Μουσικη

Τα 50 καλύτερα άλμπουμ του 2022: Η κατάταξη που ένωσε 67 λίστες σε μία

Το Top-50 του albumoftheyear.org και ο τρόπος βαθμολογίας του

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα 50 καλύτερα άλμπουμ του 2022 μέσα από την κατάταξη του albumoftheyear.org που προέκυψε από 67 διαφορετικές μουσικές λίστες.

Από το 2007 μέχρι φέτος, ο ιστότοπος albumoftheyear.org μας παρουσιάζει τους 50 καλύτερους δίσκους της χρονιάς που φεύγει. Για το 2022 η σύνθεση με το Top-50 έγινε αντλώντας στοιχεία από 64 διαφορετικά μουσικά sites, τα οποία δημοσίευσαν τις δικές τους Top λίστες. Η τελική σύνθεση πραγματοποιήθηκε  χρησιμοποιώντας ένα σύστημα βαθμολόγησης ανάλογα με την θέση και τον αριθμό των εμφανίσεων κάθε άλμπουμ σε κάθε μία από αυτές τις λίστες.

Συγκεκριμένα, όσα άλμπουμ βρέθηκαν στην πρώτη θέση έλαβαν 10 πόντους, όσα βρεθήκαν στην δεύτερη θέση έλαβαν 8 πόντους και όσα βρέθηκαν στην τρίτη θέση έλαβαν 6 πόντους. Κάθε άλμπουμ που εμφανίσθηκε σε κάποιο Top-10 πήρε 5 πόντους, ενώ αν εμφανίσθηκε σε Top-25 πήρε 3 πόντους. Για οποιαδήποτε άλλη εμφάνιση το άλμπουμ έλαβε 1 πόντο.

Με αυτό το σύστημα βαθμολογίας έχουμε και την τελική κατάταξη των καλύτερων 50 άλμπουμ του 2022 με την Beyoncé και το άλμπουμ Renaissance να κερδίζει πανηγυρικά την πρώτη θέση με 273 πόντους καθώς βρέθηκε να είναι πρώτο σε 11 διαφορετικές Top λίστες.

Η καταλανή τραγουδίστρια Rosalia βρέθηκε στην δεύτερη θέση με τον δίσκο Motomami, συνδυάζοντας flamengo, regaeton και pop dance ήχους. Το Motomami είναι ο τρίτος της δίσκος κι έφτασε νούμερο 33 του Billboard 200.

Ο Kendrick Lamar έπιασε την τρίτη θέση με το Mr. Morale & The Big Steppers. Ο αμερικανός ράπερ συνεχίζει ακάθεκτος την πολύ επιτυχημένη του μουσική πορεία με τον πέμπτο concept άλμπουμ του να αναλύει και να αντανακλά τις προσωπικές του εμπειρίες ζωής κατά την διάρκεια της ψυχοθεραπείας του.

Η Taylor Swift με το φετινό Midnights βρέθηκε στην δέκατη τρίτη θέση, αν και θα περίμενε κανείς να εμφανισθεί πιο ψηλά  αν κρίνουμε από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που κατέρριψε φέτος η αμερικανίδα pop τραγουδίστρια.

Ο Jack White κάνει την εμφάνισή του δύο φορές στη λίστα με το Fear Οf Τhe Dawn στην θέση 37 και το Entering Heaven Alive στην θέση 43. Από τα πιο παλιά ονόματα της λίστας θα βρούμε την ισλανδή Bjork στη θέση 20, τους αμερικάνους Spoon στη θέση 32, τους βρετανούς Suede στη θέση 41 και την επίσης βρετανίδα Beth Orton στη θέση 42.

Εντύπωση προκαλεί η απουσία της Lizzo από το Top-50, η οποία ήταν ένα από τα πιο συζητημένα ονόματα φέτος με το άλμπουμ Special, όπως επίσης και η απουσία του Drake. Ο αμερικανός ράπερ σάρωσε και φέτος, όπως και κάθε άλλη χρονιά που κυκλοφόρησε άλμπουμ. Παρ’ όλα αυτά ο φετινός του δίσκος Honestly, Nevermind δεν μπόρεσε να μαζέψει αρκετούς πόντους για να μπει στη λίστα του albumoftheyear.org.

Ακολουθούν οι δέκα πρώτοι δίσκοι για τη φετινή χρονιά:

  1. Beyoncé - RENAISSANCE
  2. ROSALÍA - MOTOMAMI
  3. Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers
  4. Wet Leg - Wet Leg
  5. Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe in You
  6. Alvvays - Blue Rev
  7. Fontaines D.C. - Skinty Fia
  8. Angel Olsen - Big Time
  9. Bad Bunny - Un Verano Sin Ti
  10. Weyes Blood - And in the Darkness, Hearts Aglow

Δείτε την πλήρη λίστα των 50 καλύτερων άλμπουμ του 2022 σύμφωνα με το albumoftheyear.org