Μουσικη

Οι 5 metal μέρες και νύχτες του φετινού καλοκαιριού στην Πλατεία Νερού

Το Release Athens θα αφιερώσει φέτος πέντε ημέρες σε κάθε παρακλάδι του «σκληρού» ήχου - Τα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες που ξεχωρίζουν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα
Helloween © Fabio Augusto

Release Athens 2023: Οι πέντε μέρες που έχει αφιερώσει το φεστιβάλ στο metal - Τα συγκροτήματα που ανακοινώθηκαν για το καλοκαίρι μέχρι στιγμής και τα combo εισιτήρια.

Το Release Athens από το 2019 και μετά, από τη στιγμή δηλαδή που εξελίχθηκε στο πιο πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ της πόλης, έδωσε χώρο και στο heavy metal, το οποίο συντηρεί στη χώρα ένα από τα πιο φανατικά και συνεπή ακροατήρια. Αυτό το καλοκαίρι, αφιερώνει πέντε φεστιβαλικές μέρες στον σκληρό ήχο και στη σκηνή της Πλατείας Νερού θα ανέβουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους, ενώ περιμένουμε με ανυπομονησία να μάθουμε και τα support acts που θα συμπληρώσουν το line up, τα οποία θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Επιπρόσθετα, το Release Athens συνεχίζει και φέτος τις εξαιρετικές προσφορές με 2ήμερα και 3ήμερα εισιτήρια, δίνοντας την ευκαιρία στους metalheads να παρακολουθήσουν τις μεγαλύτερες συναυλίες του σκληρού ήχου σε προνομιακή τιμή. Ενδεικτικά, το 3ήμερο εισιτήριο για τις ημέρες με headliners τους Nightwish, Helloween και Amon Amarth κοστίζει 110€, κάτι που σημαίνει πως όποιοι το επιλέξουν κερδίζουν 30€ από την αρχική τιμή. Αλλά επειδή οι προσφορές είναι αρκετές, επισκεφτείτε το σχετικό section προσφορών στο releaseathens.gr για να δείτε όλους τους διαθέσιμους συνδυασμούς. Αν είστε metalhead, δύσκολα δεν θα βρείτε κάτι που να σας ικανοποιεί.

RELEASE ATHENS FESTIVAL 2023 / METAL DAYS

Ας δούμε όμως ένα-ένα τα ονόματα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, σε ημερολογιακή σειρά.

Nightwish (Τετάρτη, 7 Ιουνίου)
Η μπάντα που έχει ταυτίσει το όνομά της με το συμφωνικό metal, επιστρέφει μετά από πάρα πολλά χρόνια στην Αθήνα, στα πλαίσια της όγδοης παγκόσμιας περιοδείας της. Η ομάδα του Tuomas Holopainen, καθόρισε τον συγκεκριμένο ήχο με την κυκλοφορία των «Oceanborn» (1998) και «Once» (2004), και μοιάζει να βρίσκεται στην καλύτερη του φάση, μετά και το άψογο «Human. :II: Nature» (2020). Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει, αναμφίβολα, η παρουσία της Floor Jansen στα φωνητικά, αφού μιλάμε για μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες που έχει αναδείξει η σκηνή. Δικαιωματικά, οι Nightwish είναι αυτή τη στιγμή, ένα από τα πιο «καυτά» metal ονόματα.

Οι Nightwish έρχονται για μία συναυλία στην Αθήνα, στο φεστιβάλ Release Athens 2023, στην Πλατεία Νερού, την Τετάρτη 7 Ιουνίου.
Nightwish © Timo Isoaho

Helloween (Σάββατο, 17 Ιουνίου)
Οι συστάσεις για ένα από τα πιο επιδραστικά heavy metal συγκροτήματα που γέννησε η έκρηξη του σκληρού ήχου στα 80s, είναι μάλλον περιττές, όχι μόνο για τους metalheads αλλά και για κάθε μουσικόφιλο. Οι Γερμανοί Helloween, όχι μόνο έμαθαν στον κόσμο τι εστί ευρωπαϊκό power metal, αλλά μάς χάρισαν και κάποιους από τους κορυφαίους δίσκους του είδους. Τα δύο μέρη του «Keeper of the Seven Key» παραμένουν αξεπέραστες δουλειές, ενώ σήμερα στο line up έχουν επιστρέψει δύο καλλιτέχνες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία με το γκρουπ, ο Andi Deris και ο Michael Kiske. Αν πρέπει να δεις ένα metal συγκρότημα φέτος, αυτοί είναι οι Helloween.

Release Athens 2023: Helloween + Nightwish Trailer (special offer)

Disturbed (Δευτέρα, 26 Ιουνίου)
Το γκρουπ από το Σικάγο, μετά τη σαρωτική τους εμφάνιση στο Release Athens 2019, επιστρέφει στην Πλατεία Νερού έχοντας στις αποσκευές του, τον όγδοο δίσκο του, το εκρηκτικό «Divisive». Οι David Draiman (φωνή), Dan Donegan (κιθάρα), Mike Wengren (ντραμς), John Moyer (μπάσο), αχώριστοι από την πρώτη στιγμή, αποτελούν ένα από τα πιο επιτυχημένα metal συγκροτήματα των τελευταίων είκοσι ετών με περισσότερες από 17 εκατομμύρια πωλήσεις και σχεδόν 8 δισεκατομμύρια streams. Την ίδια στιγμή έχουν καταφέρει μια ξεχωριστή διάκριση με πέντε σερί κυκλοφορίες δίσκων να κάνουν ντεμπούτο στην κορυφή των αμερικανικών charts, κάτι που μόνο οι Metallica έχουν επαναλάβει.

Οι 5 metal μέρες και νύχτες του φετινού καλοκαιριού στην Πλατεία Νερού
Disturbed

Parkway Drive (Τρίτη, 27 Ιουνίου)
Το metalcore γκρουπ από την Αυστραλία έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια, μια από τις πιο σημαντικές φωνές του «σκληρού» ήχου, το οποίο δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται με κάθε νέα του κυκλοφορία. Από τον θρίαμβο του «Deep Blue» το 2010 μέχρι το καταπληκτικό «Reverence» το 2018, οι Parkway Drive απέδειξαν πως δεν σκοπεύουν να παραμείνουν στα στενά όρια του metalcore, όπου τους έχουν κατατάξει οι ειδικοί, αλλά πως ο στόχος τους είναι να γίνουν ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της metal σκηνής γενικότερα. Με τραγούδια όπως τα «Wild Eyes», «Darker Still», «Prey», «Crushed», «Glitch», «Swing» και «Wishing Wells», γίνεται σαφές πως τα έχουν καταφέρει, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως φέτος το καλοκαίρι θα είναι headliners στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Release Athens 2023: Οι Parkway Drive έρχονται στην Αθήνα για μία συναυλία, την Τρίτη 27 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού.
Parkway Drive © DaveLePage

Amon Amarth / Kreator (Τετάρτη, 28 Ιουνίου)
To heavy metal παζλ του Release Athens 2023 ολοκληρώνεται με εμφατικό τρόπο. Οι Σουηδοί Amon Amarth και οι Γερμανοί Kreator θα ταρακουνήσουν για τα καλά την Πλατεία Νερού, μιας και μιλάμε για δύο συγκροτήματα που εκτός του εντυπωσιακού τους καταλόγου, έφτιαξαν το μύθο τους χάρις στις εκρηκτικές τους εμφανίσεις.

Amon Amarth
Amon Amarth

Από τη μια έχουμε τους Σουηδούς, οι οποίοι παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του death metal και από την άλλη, ένα θρυλικό thrash metal γκρουπ, το οποίο έχει γράψει αμέτρητα metal anthems και έχει κυκλοφορήσει μερικούς από τους πλέον οριακούς δίσκους των τελευταίων σαράντα ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ