Μουσικη

Οι Orbital συναντούν τους Sleaford Mods στο «Dirty Rat», έναν χορευτικό ύμνο διαμαρτυρίας

Τι συμβαίνει στη Βρετανία; Οι electro πιονέροι συναντούν τους post punks από το Νότιγχαμ για να δώσουν την απάντηση

Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Dirty Rat: Δείτε το βιντεοκλίπ από τη συνεργασία των Orbital με τους Sleaford Mods.

Ανήμερα της παραίτησης της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία της Βρετανίας, το τραγούδι “Dirty Rat”, η νέα συνεργασία των Orbital με τους Sleaford Mods έρχεται να ξεσηκώσει με banger beats και φλεγματικές ρίμες τους ακροατές.

To “Dirty Rat”, που θα περιλαμβάνεται στο άλμπουμ “Optical Illusion” που θα κυκλοφορήσουν οι Orbital στις 17 Φεβρουαρίου 2023, βρίσκει τo ντουέτο των αδερφών Phil και Paul Hartnoll να προσφέρει πρώιμους ηλεκτρονικούς ήχους πάνω στους οποίους ο Jason Williamson «φτύνει» τις λέξεις του.

«Αυτό το κομμάτι είναι ένα τεράστιο κεφαλαίο γράμμα», εξήγησε ο Paul Hartnoll. «Όπως στο Βιβλίο των Κελς, όπου το πρώτο γράμμα πάντοτε παίρνει τη μεγαλύτερη φροντίδα από τον μοναχό όταν φτιάχνει τα εικονογραφημένα σύνορά του. Έχει αυτή τη χορευτική μουσική της παλιάς σχολής με κομμάτια Cabaret Voltaire εκεί μέσα, ακόμα και κομμάτια The Shamen. Είναι λίγο punk, rock, ωραίο και δυνατό. Ένα πραγματικά αναζωογονητικό, “wake up” είδος κομματιού. Και ο Jason είναι απλά υπέροχος!» τόνισε ο ένας από τους δύο μουσικούς παραγωγούς των Orbital.

«Υποθέτω ότι είναι να πεις στους ανθρώπους να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους», πρόσθεσε ο Phil Hartnoll. «Ξέρετε, όλοι αυτοί οι πολιτικοί δεν προέρχονται από το πουθενά. Κάποιος συνεχίζει να τους ψηφίζει. Λοιπόν, ποιος μπορεί να είναι αυτός…;» σχολιάζει ρωτώντας ρητορικά.

Από την πλευρά του, ο frontman των Sleaford Mods, Jason Williamson σχολίασε το στιχουργικό περιεχόμενο του τραγουδιού “Dirty Rats” παρατηρώντας πως «η συνεχιζόμενη κουλτούρα της μη σκέψης υπάρχει κυρίως λόγω έλλειψης εκπαίδευσης στην κριτική σκέψη». «Πώς κινητοποιείς έναν λαό που είναι φυλακισμένος από ένα συγκεκριμένο σύστημα;»

Το “Dirty Rat δεν είναι η πρώτη φορά που οι δρόμοι των electro πιονέρων διασταυρώνονται με εκείνους των post-punks του Νότιγχαμ. Πέρυσι, κυκλοφόρησαν ένα remix του κομματιού I Don’t Rate Youαπό το άλμπουμ “Spare Ribs” των Sleaford Mods.

Με στίχους όπως «Οι άνθρωποι μιλούν για τον σωστό τρόπο ζωής / Σώπα που δεν ξέρεις τι κάνεις / Τους ψήφισες, δες το! Βρώμικε αρουραίε», ο Jason Williamson θίγει πτυχές της κοινωνικής μηχανικής στη Βρετανία. «Κατηγορώντας τους πάντες στα νοσοκομεία / Κατηγορώντας τους πάντες στο βάθος της Μάγχης / Κατηγορώντας όλους όσους δεν μοιάζουν με τηγανητό ζώο» συνεχίζει για να φτάσει στο ρεφρέν λέγοντας «Αυτό είναι κατασκοπεία / Και είσαι ο αυτό-σαμποτέρ» και να αφήσει τους Orbital να πιτσάρουν λίγο ακόμα το τραγούδι.

Δείτε το βιντεοκλίπ του Luke Losey, που έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν βιντεοκλίπ για τους Wiliam Orbit και Mercury Rev κι έχει σχεδιάσει τα visual shows σε συναυλίες των The Libertines, Turin Brakes και The Verve, παρακάτω.