Μουσικη

7 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 20 - 26 Απριλίου 2023

Δυο φεστιβάλ από τη Στέγη, Πανηγύρι στην Ελευσίνα, Documents of Breathing στον Παρνασσό, Η ωραία μυλωνού στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 868
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H περφόρμανς Good night, sleep tight στο Πανηγύρι στην Ελευσίνα
H περφόρμανς Good night, sleep tight στο Πανηγύρι στην Ελευσίνα

7 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 20-26 Απριλίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, εκθέσεις, προβολές

Η επιστροφή του Borderline Festival
29 διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες, τρεις ημέρες, τρία σημεία της πόλης. Το μακροβιότερο φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει για δωδέκατη χρονιά για να εξερευνήσει νέους ήχους και τεχνολογίες και να επαναπροσεγγίσει το μέλλον της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής. Η αυλαία ανοίγει με τους DJNOTI, Spivak, OJOOGYAL, YGRAERIO, LilMariko και MarinaHerlop. Σε ρυθμούς χιπχοπ και μέταλ η δεύτερη μέρα με τους Blackhaine, PÖ, Karen Nyame KG,Voltnoi, Esplendor Geométrico, Slikback, Weirdcore κ.ά. Αφιερωμένη στα ηχοχρώματα, τους βόμβους και τον πειραματισμό η Κυριακή με live sets από τους xato, Arshia Haq, Yara Mekawei, Claire Rousay, Aho Ssan, Sofia Jernberg, Rainer Kohlberger και Jung An Tagen.
Δημοτική Αγορά Κυψέλης, 21 & 22 Απριλίου στις 17:30 - 23:30
Gagarin 205, 22 Απριλίου στις 23:59 - 05:00
Στέγη, 23 Απριλίου στις 19:15 - 00:00

Πανηγύρι στην Ελευσίνα
Oλοήμερες και ολονύκτιες προβολές, γυρίσματα, ομιλίες, μουσική και χορό φέρνει στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στην Ελευσίνα η διοργάνωση που συνέλαβε ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας και διερευνά την έννοια της εργατικής τάξης και την αισθητική του live cinema. Θα παρουσιαστούν ταινίες όπως τα «Ανθρώπινα λουλούδια της σάρκας» της Ηelena Wittman από το φετινό Φεστιβάλ Λοκάρνο και το 10ωρο «Η εξέλιξη μιας φιλιππινέζικης οικογένειας» του Lav Diaz και οι διαδραστικές περφόρμανς Binaural dinner date και Goodnight, sleep tight. Παράλληλα στο πανηγύρι στην οδό Παγκάλου στήνονται κάμερες για τη δημιουργία δύο ταινιών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τη συμμετοχή του κοινού και θα προβληθούν στη λήξη του φεστιβάλ.
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας & δημόσιος χώρος, 21-23 Απριλίου

Πανηγύρι στην Ελευσίνα
© Σύλλας Τζουμέρκας

Με δύναμη από το M-POWER
Παραστάσεις χορού και θεάτρου, προβολές, εργαστήρια, αλλά και συνέδριο για τα ζητήματα που απασχολούν καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία υπόσχεται το φεστιβάλ Μ-POWER. Συμμετέχουν η γνωστή ομάδα «Εν Δυνάμει» με το Solar, ένα έργο για την απόλαυση της ζωής και την αποδοχή του εαυτού και των άλλων, η περφόρμερ Βαλασία Συμεωνίδου με το Ephemeral body, μια χορογραφία για τη ρωγμή και την ευθραυστότητα, ο queer καλλιτέχνης Dan Daw με το The Dan Daw show, ενώ θα προβληθεί και η ταινία Shadow από τους Αυστραλούς Back to Back Theatre, με θέμα τον ακτιβισμό και τη συλλογική ευθύνη.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 26-29 Απριλίου

The Dan Daw Show στο M-Power Festival
© Ηugo Glendinning

«Τεκμήρια αναπνοής» και μνήμης
Ένα ανοιχτό αρχείο από θραύσματα μνημοσύνης που δομούνται με τρόπο συνειρμικό, προσωπικό και συλλογικό ενορχηστρώνουν στη νέα τους έκθεση με τίτλο Documents of Breathing η Πάσκουα Βοργιά και ο Παύλος Φυσάκης. Ετερόκλητες εικόνες που άλλοτε τράβηξαν οι ίδιοι κι άλλοτε προέρχονται από οικογενειακά αρχεία και ιστορικά ντοκουμέντα, ξετυλίγουν σε δέκα κεφάλαια μιαν αφήγηση για το παρόν και το παρελθόν, το προσωπικό και το συλλογικό, για τον χρόνο και την πόλη, για τον πόθο και τον θάνατο.
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, 20 Απριλίου-17 Μαΐου

Μουσικόραμα παντός ρυθμού
Νέο ραντεβού αυτό το Σαββατοκύριακο σε βιομηχανικό σκηνικό στον Βοτανικό. Με την υπογραφή των &Beyond και Needless, δίνει έμφαση στην αναπτυσσόμενη ελληνική σκηνή και τον μουσικό πλουραλισμό της. Από την fusion-Jazz των Kepleris Free και την αιθέρια, ψυχεδελική avant-pop του Bhukhurah στον σκοτεινό ηλεκτρο-κόσμο του Γιάννη Βεσλεμέ και της παρέας του, στον fusion dance ήχο των Tendts και στην postwave των AMKA. Δεν θα λείψουν τα DJ sets από το δίδυμο της Entropia Records, τους Andreas Mitrelis & Mr. Z (Veego Records) και τους resident DJs του του Needless mobile party.
ΠΛΥΦΑ, 22 και 23 Απριλίου, 17:30-23:30 (Η εκδήλωση αναβάλλεται και θα διεξαχθεί σε νέες ημερομηνίες)

Οι Tendts στο Μουσικόραμα
Οι Tendts στο Μουσικόραμα

Χορεύοντας και τραγουδώντας την «Ωραία μυλωνού»
Ένας νεαρός χωρίς πατρίδα φεύγει από τον μύλο όπου ήταν παραγιός και ψάχνει την τύχη του σ’ έναν άλλο νερόμυλο, όπου ερωτεύεται την κόρη του μυλωνά. Με άξονα τη φωνή και την κίνηση και ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το πράσινο φως, η μεσόφωνος Λένια Ζαφειροπούλου και ο χορογράφος και χορευτής Τάσος Καραχάλιος ακολουθούν τον περιπλανώμενο ήρωα και ερμηνεύουν τον κύκλο τραγουδιών των Βίλχελμ Μύλλερ και Φραντς Σούμπερτ, ένα μουσικό «μυθιστόρημα» που σημάδεψε το κίνημα του Ρομαντισμού.
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 21 Απριλίου στις 20:30 & 23 Απριλίου στις 19:30

Η Λένια Ζαφειροπούλου και ο Τάσος Καραχάλιος στην "Ωραία μυλωνού" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Μουσικές με άρωμα fin de siecle
Σ
τον πλούτο του γαλλικού συμφωνικού ρεπερτορίου των τελών του 19ου αιώνα μάς ταξιδεύει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή και συμπράττοντας με τον πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη. Παρουσιάζουν συνθέσεις των Κλωντ Ντεμπυσσύ, Μωρίς Ραβέλ, Σεζάρ Φρανκ και Βενσάν ντ’Εντύ, από μια εποχή καθοριστική για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 22 Απριλίου στις 20:30

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ