Μουσικη

Bob Dylan: Χορταστική επιστροφή στο «Time Out Of Mind»

Ένα από τα σπουδαία albums του έρχεται τώρα με πολλές νέες προσθήκες

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 851
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το άλμπουμ του Bob Dylan «Time Out Of Mind» επανακυκλοφορεί με νέες προσθήκες
© Press Photo

Οι επανακυκλοφορίες του άλμπουμ «Time Out Of Mind» του Bob Dylan, της συλλογής «Stardust» από της Sarah Records, το νέο άλμπουμ του Elias Raschle.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του Bob Dylan, υπήρξαν άπειρες στιγμές που νιώσαμε να τον χάνουμε και άπειρες άλλες που νιώσαμε να τον ξαναβρίσκουμε. Το “Time Out Of Mind” ήταν μια από τις στιγμές της επανένωσης αρκετών από εμάς με το songwriting του Dylan, όχι μόνο επειδή είχε μερικά σπουδαία τραγούδια αλλά περισσότερο επειδή είχε να βγάλει καινούργιο δικό του υλικό από το 1990 και το “Under The Red Sky”. Τα “Good As I Been To You” και “World Gone Wrong” ήταν δύο δίσκοι διασκευών, κυρίως folk τραγουδιών, μια από τις πολλές εποχές που ψαχνόταν με το αμερικάνικο songbook. Το “Time Out Of Mind” ερχόταν σε παραγωγή του Daniel Lanois, όπως και το “Oh Mercy”, σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα, μάλιστα οι δύο δίσκοι μοιάζουν να κομίζουν πάνω-κάτω την ίδια ατμόσφαιρα. Η φράση “Time Out Of Mind” είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς εμφανίζεται σε κλασικά κείμενα όπως ο «Ρωμαίος και η Ιουλιέτα» του Shakespeare αλλά και στην πρώτη-πρώτη σελίδα του «Χόμπιτ» του Τόλκιν. Αν και οι πιθανότητες είναι ότι από τον Τόλκιν το τσίμπησε ο Dylan, η φράση υπάρχει και στο ποίημα του William Butler Yeats, “He Thinks Of His Past Greatness When A Part Of The Constellations Of Heaven…”, ένα κείμενο που ταιριάζει αρκετά με τη στιχουργική του Dylan στον δίσκο. Στα 56 του πια, μοιάζει να έχει αποκτήσει την επίγνωση του θανάτου, πράγμα που τον οδηγεί σε βαθύτατους στίχους. Έχουμε σπουδαία τραγούδια εδώ: “Not Dark Yet”, “Love Sick”, “Make You Feel My Love” (με σπουδαίες διασκευές από Adele και όχι μόνο), “Can’t Wait”. Ένα από τα σπουδαία albums του Dylan με τα κλασικά outtakes, τις κλασικές live εκδοχές, τις εναλλακτικές εκτελέσεις και τις εναλλακτικές μίξεις έρχεται τώρα σε έκδοση 2 CD, 5 CD και 4 LP.

Ποτέ δεν μου ήταν ιδιαίτερα εύκολο να καταλάβω πώς σκέφτονταν ο Matt Haynes και η Clare Wadd, οι δύο άνθρωποι που έτρεχαν από το 1987 μέχρι το 1985 τη Sarah Records στο Μπρίστολ. Κανείς φυσικά δεν θα μπορούσε να την πάει καλύτερα από εκείνους αλλά από την άλλη, μερικές αποφάσεις ήταν περίεργες. Για ποιον λόγο ας πούμε δεν κυκλοφόρησαν ποτέ ολοκληρωμένο album για τους Sea Urchins, απόφαση που είχε σαν αποτέλεσμα πρώτα να αποχωρήσουν δύο μέλη και ύστερα να διαλυθεί η μπάντα. Οι Sea Urchins ήταν το σχήμα από το Bromwich που κυκλοφόρησε τρία singles για την Sarah: το “Pristine Christine” που ήταν και η πρώτη κυκλοφορία της εταιρείας το 1987, το “Please Rain Fall”/“Solace” έναν χρόνο αργότερα και το “A Morning Odyssey” το 1990. Ακόμη κι αν η πολιτική της Sarah ήταν να δώσει ώθηση στα συγκροτήματα του Μπρίστολ και της γύρω περιοχής, το West Bromwich δεν ήταν και τόσο μακριά. Τελικά, το 1992, μετά τη διάλυση των Sea Urchins, η Sarah κυκλοφορεί το “Stardust”, ένα LP που περιλαμβάνει τα singles που είχαν ηχογραφηθεί για την εταιρεία καθώς και το υλικό που το συγκρότημα έδινε για να κυκλοφορήσει ως flexi disc στα fanzines της εποχής. Η αρκετά ακριβή -σήμερα- συλλογή “Stardust” επανακυκλοφορεί σύντομα από την 1972 Records.

Synth Wave με pop διαθέσεις και από πάνω μια βαρύτονη φωνή, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο Elias Raschle έρχεται από τη Σουηδία, κυκλοφορεί με το ψευδώνυμο Augenwasser και στον τρίτο του δίσκο, “The Big Swim” έρχεται κάπως λιγότερο σκοτεινός αλλά αρκετά πιο πλήρης. Όλη αυτή η synth wave αισθητική έχει επανέλθει και γεννάει ακόμη και στην Ελλάδα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Δες για παράδειγμα αυτά που κάνει ο Pan Pan.

Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς
Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

Υ.Γ: Ο Chris Blackwell πίστευε ότι ο πάντα καλοντυμένος κύριος Robert Palmer είναι παιδί για την Τζαμάικα γι’ αυτό και τον έστειλε να μείνει και να ηχογραφήσει εκεί, δίπλα στους φοίνικες. Επειδή είμαι σίγουρος ότι τον έχουν κι άλλοι παρεξηγημένο όπως τον είχα κι εγώ αυτόν τον bon viveur από το Batley του δυτικού Γιορκσάιρ, καλά θα κάνουμε να δοκιμάσουμε την 9πλή σε cd συλλογή που περιλαμβάνει τα πάντα που ηχογράφησε για την Island.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ