Μουσικη

Η Fiona Apple ζητά από τα δικαστήρια των ΗΠΑ να λογοδοτήσουν

Το «κατηγορώ» της τραγουδίστριας μέσα από 8 βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα social media

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Fiona Apple ζητά από τα δικαστήρια των ΗΠΑ να λογοδοτήσουν
© ΧScott Dudelson/Getty Images/Ideal Image

Η μουσικός Fiona Apple, ο εθελοντικός ρόλος της ως παρατηρήτρια σε δίκες στις ΗΠΑ και η διαμαρτυρία της μέσα από μία σειρά βίντεο για αποκλεισμό.

Το τελευταίο άλμπουμ της Fiona Apple, “Fetch the Bolt Cutters”, είχε ως θέμα την απόλυτη διαφάνεια στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα, αυτό ακριβώς που υποστηρίζει επί του παρόντος η ίδια ως παρατηρήτρια δικαστηρίων (court watcher) στις ΗΠΑ. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Fiona Apple έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία από τα δικαστήρια, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες της και παρακολουθώντας τις διαδικασίες ποινικής δικαιοσύνης διαδικτυακά.

Μέσω αυτής της εμπλοκής της, η Fiona Apple έχει βοηθήσει πολλά άτομα, που φυλακίστηκαν πριν από τη δίκη, να υποβάλουν μήνυση πολιτικών δικαιωμάτων. Η μήνυση αυτή μπορεί να υποβληθεί από πολίτες προς το αμερικανικό κράτος σε περίπτωση που θεωρούν ότι το κράτος παραβίασε τα ατομικά και πολιτικά τους δικαιώματα ή σε περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας από την αστυνομία ή άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αλλά τώρα, η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια διαμαρτύρεται διότι τα δικαστήρια της κομητείας Prince George, στην πολιτεία Maryland, της έχουν αφαιρέσει την πρόσβαση στις δίκες, επειδή βοηθάει τους προφυλακισμένους ώστε να υποβάλουν αγωγές κατά της χώρας. Η Fiona Apple και οι υπόλοιποι court watchers έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τις δίκες μέσω zoom.

Η Fionna Apple, η οποία δεν έχει δημόσιο λογαριασμό στο Twitter ή στο Instagram, ζήτησε από τον δικηγόρο πολιτικών δικαιωμάτων Scott Hechinger να κοινοποιήσει την ιστορία της. Σε μια σειρά οκτώ βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τον Hechinger, η Fiona Apple κατηγορεί τους υπαλλήλους της κομητείας του Prince George ότι είναι stupid asshole babies. Συνεχίζοντας λέει, «ο σκοπός που κάναμε αυτά τα βίντεο είναι απλώς να σας ενημερώσουμε, διότι υπάρχει μια οντότητα που προσπαθεί να σας κρατήσει όλους στην άγνοια για το τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες». Αυτά τα δικαστήρια, σύμφωνα με την Apple, λειτουργούν με εισαγγελείς που κοροϊδεύουν όσους κατηγορούμενους δεν μπορούν να πληρώσουν μια εγγύηση των 50 δολαρίων και συχνά τους φυλακίζουν επ' αόριστον.

Η φυλάκιση χαμηλόμισθων, μεταναστών και φυλετικών μειονοτήτων (που αποτελούν το 70% του έγκλειστου πληθυσμού) αποφέρει πολλά  χρήματα στις ιδιωτικές εταιρείες φυλακών, γι' αυτό και η άμεση φυλάκιση έχει καταλήξει να είναι η πρώτη αντίδραση σε οποιδήποτε κοινωνικό προβλήμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι court watchers, όπως η Apple, θεωρούνται απειλή.

Η Apple τελειώνει τα βίντεό της με μια έκκληση: «Σκεφτείτε όλους αυτούς τους ανθρώπους εκεί μέσα (υπάρχουν χιλιάδες) των οποίων έχει ανατραπεί η ζωή τους. Οι ίδιοι, οι οικογένειες τους και οι κοινότητές τους. Παρασέρνει τους πάντες. Διότι το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν έχει την πολυτέλεια να βγει έξω. Διότι ξεχάστηκαν… Τους φέρονται σαν να μην είναι καν άνθρωποι. Σας παρακαλώ νοιαστείτε».

Στις 30 Ιουνίου 2019, η Fiona Apple δεσμεύτηκε να δωρίσει κέρδη δύο ετών από τηλεοπτικές και κινηματογραφικές εμφανίσεις του τραγουδιού της Criminal για τις ανάγκες του While They Wait Fund, το οποίο προσφέρει βοήθεια σε πρόσφυγες χορηγώντας τους διάφορα είδη πρώτης ανάγκης και καλύπτοντας έξοδα μετανάστευσης και άλλες νομικές υπηρεσίες. Το 2020, ο Scott Hechinger του While They Wait Fund αποκάλυψε στο περιοδικό Vulture ότι η Fiona Apple είχε δωρίσει 90.000 δολάρια, τα οποία θα βοηθούσαν 15 οικογένειες. Η Fiona Apple είναι εθελόντρια παρατηρήτρια
δικαστηρίων από το 2021.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ