνών για λογαριασμό του BBC και του Channel 4.

«Αν και κανείς δεν ξέρει τι συνέβη με το μπάσο, πολύ πιθανόν να κλάπηκε. Μέχρι σήμερα παραμένει ένα μυστήριο», είπε ο Βας. «Αλλά κάποιος, κάπου, ξέρει τι απέγινε αυτό το μπάσο και πού είναι τώρα. Αυτές οι πληροφορίες είναι εκεί έξω μόνο αν εμφανιζόταν το σωστό άτομο».

«Έχω ένα Höfner από τότε που ξεκίνησα, αλλά το παλιότερο εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο μου», είπε ο ΜακΚάρτνεϊ το 1966.

The Hofner Beatle Bass: A Short History

Το χρυσοφόρο σαφάρι για τα μουσικά όργανα των Beatles

Το 1963, η κιθάρα του Τζον Λένον με την οποία συνέθεσε το «I Want to Hold Your Hand» εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης παράστασης του συγκροτήματος στο Finsbury Park.

Επανεμφανίστηκε 51 χρόνια αργότερα, ώστε να πωληθεί έναντι του κολοσσιαίο ποσού των 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ