Μουσικη

Metallica: Ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο streams το «Nothing Else Matters» στο Spotify

H ιστορία πίσω από την μπαλάντα που έκανε το συγκρότημα mainstream

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Metallica: Το τραγούδι «Nothing Else Matters» ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο streams στο Spotify - Η ιστορία της μπαλάντας

Metallica: Το τραγούδι «Nothing Else Matters» ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο streams στο Spotify - Η ιστορία της μπαλάντας

Η διάσημη μπαλάντα των Metallica, «Nothing Else Matters» και μία από τις πιο γνωστές power ballads όλων των εποχών, ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο streams στο Spotify. Είναι το δεύτερο τραγούδι των Metallica που σπάει αυτό το ρεκόρ, με το «Enter Sandman» να έχει ξεπεράσει το όριο τον περασμένο Δεκέμβριο. Μέχρι στιγμής, συνολικά 469 τραγούδια έχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο streams στην πλατφόρμα και μόλις 49 έχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια.

Τον Αύγουστο του 2021, το βίντεο κλιπ του «Nothing Else Matters», το οποίο είχε κάνει πρεμιέρα στο MTV στις 26 Φεβρουαρίου 1992, ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube. Είναι το πρώτο κομμάτι των Metallica που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Metallica: Nothing Else Matters (Official Music Video)

Metallica - Nothing Else Matters: «Θέλαμε τραγούδια που να ακούγονται σαν σινγκλ, χωρίς όμως να είναι»

Όταν οι Metallica ξεκίνησαν να γράφουν το «Black Album», χρειάζονταν απεγνωσμένα μια αλλαγή. Αν και το «…And Justice For All» ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας τους, η παραγωγή δεν ήταν η καλύτερη και η πολυπλοκότητα των τραγουδιών σε συνδυασμό με τη μεγάλη τους διάρκεια, έβαλε σε δίλλημα το συγκρότημα για το πώς θα έπρεπε να συνεχίσει. Χρειάζονταν μια αλλαγή κατεύθυνσης και ο παραγωγός Bob Rock ήταν το κατάλληλο άτομο για αυτή τη δουλειά.

Οι Metallica μπήκαν στο στούντιο με τον Rock για να δημιουργήσουν τραγούδια που ήταν πολύ πιο σύντομα, εστιάζοντας σε πιο απλά riff που μπορούσαν να παίζονται για ώρες. «Κάτι σαν το “Black in Black” των AC/DC. Ένας δίσκος γεμάτος σινγκλ», είχε πει ο κιθαρίστας της μπάντας, Kirk Hammett. «Αυτή ήταν η βασική ιδέα. Θέλαμε τραγούδια που να ακούγονται σαν σινγκλ, χωρίς όμως να είναι».

Ο στόχος ήταν να καταγραφεί στο άλμπουμ η ενέργεια που έβγαζαν οι Metallica επί σκηνής. Μη ξεχνάτε ότι η περιοδεία του «Black Album» κράτησε για τρία ολόκληρα χρόνια. Παρόλο που το «Enter Sandman» ήταν το πρώτο σινγκλ του δίσκου, ο James Hetfield έγραψε το «Nothing Else Matters», μια από τις πιο διάσημες metal μπαλάντες, εντελώς τυχαία.

Metallica: Το τραγούδι «Nothing Else Matters» ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο streams στο Spotify - Η ιστορία της μπαλάντας
© Michel Linssen/Redferns

Metallica: Μερικοί από τους καλυτέρους στίχους του James Hetfield γράφτηκαν για την κοπέλα του

Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Metallica James Hetfield συνήθιζε να παίζει το τραγούδι ενώ ήταν στο τηλέφωνο με την τότε κοπέλα του, Kristen Martinez. Ενώ κρατούσε το τηλέφωνο με το ένα χέρι, προσπαθούσε να παίξει τις εισαγωγικές νότες του κομματιού με το άλλο. Στην συνέχεια, το ολοκλήρωσε μόνος του, γράφοντας μερικούς από τους καλύτερους στίχους της καριέρας του, για τη ζωή στο δρόμο και για τη γυναίκα του και πόσο του έλειπε. Ο James Hetfield ανέφερε τις ατελείωτες περιοδείες του συγκροτήματος ως έμπνευση για αυτό το τραγούδι, ενώ πολλά μέρη του κομματιού γράφτηκαν στο λεωφορείο και σε δωμάτια ξενοδοχείων. Είναι από τα λίγα τραγούδια των Metallica που το σόλο παίζεται από τον James Hetfield και όχι από τον Kirk Hammett.

Ενώ ο Hetfield έγραφε το τραγούδι για τον εαυτό του, ποτέ δεν περίμενε ότι θα κατέληγε σε άλμπουμ των Metallica. Αρχικά, δεν ήθελε καν να το παρουσιάσει στους υπόλοιπους.  Όταν τελικά το συγκρότημα το άκουσε, ο Hetfield περιέγραψε την σκηνή λέγοντας: «Νομίζω ότι ήταν ο Lars που είπε ότι αυτό είναι ένα πολύ καλό κομμάτι και μετά αγχώθηκα αν έπρεπε να το βάλω στον δίσκο ή όχι. Είναι τελείως τρελό. Αυτό ήταν το τραγούδι που πίστευα ότι ήταν το λιγότερο Metallica, το λιγότερο πιθανό να παιχτεί ποτέ από εμάς, το τελευταίο τραγούδι που κάποιος θα ήθελε πραγματικά να ακούσει».

Η αρχική demo έκδοση του τραγουδιού είχε καταφέρει να παγιδεύσει το συναίσθημα και την ευαισθησία που ήθελε να περάσει ο Hetfield, αλλά του έλλειπε αυτή η δραματική αίσθηση μεγαλοπρέπειας που θα το μετέτρεπε σε έναν metal ύμνο, για να παίζεται σε τεράστιες αρένες μπροστά σε χιλιάδες θαυμαστές.

Ο Bob Rock αναλαμβάνει την κονσόλα και ο Michael Kamen την ορχήστρα

Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνει ο Bob Rock, ο οποίος μόλις είχε βγάλει το επιτυχημένο «Dr. Feelgood» των Mötley Crüe. Αφού έκανε τα μαγικά του στο στούντιο, μετατρέποντάς το σε πλήρες τραγούδι, ο Rock θεώρησε ότι το «Nothing Else Matters», έπρεπε να πάει ένα βήμα παραπέρα, φέρνοντας τον συνθέτη Michael Kamen για να προσθέσει ορχηστρικά μέρη. Ενώ ο Kamen σκόπευε να ακολουθήσει την βασική μελωδία, δήλωσε την τελευταία στιγμή ότι ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό: «Θα μπορούσα απλώς να ακολουθήσω τη μελωδία, όπως είχαμε συμφωνήσει. Αλλά, στις ορχήστρες δεν αρέσει να παίζουν αυτά τα πράγματα. Δεν τους ενδιαφέρει, οπότε πρόσθεσα καινούργια μέρη».

Όταν οι Metallica άκουσαν το κομμάτι με τους πλούσιους ήχους των εγχόρδων στο φινάλε, ο Hetfield τρομοκρατήθηκε, εξηγώντας: «Μόλις το ακούσαμε, κοιταχτήκαμε μεταξύ μας και αναρωτηθήκαμε τι είχαμε κάνει». Δεδομένου ότι οι Metallica ήταν γνωστοί για τις thrash metal ρίζες τους, το συγκρότημα προσπάθησε να αλλοιώσει το κομμάτι, όπως θυμάται ο Lars Ulrich: «Μίξαραμε τον δίσκο και θυμάμαι ξεκάθαρα τον ήχο της ορχήστρας να χαμηλώνει όλο και περισσότερο στη μίξη, προσπαθώντας να τη θάψουμε».

Το συγκρότημα δεν τα πήγαινε και πολύ καλά με τον Bob Rock κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το «Black Album», αλλά κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα, όταν κυκλοφόρησε στις 12 Αυγούστου 1991. Πέντε εκατομμύρια αντίτυπα πουλήθηκαν στις ΗΠΑ μόνο εκείνη την χρονιά, με τον δίσκο να περνάει τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή του Billboard 200, ενώ το συγκρότημα έγινε household name.

Metallica: Nothing Else Matters (Orchestra/Clean Guitar/Vocal Mix - July 8th, 1991) (Audio Preview)

Το «Nothing Else Matters» άλλαξε τον τρόπο που το ραδιόφωνο προσέγγιζε τον heavy ήχο

«Στην πραγματικότητα, άλλαξε κάτι πολιτισμικά», είπε ο Bοb Rock στο Reverb το 2017. «Όλοι αγόρασαν αυτό το άλμπουμ. Υπήρξε μια μουσική μετάβαση όταν κυκλοφόρησε αλλάζοντας το ραδιόφωνο, επειδή αυτός ο βαρύς ήχος “επιτρεπόταν” τώρα να παιχτεί στο ραδιόφωνο. Δεν νομίζω ότι έχω κάνει δίσκο που να έχει καταφέρει κάτι τέτοιο πιο πριν. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό». Για τους στίχους του κομματιού ο Rock είχε πει: «Δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό που έγραψε ο James, αλλά μου φαίνεται ότι προσπαθούσε απεγνωσμένα να γράψει ένα τραγούδι αγάπης χωρίς να χρειαστεί να αναφέρει τη λέξη αγάπη».

Οι Metallica δεν νοιάστηκαν όταν κατηγορήθηκαν ως «ξεπουλημένοι»

Παρ’ όλα αυτά, μόλις το «Black Album» έφτασε στα αυτιά των θαυμαστών, οι φανατικοί οπαδοί των Metallica ένοιωσαν προδομένοι ακούγοντας το αγαπημένο τους συγκρότημα να παίζει μαζί με μια κλασσική ορχήστρα. Μέχρι τότε η θεματολογία τους είχε να κάνει με πολέμους, εγκλήματα και άλλα σοβαρά κοινωνικά θέματα. Για όσους όμως παρακολουθούσαν από κοντά το φαινόμενο Metallica, το «Nothing Else Matters» ήταν η λογική συνέχεια στην εξέλιξη της μπάντας.

Είχαν προηγηθεί ακουστικές κιθάρες στην εισαγωγή του «Fight Fire with Fire», καθώς και το «Fade to Black» που ήταν ό,τι πιο κοντινό σε μπαλάντα είχαν γράψει, το οποίο οι fans είχαν μισήσει από τότε, κατηγορώντας τους ως ξεπουλημένους. Αυτό φυσικά δεν ήταν τίποτα μπροστά στην κατακραυγή του κοινού, όταν κυκλοφόρησαν το «Load» το 1996.

Το συγκρότημα συμβιβάστηκε τελικά με την παρουσία της ορχήστρας στη μίξη, καλώντας ξανά τον Michael Kamen για μια δεύτερη συνεργασία. Με την βοήθεια της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σαν Φραντσίσκο, ο Kamen και οι Metallica ηχογράφησαν στις 21 και 22 Απριλίου 1999 στο Berkeley Community Theatre, τη θρυλική συναυλία «S&M», ενώνοντας το thrash metal και την κλασική μουσική. 

Metallica & San Francisco Symphony: Nothing Else Matters (Live)

Metallica: «Τίποτα άλλο δεν έχει σημασία εκτός από τους θαυμαστές μας»

Αν και μπορεί να υπήρξαν κάποιοι που δεν μπόρεσαν να αποδεχτούν αυτές τις αλλαγές, το τραγούδι που κυκλοφόρησε στις 20 Απριλίου 1992 έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Metallica και βασικό στοιχείο στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Το «Nothing Else Matters» έχει πάψει να είναι εδώ και χρόνια μια ερωτική μπαλάντα. Αντιθέτως, είναι αφιερωμένο στο κοινό των Metallica, διότι όπως δηλώνουν οι ίδιοι, «τίποτα άλλο δεν έχει σημασία εκτός από τους θαυμαστές μας».

Ο Hetfield είχε δηλώσει στο περιοδικό Mojo τον Δεκέμβριο του 2008: «Θυμάμαι να επισκέπτομαι το Hells Angels Clubhouse στη Νέα Υόρκη, όταν μου έδειξαν ένα βίντεο που είχαν ετοιμάσει αφιερωμένο σε έναν από τους αδελφούς τους που είχε πεθάνει. Και από πίσω έπαιζε το “Nothing Else Matters”. Σοκαρίστηκα. Αυτό το τραγούδι σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από το να μου λείπει απλώς η γκόμενά μου. Αυτό είναι αδελφοσύνη. Ο στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγούδι. Είναι τόσο δυνατό».

Σύμφωνα με τον πρώην μπασίστα των Metallica, Jason Newsted, «ο σχετικά απαλός ήχος του τραγουδιού ήταν πιο προσιτός για το pop κοινό από το υπόλοιπο άγριο υλικό των Metallica», ανοίγοντας νέες πόρτες για το συγκρότημα. Το «Nothing Else Matters» έγινε επιτυχία σε χώρες που δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ, προσεγγίζοντας κόσμο που δεν άκουγε heavy metal.

Miley Cyrus and Metallica “Nothing Else Matters” Live on the Stern Show

Το κομμάτι μετέτρεψε τους Metallica σε mainstream μπάντα με τρόπο που έχει διαρκέσει για δεκαετίες. Είτε συνεργαζόμενοι ξανά με τον Michael Kamen για το «S&M», είτε με διασκευές από ποπ καλλιτέχνες όπως τη Miley Cyrus, τη Macy Gray, τη Shakira και τον Post Malone, είτε με εμφανίσεις σε ταινίες της Disney (Jungle Cruise), το τραγούδι έχει αυτό το κάτι που το κάνει αρεστό σε όλους. Δεν είναι τυχαίο που είναι το πιο πολυδιασκευασμένο κομμάτι του «Black Album», ενώ έχει εμφανισθεί στο video game, Guitar Hero και χρησιμοποιείται πολύ συχνά μέχρι και σε γαμήλιες τελετές. «Είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ», σχολίασε ο Elton John. «Είναι ένα τραγούδι που δεν πρόκειται να παλιώσει ποτέ».

Elton John Calls This Metallica Track “One of the Best Songs Ever Written”

To «Nothing Else Matters» έχει γίνει πια παγκόσμιο φαινόμενο

Εξακολουθεί να είναι τόσο δυνατό σήμερα, όσο ήταν το 1991, φωτίζοντας οποιοδήποτε στάδιο, φεστιβάλ ή αρένα. Το «Nothing Else Matters» παίχτηκε live για πρώτη φορά στις 2 Μαρτίου 1992, στο Σινσινάτι του Οχάιο. Ο λόγος που καθυστέρησε περίπου έξι μήνες από την κυκλοφορία του δίσκου για να παιχτεί ζωντανά, οφείλεται στη διστακτικότητα του Hammett. «Το περιλαμβάναμε στο live set μας και την τελευταία στιγμή το διαγράφαμε, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι θα μπορούσαμε να το παίξουμε χωρίς λάθη», είχε πει ο κιθαρίστας των Metallica το 2012. «Έπρεπε να ξαναμάθω όλη αυτή την εισαγωγή για να την εκτελέσω μόνος μου πάνω στη σκηνή. Ήταν λίγο τρομακτικό για μένα σε εκείνο το σημείο. Δεν είχαμε ποτέ ένα τραγούδι που να ξεκινάει με αυτόν τον τρόπο. Μετά από λίγο, όταν το μάθαμε, δεν μας ήταν πρόβλημα».

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, το «Nothing Else Matters» έχει παιχτεί ζωντανά 1.259 φορές και είναι πρώτο σε live εκτελέσεις από τους Metallica.

Metallica: Nothing Else Matters (Atlanta, GA - November 6, 2021)

Οι αναπτήρες μπορεί να έχουν αντικατασταθεί από κινητά τηλέφωνα, αλλά η θέα δεν είναι λιγότερο εκθαμβωτική. Το τραγούδι έχει πια υπερβεί το αρχικό του νόημα, έχοντας ολοκληρωθεί ως έργο τέχνης καταλήγοντας να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο.

Ανατρέχοντας πίσω σε εκείνη την εποχή, ο Hetfield θεωρεί το κομμάτι ως έναν από τους μεγάλους θριάμβους της στιχουργικής του καριέρας, λέγοντας: «Δεν μπορείς να κάνεις λάθος, όταν μιλάς για τα συναισθήματά σου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ