Μουσικη

Πέθανε το ιδρυτικό μέλος των Stranglers, Τζετ Μπλάκ

Σε ηλικία 84 ετών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Stranglers: Πέθανε ο πρώτος τους ντράμερ, Τζετ Μπλακ

Πέθανε, σε ηλικία 84 ετών ο πρώτος ντράμερ του θρυλικού συγκροτήματος των Stranglers, Tζετ Μπλακ.

Τον θάνατο του μουσικού, έκανε γνωστό, μέσω της σελίδας της στο Facebook η μπάντα του, με μία λιτή ανακοίνωση. «Με βαριά καρδιά, ανακοινώνουμε τον θάνατο του αγαπημένου μας φίλου, συναδέλφου και παλαιότερου μέλους του συγκροτήματος, Jet Black. Ο Jet πέθανε ήσυχα στο σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια του».

Τελευταία φορά που ο ντράμερ έπαιξε με το συγκρότημα των Straglers ήταν το 2015. Λίγα χρόνια αργότερα, ο ίδιος ανακοίνωσε την αποχώρησή του, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Stranglers: H συμμετοχή του Τζετ Μπλακ στην ίδρυση τους

Πριν σχηματίσει το συγκρότημα, o Tζετ Μπλακ (γεννημένος Μπράιαν Ντάφι) ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας, έχοντας στόλο από φορτηγάκια με παγωτά και αργότερα το «The Jackpot» ένα μπαρ στο Guildford που θα χρησίμευε ως βάση για τους αρχικά γνωστούς ως The Guildford Stranglers. 

Ο Μπλάκ ήταν επίσης ημι-επαγγελματίας ντράμερ στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960- αφού απέκτησε έναν βαθμό οικονομικής σταθερότητας λόγω των επιχειρηματικών του επιτυχιών, το 1974 αποφάσισε να επιστρέψει στα ντραμς και να φτιάξει μια μπάντα με τον Χιου Κόρνγουελ. 

Oi Stranglers δημιουργήθηκαν λοιπόν στα τέλη του 1974 ο σαν The Guildford Stranglers από τις στάχτες των Johnny Sox. Aποτελούνταν από τον Xιου Κόρνγουελ (φωνή κιθάρα), τον Σουηδό Χανς Βερμλινγκ (keyboards), τον Ζαν Ζακ Μπoυρνέλ (μπάσο), και τον Τζετ Μπλακ στα ντραμς. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς προστίθεται στο γκρουπ ο Ντέιβ Γκρινφιλντ στα keyboards, αφου είχε αποχωρήσει ο Σουηδός λίγο νωρίτερα.

Το 1976  η μπάντα αναλώνεται σε σχεδόν καθημερινές συναυλίες, ώσπου το Δεκέμβριο τελικά υπογράφουν στην United Artists, και χωρίς τον προσδιορισμό Guildford πια στο όνομά τους, κυκλοφορούν το πρώτο τους single τον Ιανουάριο του 1977 το «(Get A) Grip (On Yourself)»/ «London Lady».

Πρώτο LP το κλασικό όσο και σημαντικό «IV Rattus Norvegicus» τον Απρίλιο, που ηχογραφήθηκε σε έξι μόλις μέρες και περιέχει μάλιστα το πρώτο single, καθώς και το επόμενο «Peaches" / "Go Buddy Gο». Στα πρώτα αντίτυπα δίνονταν δωρεάν και το single «Choosey Susie" / "Pleasant In The Big Shitty». Ο δίσκος γνώρισε τρομερή επιτυχία, και μάλιστα έφτασε στο νούμερο τέσσερα του τοπ.

Σημειώνεται ότι ο Τζετ Μπλάκ αποχώρησε το 1990. 

Golden Brown - The Stranglers