Μουσικη

Η Róisín Murphy λέει τα μυστικά της στο νέο της album «Hit Parade»

Το μεγάλο icon της art pop επιστρέφει με νέο δίσκο σε παραγωγή DJ Koze - Ακούστε το νέο single «The Universe»

tania-skrapaliori.jpg
Τάνια Σκραπαλιώρη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Róisín Murphy κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ «Hit Parade» με τον DJ Koze στις 8 Σεπτεμβρίου - Ακούστε το νέο της single «The Universe».
© Nik Pate

H Róisín Murphy κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ «Hit Parade» με τον DJ Koze στις 8 Σεπτεμβρίου - Ακούστε το νέο της single «The Universe».

Μάντσεστερ 1988. Μια δεκαπεντάχρονη Ιρλανδή, μετά τον χωρισμό των γονιών της, παίρνει την τολμηρή απόφαση να μείνει μόνη της σε μια χώρα στην οποία μένει μόλις τρία χρόνια. Μένει με την καλύτερή της φίλη για κάποιο διάστημα μέχρι να συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία για να επωφεληθεί από προβλεπόμενα επιδόματα της εποχής και να μπορέσει να νοικιάσει το δικό της διαμέρισμα. Πιάνει φιλίες στο σχολείο με «άγρια παιδιά» που φοράνε μαύρα και ακούνε The Jesus and Mary Chain. Αποφασίζει να γίνει τραγουδίστρια μετά από μια συναυλία των Sonic Youth. Κάνει join σε post – punk μπάντες, μετακομίζει στο Σέφιλντ, ζει κάθε στιγμή της νύχτας. Είναι η Róisín Marie Murphy και η είσοδός της στη μουσική βιομηχανία απέχει μόλις ένα πάρτι μακριά.

H Róisín Murphy κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ «Hit Parade» με τον DJ Koze στις 8 Σεπτεμβρίου - Ακούστε το νέο της single «The Universe».
© Nik Pate

Από την πρώτη σημαντική καλλιτεχνική της περίοδο με τους Moloko και τον Mark Brydon με τεράστιες διεθνείς επιτυχίες όπως το «Never Enough» και το «Sing It Back» μέχρι τη συνεργασία της με το hip hop project των Handsome Boy Modeling School που της έδωσε την αναγκαία ώθηση για τη σπουδαία solo πορεία που θα ακολουθούσε στα αμέσως επόμενα καρέ κι από το υποδειγματικό solo ντεμπούτο της «Ruby Blue» το 2005 σε παραγωγή του Matthew Herbert μέχρι το κορυφαίο της μέχρι σήμερα, πανδημικό masterpiece «Róisín Machine» του 2020 η Róisín Murphy διένυσε τα χρόνια και τις δεκαετίες με αεικίνητη δημιουργικότητα και ελεύθερο πνεύμα.

Αλλάζοντας συνεχώς σχήματα και χρώματα, παντρεύοντας είδη, αναφορές και αισθητικές προσεγγίσεις χρίστηκε βασίλισσα της art pop και σούπερ είδωλο της LGTBQ+ κοινότητας και έγινε μια πολυμορφική, ιδιοσυγκρασιακή performer ικανή να σαγηνεύσει σε οποιαδήποτε συνθήκη, είτε μέσα από τις οθόνες των streaming events της καραντίνας, είτε από τη σκηνή του Brixton Academy, είτε στις υψηλές θέσεις των μεγάλων φεστιβαλικών line - up, από τo Glastonbury μέχρι το Coachella. Έγινε ένα απόλυτο icon που χορεύει σε ένα πατητήρι electronica και jazz, pop και disco, downbeat και dance, επαναπροσδιορίζοντας συνεχώς τα καλλιτεχνικά της όρια, και ισορροπώντας με έναν εντελώς προσωπικό τρόπο στο νήμα που ενώνει τη μόδα των 60s με το στιλ των πάνκηδων, τη Viviane Westwood με τους Roxy Music, την Mina με τη Grace Jones, τη Siouxsie Sioux με την Bjork.

H Róisín Murphy κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ «Hit Parade» με τον DJ Koze στις 8 Σεπτεμβρίου - Ακούστε το νέο της single «The Universe».
© Nik Pate

Σε όλη αυτήν τη σχεδόν τριαντακονταετή πορεία της αν έκανε κάτι η Róisín Murphy ήταν να κοιτάει πάντα μπροστά, κάθε δίσκος της, ακούσια ή εκούσια, φέρνει ένα αδιόρατο φουτουριστικό breeze το οποίο ακόμα κι αν δεν γίνεται αντιληπτό στην πρώτη ακρόαση αποδεικνύεται από τον τρόπο που διοχετεύεται αμέσως μετά το έργο της σε όλες τις σχετικές αγορές των δημιουργικών βιομηχανιών, σε τηλεοπτικές σειρές και fashion shows και στα decks μερικών εκ των πιο hot DJs του κόσμου. Κι αν όλοι αναρωτήθηκαν πιο και πόσο επιτυχημένο θα είναι το επόμενο βήμα μετά το δημιουργικό και εμπορικό peak του «Róisín Machine» η Murphy βρήκε την ιδανική απάντηση σε μια θριαμβευτική εισδοχή στο roster της Ninja Tune και μια πλήρη δημιουργική σύμπραξη με τον DJ Koze – η οποία είχε προαναγγελθεί, κατά κάποιον τρόπο, από την εκτεταμένη συμμετοχή της στο album του «Knock Knock» το 2018. Και εγένετο «Hit Parade» – ένα album που θα κυκλοφορήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να σφραγίσει την κραταιά θέση της Róisín Murphy στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα.

H Róisín Murphy κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ «Hit Parade» με τον DJ Koze στις 8 Σεπτεμβρίου - Ακούστε το νέο της single «The Universe».
© Nik Pate

«Με τον DJ Koze δουλέψαμε εξ αποστάσεως, σε διάφορες χώρες στέλνοντας κομμάτια και ιδέες μεταξύ μας για αρκετά χρόνια. Πάντα προσπαθώ να προσεγγίζω μια νέα συνεργασία με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση για μάθηση και ποτέ δεν χρειάστηκε περισσότερο από αυτόν τον δίσκο», δηλώνει η Róisín Murphy εισάγοντάς μας στη συνθήκη, στην ιστορία και στο σύμπαν του δίσκου. «Το studio μας ήταν στη φαντασία μας, κάπου στον εναέριο χώρο μεταξύ Αμβούργου και Λονδίνου. Ταυτόχρονα αυτό σήμαινε ότι και οι δύο βρισκόμασταν και δουλεύαμε πάνω στα τραγούδια στον προσωπικό, ιδιωτικό μας μας χώρο κάτι που για εμένα έκανε εφικτή μια πιο οικεία προσέγγιση στη σύνθεση - σε αυτό το άλμπουμ είπα τα μυστικά μου. Για τον Koze σήμαινε απόλυτη ελευθερία και απόλυτη εστίαση χωρίς απόσπαση προσοχής από την παρουσία μου. Έκανε μια βαθιά βουτιά στον εαυτό του και πιστεύω ότι γι' αυτό η μουσική είναι τόσο ζωντανή. Απλώς εκρήγνυται από χρώμα!».

Róisín Murphy - 'The Universe' (Official Lyric Video)

Πράγματι ακούγοντας το «The Universe», το νέο single που κυκλοφορεί από το «Hit Parade», τυλίγεσαι με το καλημέρα στις soulful γκρούβες και στη feelgood, πολύχρωμη διάθεση με την οποία κατακλύζουν αυτήν την πανέμορφα laidback σύνθεση η Róisín Murphy και ο DJ Koze σφραγίζοντας το coolness ακριβείας για το οποίο μας είχαν προϊδεάσει με το «CooCool», την πρώτη γεύση από τον δίσκο, πριν δύο μήνες. Με το πρώτο play έχεις την εντύπωση ότι η Róisín Murphy είναι σε εξαιρετική διάθεση και φόρμα και αυτό βγαίνει προς τα έξω - είναι άλλωστε μια εντύπωση που επιβεβαιώνεται και από τα λεγόμενα της ίδιας.

Róisín Murphy - 'CooCool' (Official Lyric Video)

«Είναι ένας χαρούμενος δίσκος, εγώ η ίδια δεν ήμουν ποτέ πιο χαρούμενη κι αυτό οφείλεται εν μέρει σε προσωπικούς λόγους, αλλά και στη δουλειά μου – αισθάνομαι γεμάτη και ικανοποιημένη. Αυτός ο δίσκος για εμένα έχει να κάνει με την αγάπη και τον αισθησιασμό αλλά και με την ίδια τη μουσική και το πώς ήταν πάντα εκεί για μένα. Υπάρχουν σκοτεινές αποχρώσεις, αποχρώσεις της αβύσσου, αλλά και όλη η χαρά. Υπάρχει μια ενατένιση της θνητότητας με σκοπό να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση σε μένα (και ίσως και για τους ακροατές) μια υπενθύμιση να ζήσουμε πραγματικά όσο μπορούμε».

Αυτήν την υπενθύμιση ζωής -η οποία σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής μπορεί να λειτουργήσει και ως το καλύτερο καύσιμο δημιουργίας- την κάνει σημαία η Róisín Murphy και στο live σύμπαν που έχει σχεδιάσει για το «Hit Parade» μια γεύση του οποίου πήραν όσοι τυχεροί βρέθηκαν στην πρόσφατη sold – out εμφάνισή της στο Royal Albert Hall. Οι εντυπώσεις της Evening Standard κάνουν λόγο για ένα μοντέρνο ψυχεδελικό υπερθέαμα, με δεκάδες αλλαγές κοστουμιών, καθηλωτική live μπάντα και καλλιτεχνικές ακροβασίες μεταξύ φουτουριστικής house και διαστημικής disco, εξωτικής rave και industrial ambient. Πώς να μην περιμένει μετά κανείς να βιώσει αυτήκοα και ιδίοις όμμασι αυτό το καλλιτεχνικό momentum μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές περσόνες του 21ου αιώνα;

H Róisín Murphy κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ «Hit Parade» με τον DJ Koze στις 8 Σεπτεμβρίου - Ακούστε το νέο της single «The Universe».
H Róisín Murphy κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ «Hit Parade» στις 8 Σεπτεμβρίου

«Το σύμπαν είναι παιχνιδιάρικο αλλά και τρομακτικό. Τίποτα δεν είναι ευδιάκριτο. Η ιστορία πάντα λέγεται είναι σε πολλαπλά επίπεδα, επίπεδα που δεν βλέπουμε ούτε καταλαβαίνουμε. Η εμπειρία του να είσαι ζωντανός είναι μια διαρκής υπενθύμιση της έκτασης της άγνοιάς μας για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας». Κάπως έτσι αντιλαμβάνεται η Róisín Murphy το σύμπαν, κάπως έτσι μας το συστήνει όλα αυτά τα χρόνια, κάπως έτσι ανοίγει σε αυτό μια νέα χαλαρή διάσταση με το «Hit Parade», κάπως έτσι μας καλεί να μοιραστούμε το παιχνίδι της, μέσα σε σύννεφα αέρινης pop ψυχεδέλειας. Enjoy.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ