Μουσικη

Takeoff 1994 - 2022: O rapper των Migos έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς και το hip hop θρηνεί ξανά

Ο 28χρονος MC είναι το νέο θύμα μίας μεγάλης αιματηρής λίστας

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Takeoff: Νεκρός από πυροβολισμούς σε ηλικία 28 ετών ο ράπερ των Migos - Οι αντιδράσεις της hip hop κοινότητας μετά το νέο αιματηρό περιστατικό

Ο Takeoff, τραγουδιστής του διάσημου hip-hop trio Migos από την Ατλάντα των ΗΠΑ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Χιούστον τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Αυτός και ο Quavo έπαιζαν ζάρια σε μια αίθουσα μπόουλινγκ όταν ξέσπασε ένας καυγάς με αποτέλεσμα ένας άνδρας αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων να ανοίξει πυρ, σύμφωνα με το TMZ και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο Takeoff ήταν 28 ετών.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της πόλης, ο Takeoff πυροβολήθηκε στην αίθουσα 810 Billiards & Bowling Alley γύρω στις 2:30 το πρωί. Ήταν μαζί με τον Quavo τη στιγμή του θανάτου του, ο οποίος δεν τραυματίσθηκε από τον πυροβολισμό. Ακόμη δύο άτομα που βρίσκονταν στην αίθουσα πυροβολήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία του Χιούστον.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στους δημοσιογράφους ότι υπήρχε ένα ιδιωτικό πάρτι 40 με 50 ατόμων στην αίθουσα μπόουλινγκ , που τελείωσε περίπου στη 1 το πρωί, αν και το πάρτι συνεχίστηκε για άλλη μια ώρα μέχρι να φύγουν όλοι οι καλεσμένοι. «Τότε σημειώθηκε ο πυροβολισμός. Είμαστε ακόμα στη διαδικασία και στα αρχικά στάδια αυτής της έρευνας, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες που μπορούμε και προσβλέπουμε στη βοήθεια του κοινού». Ωστόσο, η αστυνομία είπε στο BBC ότι δεν θα επιβεβαιώσει επίσημα την ταυτότητα του θύματος μέχρι να ειδοποιηθεί η οικογένειά του. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συλλήψεις.

Σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KHOU, ο πυροβολισμός σημειώθηκε καθώς άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από ένα μπαρ στον τρίτο όροφο του κτιρίου. Οι άνθρωποι της ασφαλείας βρίσκονταν στην περιοχή όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί, αλλά δεν είδαν ποιος πάτησε τη σκανδάλη. Η αστυνομία φέρεται να δήλωσε ότι το θύμα πυροβολήθηκε στο κεφάλι ή στο λαιμό.

Μόλις λίγες ώρες πριν από το αιματηρό περιστατικό, ο Takeoff δημοσίευσε μια φωτογραφία του να ανάβει ένα τσιγάρο στην αίθουσα μπόουλινγκ. Ο Quavo επίσης είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο αρκετές ώρες νωρίτερα, καθώς οδηγούσε στο Χιούστον με τον Jas Prince, ο οποίος γιόρταζε τα γενέθλιά του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Jas δεν ήταν με τον Quavo και τον Takeoff όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί.

Η αίθουσα μπόουλινγκ όπου σημειώθηκε ο πυροβολισμός βρίσκεται στο κέντρο του Χιούστον σε ένα δημοφιλές συγκρότημα ψυχαγωγίας που περιλαμβάνει εστιατόρια, ένα House of Blues και ένα ξενοδοχείο Four Seasons.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τον θάνατο του ράπερ Takeoff από πυροβολισμούς

Ο δικηγόρος του Takeoff, Drew Findling δήλωσε στους New York Times ότι ο θάνατος του ράπερ ήταν «μια καταστροφική απώλεια, ιδιαίτερα για την Ατλάντα». «Υπήρχε μια αίσθηση γαλήνης στην αύρα του», είπε ο Findling, προσθέτοντας: «Ο κόσμος είχε αρχίσει να μαθαίνει για τον Takeoff. Ήταν η ώρα του να λάμψει».

Αφιερώματα για τον αδικοχαμένο ράπερ έχουν ήδη αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Για πάντα ένας θρύλος, δεν μπορώ να το πιστέψω», έγραψε ο Lil Pump στο Instagram, ενώ ο Ja Rule δημοσίευσε ένα emoji ενός περιστεριού και έστειλε «αγάπη στους φίλους και την οικογένεια του».

Ο σκηνοθέτης μουσικών βιντεοκλιπ Cole Bennett έγραψε στο Twitter ότι «Τίποτα δεν έχει νόημα πια. Τίποτα απολύτως», ενώ και ο τραγουδιστής Juice Wayne δημοσίευσε έναν ποίημα για τον Takeoff, λέγοντας ότι όλα συνέβησαν για το τίποτα.

«Ο Takeoff ήταν ίσως ο λιγότερο προβληματικός ράπερ », πρόσθεσε η ηθοποιός Masika Kalysha. «Δεν ενοχλεί κανέναν και μένει πάντα μακριά από φασαρίες».

Takeoff: Πώς ξεχώρισε ο ράπερ των Migos

Γεννημένος ως Kirsnick Khari Ball, ο Takeoff μεγάλωσε με τον θείο του Quavo (Quavious Keyate Marshall) ο οποίος είναι μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερός του και τον ξάδερφό του Offset (Kiari Kendrell Cephus) στο προάστιο Lawrenceville της Τζόρτζια. Ξεκίνησε να τραγουδάει από μικρή ηλικία και στο βιβλίο Rap Capital: An Atlanta Story, ο Joe Coscarelli λέει ότι ο Takeoff «ξόδευε τις περισσότερες ώρες στη τέχνη του ραπ από τα υπόλοιπα μέλη των Migos και εμπνεύστηκε πολύ από το συγκρότημα του Lil Wayne, The Hot Boys, καθώς και από τα άλμπουμ των Tupac, Notorious B.I.G. και OutKast που αγόραζαν στην τοπική υπαίθρια αγορά.

Το 2008, ο Takeoff, ο Quavo και ο Offset άρχισαν να παίζουν ραπ με το όνομα Polo Club και το 2011, το τρίο κυκλοφόρησε το Juug Season, το ντεμπούτο mixtape τους ως Migos, μαζεύοντας θαυμαστές από όλη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου και του Gucci Mane. Η υποστήριξή του βοήθησε ώστε το γκρουπ να καθιερωθεί τελικά ως Migos, ενώ τα singles και τα mixtapes του διαδόθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Takeoff, Quavo και Offset - Οι Migos σε επίδειξη μόδας στη Νέα Υόρκη, Μάιος 2017 © EPA/JUSTIN LANE

«Μεγαλώνοντας, προσπαθούσα να τα καταφέρω στη μουσική. Ήταν μια καθημερινή τριβή, αλλά μου άρεσε να το κάνω», είπε ο Takeoff στο Fader το 2017. «Ό,τι έφτιαχνα και δημιουργούσα, το έκανα για μένα… έπαιρνα τη δική μου ευχαρίστηση από αυτό, γιατί αυτό μου άρεσε να κάνω. Πολύ συχνά περίμενα τον Quavo να επιστρέψει από τις προπονήσεις ποδοσφαίρου και του έπαιζα τα τραγούδια μου».

Οι Migos απογειώθηκαν το 2013 με το single Versace, το οποίο ήταν παράδειγμα του ξεχωριστού τους ήχου γνωστό ως Migos flow και στην συνέχεια ένα remix από τον Drake έκανε το τραγούδι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Ο χαρακτηριστικός ήχος τους - σύντομοι, στακάτοι στίχοι από τον έναν τραγουδιστή που απαντιούνται από τους άλλους δύο με μια λέξη ή με ένα λεκτικό ηχητικό εφέ - έχει βρει μιμητές παντού.

Την ίδια χρονιά, υπέγραψαν με την πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία Quality Control με έδρα την Ατλάντα. Η δισκογραφική και οι Migos έγιναν συνώνυμα ενός νέου ρεύματος ραπ μουσικής. Η Quality Control κυκλοφόρησε το επίσημο ντεμπούτο άλμπουμ του τρίου, το Yung Rich Nation το 2015, καθώς και το ορόσημο άλμπουμ του 2017 Culture.

Το όνομά τους έγινε ακόμη πιο γνωστό το 2016 με την κυκλοφορία της επιτυχίας τους Bad and Boujee, στην οποία συμμετείχε ο Lil Uzi. Το single έγινε γρήγορα διάσημο στο διαδίκτυο, γεννώντας πολλά memes που έπαιζαν με τους στίχους «rain drop, drop top».

Το τραγούδι έλαβε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση αφού ο δημιουργός και πρωταγωνιστής του σίριαλ Atlanta, Donald Glover αναφέρθηκε στο single κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα βραβεία Xρυσής Σφαίρας 2017. «Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τους Migos, όχι για την παρουσία τους στο σόου, αλλά για τη δημιουργία του Bad and Boujee», είχε πει τότε ο Glover. «Είναι το καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών».

Εκείνη τη χρονιά, οι Migos κέρδισαν το βραβείο BET για το καλύτερο γκρουπ της χρονιάς και είχαν δύο υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου ραπ άλμπουμ της χρονιάς.

Τα Culture II και III τα οποία έγιναν πλατινένια κυκλοφόρησαν το 2018 και το 2021 αντίστοιχα, κατακτώντας και τα δύο την πρώτη θέση στο Billboard 200 Chart. Οι Migos κέρδισαν επίσης ένα βραβείο ASCAP Vanguard το 2018, για την επιτυχία τους στο streaming με πολυπλατινένια τραγούδια όπως τα Motorsport (με την Cardi B και τη Nicki Minaj), Stir Fry και Walk It Talk It (με τον Drake). Το τρίο έπαιξε επίσης μια φανταστική εκδοχή του εαυτού τους σε ένα επεισόδιο της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής Atlanta, αλλά το γκρουπ δεν ήταν μαζί αυτήν τη περίοδο.

Το 2020, μια γυναίκα μήνυσε τον Takeoff για σεξουαλική επίθεση, ισχυριζόμενη ότι την είχε επιτεθεί σε ένα σπιτικό πάρτι. Το επόμενο έτος, το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας του Λος Άντζελες αρνήθηκε να ασκήσει ποινική δίωξη λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Η μήνυση είναι προγραμματισμένη να προχωρήσει το 2023. Ο δικηγόρος του Takeoff αρνήθηκε τις κατηγορίες σε ένα email προς το Pitchfork στις 1 Νοεμβρίου.

Αν και ο Takeoff διατηρούσε χαμηλότερο δημόσιο προφίλ από τον Quavo και τον Offset, κυκλοφόρησε ένα σόλο άλμπουμ, The Last Rocket, το 2018, το οποίο έκανε ντεμπούτο στην τέταρτη θέση στα αμερικάνικα charts. Τον περασμένο μήνα, με τους Migos να έχουν παγώσει τις δραστηριότητές τους, ο Takeoff κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ σε συνεργασία με τον Quavo με τίτλο Only Built for Infinity Links. Το τελευταίο τους βίντεο, Messy, κυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου. Ο Offset ο οποίος είναι παντρεμένος με την Cardi B, κυκλοφόρησε το solo άλμπουμ Father of 4 το 2019.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Takeoff και ο Quavo εμφανίστηκαν στην εκπομπή Drink Champs του YouTube καναλιού Revolt για μια συνέντευξη. Απαντώντας ευγενικά σε ένα κομπλιμέντο, δήλωσε: «Δώσε μου τα λουλούδια μου τώρα, δεν τα θέλω όταν δεν θα είμαι εδώ».