Μουσικη

Τζεφ Μπεκ: «Συντετριμμένος» ο Τζόνι Ντεπ από τον θάνατό του - Τα tributes των καλλιτεχνών

Από τους Rolling Stones ως τους Black Sabbath, οι μουσικοί του πλανήτη αποχαιρετούν τον θρυλικό κιθαρίστα

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζεφ Μπεκ: Πέθανε ο θρυλικός Βρετανός κιθαρίστας - Συντετριμμένος ο Τζόνι Ντεπ, πώς σχολιάζουν την απώλεια Μικ Τζάγκερ, Ρόνι Γουντ και άλλοι διάσημοι μουσικοί.
Ο Τζεφ Μπεκ, ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες στην ιστορία του μπλουζ – ροκ, πέθανε σε ηλικία 78 ετών © EPA/Kabir Dhanji

Τζεφ Μπεκ: Πέθανε ο θρυλικός Βρετανός κιθαρίστας - Συντετριμμένος ο Τζόνι Ντεπ, πώς σχολιάζουν την απώλεια Μικ Τζάγκερ, Ρόνι Γουντ και άλλοι διάσημοι μουσικοί.

Ο Τζόνι Ντεπ βρισκόταν στο κρεβάτι του θρυλικού Βρετανού κιθαρίστα Τζεφ Μπεκ λίγο πριν πεθάνει και έχει μείνει «εντελώς συντετριμμένος» από τον θάνατό του, όπως εμφανίζεται να δηλώνει μέσω εκπροσώπων του.

Ο ροκ σταρ, ο οποίος μόλις πριν από εβδομάδες ολοκλήρωσε την περιοδεία του με τον ηθοποιό, πέθανε «ειρηνικά» την Τρίτη σε ηλικία 78 ετών, αφού προσβλήθηκε από βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Ο πρώην σταρ των Yardbirds μόλις είχε ολοκληρώσει μια υπερατλαντική περιοδεία με τον Τζόνι Ντεπ, καθώς προωθούσαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ «18», το οποίο είναι υποψήφιο για τρία Brit Awards.

Μια πηγή είπε στο περιοδικό People ότι ο Ντεπ και ο Μπεκ ήταν φίλοι, με τον σταρ των «Πειρατών της Καραϊβικής» να τον επισκέπτεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Jeff Beck, Johnny Depp, Royal Albert Hall, 30 May 2022

«Είχαν μια πολύ στενή φιλία, ήταν εξαιρετικά δεμένοι και ήρθαν ακόμη πιο κοντά το περασμένο καλοκαίρι, όταν έκαναν περιοδεία μαζί. Η ασθένεια εμφανίστηκε πολύ γρήγορα και όλα επιδεινώθηκαν γρήγορα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο Τζόνι επεξεργάζεται ακόμα την είδηση. Είναι συντετριμμένος ».

Το καλλιτεχνικό δίδυμο εμφανίστηκε μαζί στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και κυκλοφόρησε αυτό επρόκειτο να είναι το τελευταίο άλμπουμ του Μπεκ κατά τη διάρκεια της ζωής του, το «18».

Τζεφ Μπεκ: Τι έγραψαν Μικ Τζάγκερ, Ρόνι Γουντ και Ροντ Στιούαρτ για τον θάνατό του

Βρετανοί ρόκερ, συμπεριλαμβανομένων των Ροντ Στιούαρτ, Ρόνι Γουντ και Μικ Τζάγκερ, έκαναν αφιερώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Τζάγκερ έγραψε στο Twitter: «Με τον θάνατο του Τζεφ Μπεκ χάσαμε έναν υπέροχο άνθρωπο και έναν από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες στον κόσμο. Θα μας λείψει τόσο πολύ σε όλους ».

Ο συμπαίκτης του στους Rolling Stones, Ρόνι Γουντ, πρόσθεσε: «Τώρα ο Τζεφ έφυγε, νιώθω ότι ένα από τα αδέρφια μου έφυγε από αυτόν τον κόσμο και θα μου λείψει πολύ.

«Στέλνω πολλά συλλυπητήρια στη Σάντρα, την οικογένειά του και όλους όσους τον αγάπησαν. Θέλω να τον ευχαριστήσω για όλες τις πρώτες μέρες μας μαζί στο Jeff Beck Group, κατακτώντας την Αμερική ».

Ο σερ Ροντ Στιούαρτ έγραψε επίσης στο Twitter: «Ο Τζεφ Μπεκ ήταν σε άλλο πλανήτη. Με πήγε εμένα και τον Ρόνι Γουντ στις ΗΠΑ, στα τέλη της δεκαετίας του '60 στο συγκρότημά του Jeff Beck Group και δεν έχουμε ξανακοιτάξει πίσω από τότε.

«Ήταν ένας από τους λίγους κιθαρίστες που όταν έπαιζε ζωντανά με άκουγε να τραγουδάω και να ανταποκρίνομαι. Τζεφ, ήσουν ο σπουδαιότερος, φίλε μου. Σε ευχαριστώ για όλα. RIP».

Ο Μπεκ αφήνει πίσω τη δεύτερη σύζυγό του, Σάντρα. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2005, όταν εκείνος ήταν 61 ετών και εκείνη 41, με τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ ανάμεσα στους καλεσμένους.

Η Σάντρα σχεδίασε το εξώφυλλο του άλμπουμ για τη συνεργασία του Μπεκ με τον Τζόνι Ντεπ, στο οποίο οι καλλιτέχνες απεικονίζονται ως έφηβοι στο εξώφυλλο.

Ο Μπεκ ανέφερε στο σημείωμα του άλμπουμ: «Όταν ο Τζόνι και εγώ ξεκινήσαμε να παίζουμε μαζί, φούντωσε πραγματικά το νεανικό μας πνεύμα και η δημιουργικότητά μας. Αστειευόμασταν με το πώς νιώσαμε ξανά 18, οπότε έγινε και ο τίτλος του άλμπουμ».

Ο Τζεφ Μπεκ και ο Τζόνι Ντεπ συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2016 και δέθηκαν λόγω της αγάπης τους για τις κιθάρες. Συμφώνησαν να δουλέψουν μαζί σε ένα άλμπουμ το 2019.

Ο Μπεκ έγινε πρωτοσέλιδο κατά την περιοδεία του πέρυσι, όταν έφερε τον Ντεπ στη σκηνή για να εμφανιστεί μαζί του, στον απόηχο της δίκης για συκοφαντική δυσφήμιση με την Άμπερ Χερντ.

Οι διάσημοι μουσικοί που απέτισαν φόρο τιμής στον Τζεφ Μπεκ

Μεταξύ εκείνων που απέτισαν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ρόκερ ήταν ο κιθαρίστας των Black Sabbath, Τόνι Αϊόμι, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ο Τζεφ ήταν ένα τόσο ωραίο άτομο και ένας εξαιρετικός, εμβληματικός, ιδιοφυής κιθαρίστας - δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος Τζεφ Μπεκ».

Ο frontman των Black Sabbath, Όζι Όζμπορν, έγραψε στο Twitter: «Δεν μπορώ να εκφράσω πόσο στεναχωριέμαι που άκουσα για τον θάνατο του Τζεφ Μπεκ. Τι τρομερή απώλεια για την οικογένειά του, τους φίλους και τους πολλούς θαυμαστές του. Ήταν μεγάλη τιμή που γνώρισα τον Τζεφ και απίστευτη τιμή που τον έβαλα να παίξει στο πιο πρόσφατο άλμπουμ μου».

Ο τραγουδιστής των Kiss, Τζιν Σίμονς, περιέγραψε τον θάνατο του Μπεκ ως «σπαρακτική είδηση», προσθέτοντας: «Κανείς δεν έπαιζε κιθάρα όπως ο Τζεφ. Παρακαλώ, λάβετε υπόψη τα δύο πρώτα άλμπουμ του Jeff Beck Group και δείτε το μεγαλείο. RIP».

«Ο Τζεφ Μπεκ είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον πλανήτη», είπε ο Τζο Πέρι, ο βασικός κιθαρίστας των Aerosmith, στους New York Times το 2010. «Είναι κεφάλι, χέρια και πόδια πάνω από όλους εμάς τους υπόλοιπους, με το είδος του ταλέντου που εμφανίζεται μόνο μία φορά κάθε ή δύο γενιές».

Ο Μπεκ ήταν ανάμεσα στο πάνθεον των ροκ κιθαριστών από τα τέλη της δεκαετίας του '60 που περιλάμβανε τον Έρικ Κλάπτον, τον Τζίμι Πέιτζ - τον οποίο σύστησε στον Μπεκ η αδερφή του Αννέτα όταν ήταν έφηβοι - και τον Τζίμι Χέντριξ.

Ο Beck κέρδισε οκτώ βραβεία Grammy και μπήκε δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame - μία με τους Yardbirds το 1992 και ξανά ως σόλο καλλιτέχνης το 2009.

Κατετάγη πέμπτος στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ