Μουσικη

Tι θα απολαύσουμε στον Κήπο του Μεγάρου φέτος το καλοκαίρι

Συναυλίες, δωρεάν προβολές παραστάσεων όπερας, θερινό σινεμά συνοδεία ζωντανής μουσικής, δράσεις για όλη την οικογένεια

62222-137653.jpg
A.V. Team
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου
© Χάρης Ακριβιάδης

Κήπος του Μεγάρου: το πρόγραμμα για τον Ιούνιο-Ιούλιο 2023 

Αγαπημένοι Έλληνες μουσικοί, παραστάσεις και συναυλίες στην οθόνη από τις μεγάλες πρωτεύουσες της κλασικής μουσικής και διάσημα φεστιβάλ, θερινό σινεμά συνοδεία ζωντανής μουσικής αλλά και διασκεδαστικά θεάματα για όλη την οικογένεια περιένουμε φέτος στον Κήπο του Μεγάρου.

Από το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει το ελληνικό τραγούδι. Το παρών θα σώσουν ο Κωστής Μαραβέγιας (16/6), η Μαρία Παπαγεωργίου (23/6), η Μαρία Φαραντούρη, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιάννης Παλαμίδας, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Κωνσταντίνος Βήτα στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Λένα Πλάτωνος (7/7). Τον Ιούλιο, θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο μουσικό και ποιητικό σύμπαν του Leonard Cohen (1/7) και να μοιραστούμε τζαζ στιγμές με το Κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή (14/7). 

Μαρία Φαραντούρη
Η Μαρία Φαραντούρη στο Κήπο του Μεγάρου το αφιέρωμα στην Λένα Πλάτωνος

Για δεύτερη χρονιά η UNITEL, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και διανομής πολιτιστικού περιεχομένου, προσφέρει (με ελεύθερη είσοδο) μαγνητοσκοπημένες συναυλίες και παραστάσεις με διεθνούς φήμης ορχήστρες, μαέστρους και ερμηνευτές. Στο υπαίθριο μουσικό σινεμά του Κήπου, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις όπερες «Κάρμεν» (22/6) από την Αρένα της Βερόνας και «Μαντάμα Μπαττερφλάυ» (6/7) από το Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς καθώς και δύο συναυλίες της Φιλαρμονικής της Βιέννης από την Μουζίκφεραϊν (29/6 & 13/7), στις οποίες εμφανίζονται σπουδαίοι σολίστ (Martha Argerich, Λεωνίδας Καβάκος) και μαέστροι (Zubin Mehta, Herbert Blomstedt).

"Μαντάμα Μπαττερφλάι" από το Φεστιβάλ Μπρεγκέντς
Η UNITEL στον Κήπο του Μεγάρου θα προβάλλει, μεταξύ άλλων την "Μαντάμα Μπαττερφλάι" από το Φεστιβάλ Μπρεγκέντς

Το Μέγαρο, συνεχίζοντας και αυτό το καλοκαίρι τις προβολές ταινιών βωβού κινηματογράφου με ζωντανή μουσική συνοδεία, παρουσιάζει το φιλμ «The Lodger» («Ο ενοικιαστής») του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Στο πιάνο, ο Στάθης Άννινος (30/6).

Για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα του Κήπου φέτος συνδυάζονται δύο παραγωγές που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια: το πάρτι των Burger Project (8/7) και το νέο ολοκαίνουργιο έργο του Ηλία Καρελλά «Θησέας και Μινώταυρος» (27& 28/6 και 3, 4, 11& 12/7).

Παράλληλα, ο Κήπος υποδέχεται την καθιερωμένη Γιορτή της Μουσικής (21/6), ενώ φιλοξενεί και τη συναυλία «Ήχοι ανάμεσα στις φυλλωσιές» με σχήματα και καλλιτέχνες που διακρίθηκαν στις Ανοιχτές Πλατφόρμες, τις ακροάσεις του Μεγάρου. Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

H προπώληση για όλες τις εκδηλώσεις έχει αρχίσει.

Οι Bodyterranean στον Κήπο του Μεγάρου
Κήπος του Μεγάρου: οι Bodyterranean στις Ανοιχτές Πλατφόρμες

Κήπος του Μεγάρου Μουσικής: το πρόγραμμα για τον Ιούνιο-Ιούλιο 2023

Ελληνικό τραγούδι στον Κήπο του Μεγάρου

Ο Κωστής Μαραβέγιας επιστρέφει στον Κήπο του Μεγάρου για να ανοίξει τη σεζόν με ένα πάρτι (16/6). Ορμώμενος από το στούντιο με το τραγούδι «Ξεχασμένη ενηλικίωση» αλλά και από το νέο του album, με όλα τα αγαπημένα από τη δισκογραφία του αλλά και δικά του αγαπημένα που διασκευάζει και τραγουδά, στήνει μια συναυλία-γιορτή, με διάθεση αισιόδοξη και θετική. Μαζί του, οι σταθεροί φίλοι και συνεργάτες του: Νίκος Αγγλούπας (ηλεκτρικό μπάσο), Άγγελος Αγγελίδης (ηλεκτρική κιθάρα), JimStaridas (τρομπόνι), Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο, πλήκτρα), Demian Gomez (κρουστά, τύμπανα).

Κωστής Μαραβέγιας
Κωστής Μαραβέγιας

Η Μαρία Παπαγεωργίου (23/6) καταφθάνει έχοντας στις αποσκευές της έναν νέο δίσκο και τραγούδια που κατέκτησαν τις ραδιοφωνικές συχνότητες. Τη συντροφεύουν ο Ευριπίδης Ζεμενίδης (κιθάρες), ο Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα), ο Γιώργος Ντάνης (μπάσο) και η Werra Kijewska (τσέλο). Στα φωνητικά, η Ειρήνη Ζούτσου και η Αιμιλία Παπαπέτρου.

Στις 7/7 η Λένα Πλάτωνος, μία από τις πιο ξεχωριστές δημιουργούς της ελληνικής μουσικής σκηνής, μας προσκαλεί σε μια συναυλία εφ’ όλης της ύλης, από το «Σαμποτάζ», την «Λιλιπούπολη» και τις «Μάσκες ηλίου» έως τη μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη και του Καρυωτάκη, που περιλαμβάνει επίσης τραγούδια από την αναμενόμενη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Εννέα στο φως». Επί σκηνής, η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, που θα παρουσιάσει μέρος από τις λυρικές αφηγήσεις και τα διασωθέντα έργα άγνωστων ποιητριών του αρχαίου κόσμου, αλλά και η ΣαβίναΓιαννάτου και ο Γιάννης Παλαμίδας, οι καθιερωμένοι ερμηνευτές της Λένας Πλάτωνος, σε αντιπροσωπευτικά τραγούδια της δημιουργού από την πλούσια δισκογραφική της πορεία. Καλεσμένοι της καταξιωμένης συνθέτριας, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Κωνσταντίνος Βήτα. Τους πλαισιώνουν οι: StergiosT./Στέργιος Τσιρλιάγκος (πλήκτρα, sounddesign, programming), Μιχάλης Παπαπέτρου (πλήκτρα-διεύθυνση συνόλου), Βαχάν Γκαλστιάν(πνευστά), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο).

Λένα Πλάτωνος
Λένα Πλάτωνος

Αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν

Η Nalyssa Green, η Sugahspank! και η Louis(1/7) άρχισαν πρόβες γι’ αυτό ο ιδιαίτερο πρότζεκτ τον Σεπτέμβριο του 2017. Έκτοτε έχει παρουσιαστεί σε επιλεγμένους χώρους στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Η εύθραυστη αθωότητα της NalyssaGreen, η βαθιά εκφραστική φωνή της Sugahspank! και η καλλιεργημένη και ευέλικτη φωνή της Lou, πλαισιωμένες από τον ντράμερ Σεραφείμ Μπέλλο, τον μαέστρο Γιώργο Δελλή στα πλήκτρα και τον κιθαρίστα Άδωνη Γουλιέλμο (SwingShoes), συναντιούνται στη σκηνή σε μια ζωντανή σύμπραξη προς τιμήν του μεγάλου Leonard Cohen.

Αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν
Αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν

Η τζαζ συναντά το φιλμ νουάρ

Το γνωστό τζαζ Κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή (14/7), το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με πολύ επιτυχημένες διασκευές στο παρελθόν, εξερευνά τη στενή σχέση της τζαζ με τα φιλμ εποχής με περιεχόμενο μυστηρίου, αστυνομικό, εγκληματικό, πάθους, σκοτεινό. Μια επιλογή μουσικών θεμάτων και διάσημων συνθέσεων για τον κινηματογράφο. Παίζουν: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Δημήτρης Καλαντζής (πιάνο, ενορχηστρώσεις).

Το Κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή
Το Κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή © Χάρης Ακριβιάδης

Megaron and Unitel Present

Για δεύτερη χρονιά συνεχίζονται οι μεταδόσεις της UNITEL με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στην εναρκτήρια προβολή (22/6), οι φίλοι της όπερας θα παρακολουθήσουν την «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, σε μια πληθωρική παραγωγή, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Φράνκο Τζεφιρέλλι, η οποία ανέβηκε στην επιβλητική Αρένα της Βερόνας, με πρωταγωνίστρια τη Λετονή μετζοσοπράνο Ελίνα Γκαράντσα και τον Ιταλό Μάρκο Αρμιλιάτο στο πόντιουμ.

Η "Κάρμεν" από την Αρένα της Βερόνας σε προβολή από την UNITEL
Προβολές της UNITEL στον Κήπο του Μεγάρου: η "Κάρμεν" από την Αρένα της Βερόνας © Foto Ennevi

Στις 6/7 στην οθόνη του Κήπου προβάλλεται η «Μαντάμα Μπαττερφλάυ» του Τζάκομο Πουτσίνι, μια παράσταση που μαγνητοσκοπήθηκε στο διάσημο Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς, με φόντο το εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό της Λίμνης της Κωνσταντίας. Στον κεντρικό ρόλο της Τσο-Τσο Σαν, η σοπράνο Μπάρνο Ισματουλλάεβα. Τη Συμφωνική της Βιέννης διευθύνει ο Ενρίκε Ματσόλα.

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα προβολών της UNITEL περιλαμβάνει επίσης δύο συναυλίες με τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Στις 29/6, οι μουσικόφιλοι θα απολαύσουν τον Λεωνίδα Καβάκο σε έργα Γιοχάννες Μπραμς και Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ από την περίφημη Μουζίκφεραϊν της Βιέννης. Στην ίδια συναυλία, το φημισμένο αυστριακό σύνολο παρουσιάζει επίσης την Πέμπτη συμφωνία του Καρλ Νήλσεν υπό τον σουηδό μαέστρο Χέρμπερτ Μπλόμστεντ.

Στην τελευταία θερινή προβολή του Μεγάρου στον Κήπο (13/7), η ίδια συμφωνική ορχήστρα συναντά μια θρυλική πιανίστα του καιρού μας, την Μάρθα Άργκεριχ, και έναν μυθικό αρχιμουσικό, τον Ζούμπιν Μέτα. Σε αυτή τη μουσική συνάντηση κορυφής, η σπουδαία σολίστ ερμηνεύει μία από τις σημαντικότερες συνθέσεις του ρομαντικού ρεπερτορίου, το Κοντσέρτο για πιάνο σε λα ελάσσονα του Ρόμπερτ Σούμαν. Στο ίδιο μουσικό κλίμα είναι και η «Ρομαντική» συμφωνία του Άντον Μπρούκνερ, με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της βραδιάς. Η είσοδος σε όλες τις προβολές της UNITEL είναι ελεύθερη.

The Lodger του Alfred Hitchcock

Συνεχίζοντας τις επιτυχημένες προβολές βωβών ταινιών στον Κήπο του Μεγάρου την τελευταία τριετία, στις 30/6 προβάλλεται το φιλμ «The Lodger: A Story of the LondonFog» («Ο ενοικιαστής») του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η προβολή συνοδεύεται από πρωτότυπη μουσική του συνθέτη και σολίστ Στάθη Άννινου, την οποία ερμηνεύει ζωντανά ο ίδιος στο πιάνο.

Η ταινία, παραγωγής 1927 και διάρκειας 90 λεπτών, αποτελεί μία από τις κορυφαίες δημιουργίες του αναμφισβήτητου μετρ του σασπένς και θεωρείται από τους κριτικούς ως «το πρώτο χιτσκοκικό φιλμ», στο οποίο ο μεγάλος δημιουργός θέτει το θεματικό και σκηνοθετικό πλαίσιο των μετέπειτα ταινιών του.

Αλφρεντ Χίτσκοκ, "The Lodger"
Αλφρεντ Χίτσκοκ, "The Lodger"

Γιορτή της Μουσικής με την ΚΟΑ, τη Χορωδία της ΕΡΤ και το τζαζ τρίο του Τάσσου Πάππα

Με ναπολιτάνικες καντσονέτες, εισαγωγές από διάσημες ιταλικές όπερες, εμβληματικές επιτυχίες των Bealtes καθώς και με πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις, αλλά και διασκευές, υποδέχεται φέτος ο Κήπος τη Γιορτή της Μουσικής (21/6). Η σοπράνο Δέσποινα Σκαρλάτου μας ταξιδεύει σε κοσμαγάπητες μελωδίες του ιταλικού Νότου, πλαισιωμένη από τηνΚρατική Ορχήστρα Αθηνών που μας θυμίζει δύο απολαυστικές εισαγωγές του GioachinoRossini [ΤζοακίνοΡοσσίνι] από τις όπερες «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» και «Γουλιέλμος Τέλλος». Στη διεύθυνση ορχήστρας, ο Γιάννης Πουλάκης. Η Χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου) ερμηνεύει διασκευές τραγουδιών των «Σκαθαριών» που έγραψαν ιστορία («Let It Be», «Yesterday», «Penny Lane», «Yellow Submarine» κ.ά.). Η βραδιά κλείνει με το τζαζ τρίο του Τάσσου Πάππα σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κομμάτια σπουδαίων μουσικών της εποχής μας, όπως οι ΚηθΤζάρρετ και ΦάζιλΣάυ, με διασκευές συνθέσεων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και του Κλωντ Μπολλίνγκ. Λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί: Τάσσος Πάππας (πιάνο), Σωτήρης Ντούβας (τύμπανα), Άγγελος Ρεπαπής (κοντραμπάσο). Στη Γιορτή της Μουσικής, ηείσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τάσος Παππάς
Τάσος Παππάς © Χάρης Ακριβιάδης

Ανοιχτές Πλατφόρμες: Από την jazz και την ethnic μουσική στο body percussion

Ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδιστον Κήπο του Μεγάρου (10/7), από τους ήρεμουςτζαζήχουςτης Blend Orchestra στη γοητεία της έθνικ ομάδας Argalios αλλά και στους Bodyterranean. Τρία σχήματα που ξεχώρισαν από τις Ανοιχτές Πλατφόρμες,στο πλαίσιο του κύκλου ΓΕΦΥΡΕΣ. Οι Ανοιχτές Πλατφόρμες είναι μια πρωτοβουλία του Μεγάρου που στοχεύει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, μέσα από φυσικές και διαδικτυακές ακροάσεις, και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Για δεύτερη χρονιά ο Καραγκιόζης στον Κήπο του Μεγάρου

Ο Ηλίας Καρελλάς επιστρέφειστον Κήπο φέτος μετην ολοκαίνουργια παραγωγή «Θησέας και Μινώταυρος», η οποία είναι εμπνευσμένη και πάλι από μύθους και θρύλους (27& 28/6 και 3, 4, 11& 12/7).Ο αγαπημένος σκηνοθέτης και σκιοπαίκτης συναντά την ελληνική μυθολογία και δημιουργεί μια πρωτότυπη μουσική παράσταση με γιγαντοφιγούρες θεάτρου σκιών και ζωντανή μουσική βασισμένη στην κρητική παράδοση και όχι μόνο. Στην σκηνή το εκρηκτικό δίδυμο εγχόρδων String Demons παίζει και τραγουδά μοναδικές διασκευές και συνθέσεις, ενώ ο Έκτορας Κυριάκου μας χαρίζει χρώματα και αρώματα της Κρήτης με το λαούτο και την φωνή του. Τις φιγούρες θεάτρου σκιών χειρίζονται οι: Νικόλας Τζιβελέκης, Δήμητρα Κώνστα, Απόστολος Γραββάνης, Νικόλας Πέππας. Μια καλοκαιρινή περιπέτεια για παιδιά από 4 μέχρι… 104 ετών! 

Ηλίας Καρελλάς
Ηλίας Καρελλάς

Και μια διαδραστική συναυλία για όλη την οικογένεια με τους Burger Project!

Για πρώτηφορά το Μέγαρο διοργανώνει, αυτό το καλοκαίρι, ένα απογευματινό πάρτι στον Κήπο (8/7) με τους Burger Project. Στο πρόγραμμα μπαίνουν οι γνωστές επιτυχίες των «Burger Project» αλλά και καινούργια τους τραγούδια, χιούμορ και αυτοσχεδιασμός, εκπαιδευτικοί διάλογοι οργανογνωσίας, διαδραστικά μουσικά παιχνίδια αλλά και απρόσμενα τραγούδια απ’ το παγκόσμιο ρεπερτόριο.

INFO:
Εισιτήρια:
Γενική είσοδος | 15 €
Burger Project & παραστάσεις Καραγκιόζη | 10 €
Προβολές UNITEL, Γιορτή της Μουσικής καιΑνοιχτές Πλατφόρμες – το Live| είσοδος ελεύθερη
210 72 82 333, www.megaron.gr
Ώρες έναρξης των εκδηλώσεων
Burger Project | 19:00
Γιορτή της Μουσικής | 20:00
Προβολές Unitel και παραστάσεις Καραγκιόζη | 20:30
Συναυλίες | 21:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ