Μουσικη

Στην Ελλάδα για συναυλίες ουκρανικό συγκρότημα που τραγουδά σε ρυθμούς ρεμπέτικου

Η περιοδεία κατά της ρωσικής εισβολής

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συγκρότημα από την Ουκρανία στην Ελλάδα για συναυλίες - Τα τραγούδια σε ρεμπέτικους ρυθμούς και ο στόχος πίσω από την περιοδεία

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να κάνει συναυλίες το γνωστό ουκρανικό συγκρότημα Dakha Brakha, που διασκευάζει τραγούδια σε ρεμπέτικους ρυθμούς. Ο τραγουδιστής Μάρκο Γαλανέβιτς (Marko Halanevych), ιδρυτής του δημοφιλούς μουσικού συγκροτήματος «Dakha Braha» από το Κίεβο μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

«Για μας είναι σημαντικό το γεγονός, ότι για πρώτη φορά θα κάνουμε συναυλίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε μια χώρα που στήριξε τον αγώνα μας για την ελευθερία. Στη διάρκεια του πολέμου κάναμε φέτος περιοδείες στην Αμερική, το Μεξικό, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Νιώθουμε δικαιωμένοι που βρίσκουμε παντού συμπαράσταση», δηλώνει ο τραγουδιστής. Το όνομα «Dakha Brakha», όπως εξηγεί, σημαίνει «δίνω / παίρνω» στην αρχαία ουκρανική γλώσσα. Το κουαρτέτο μουσικής «ethnic chaos» δημιουργήθηκε πριν 18 χρόνια στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κιέβου και από τότε είχε κερδίσει τον θαυμασμό σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο Μάρκο ερμηνεύει την αποδοχή του συγκροτήματος τους: «Έχοντας ως βάση την ουκρανική παραδοσιακή μουσική, απηχώντας την ψύχη των προγόνων μας, το συγκρότημα έχει προσθέσει στην αυθεντική ουκρανική μουσική και ρυθμούς από λαούς του γύρω κόσμου. Αυτό βοηθά να ανοίξει το δυναμικό των ουκρανικών μελωδιών και της γλώσσας μας στις καρδιές και τη συνείδηση της νεότερης γενιάς στην Ουκρανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, και στην Ελλάδα φέρνουμε μια διασκευή σε ρυθμούς του ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού. Ελπίζουμε ότι θα αρέσει στο ελληνικό κοινό».

Μιλώντας για τους καλλιτέχνες που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μάρκο Γαλανέβιτς εκφράζεται με θαυμασμό «για το μεγαλείο τους». «Πολλοί καλλιτέχνες ως ήρωες υπηρετούν την πατρίδα μας στο μέτωπο, με όλον τον κίνδυνο για τη ζωή τους, ψυχαγωγούν τους στρατιώτες. Ενώ εμείς στις περιοδείες βοηθάμε στο να δείξουμε ποιοι είμαστε. Συμβάλουμε στη διπλωματία των λαών, προσπαθώντας μέσω της τέχνης να κάνουμε θαύματα φιλίας. Να ακούει ο κόσμος την παραδοσιακή ουκρανική μουσική και τα τραγούδια μας, να μυηθεί ο “ξένος” στον πολιτισμό μας και στο άκουσμα της μελωδικής μας γλώσσας. Η δράση μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτιστική βοήθεια στη νίκη του λαού μας».

Στην ερώτηση, πώς αντιμετωπίζουν τα μέλη του συγκροτήματος θεατές - υποστηρικτές του Ρώσου προέδρου και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μάρκο Γαλανέβιτς απαντά: «Ό,τι και να λένε, ο,τι και να θέλουν να πιστεύουν, η πραγματικότητα δείχνει πού βρίσκεται το κακό και πού είναι το καλό, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα μας, τους αδικοχαμένους πολίτες και μεταξύ τους αθώα παιδιά, αλλά και τα εκατομμύρια Ουκρανών προσφύγων που σκορπιστήκαν σε όλη την Γη. Όλα αυτά που είχαμε δημιουργήσει στη διάρκεια των 18 χρόνων για τη διάδοση του παραδοσιακού ουκρανικού τραγουδιού, αυτή τη φορά είναι αφιερωμένα σε όλους τους στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο και στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου».

Ο τραγουδιστής επισημαίνει ότι για το «Dakha Braha» είναι πολύ σημαντική η στήριξη όλου του πολιτισμένου κόσμου της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη ιστορική στιγμή του αγώνα της για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και τονίζει: «Όσο δυνατοί και θαρραλέοι κι αν είμαστε, εμείς οι Ουκρανοί περιμένουμε τη στήριξη του πολιτισμένου κόσμου και της Ελλάδας σ’ αυτόν το δίκαιο αγώνα μας για την ελευθερία και τη βούληση των Ουκρανών να ζήσουν ειρηνικά σε μια ανεξάρτητη χώρα».

Ο Μάρκο Γαλανέβιτς γνωρίζει επίσης για τη μεγάλη Ελληνική Διασπορά στην Ουκρανία, στην περιοχή της Αζοφικής. «Πριν τον πόλεμο είχαμε πάει στην ωραία Μαριούπολη σε φεστιβάλ και γνωρίζω πολύ καλά για την έντονη ελληνική παρουσία στην Ουκρανία. Γνωρίζω επίσης, ότι πολλοί Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής έφυγαν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Θα χαρώ πολύ να δούμε τους συμπατριώτες μας στις συναυλίες του “Dakha Braha” στις 7 Δεκεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη στις 8 Δεκεμβρίου, στο Principal Club Theater».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ