Μουσικη

16 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 22-28 Σεπτεμβρίου 2022

Φουλ της συναυλίας (Belle and Sebastian, Jethro Tull, Madrugada, Asaf Avidan, Shigeru Umebayashi), μεγάλα ονόματα στη Στέγη (Ρομέν Γαβράς και Ρομέο Καστελούτσι), τέχνη στην Βιβλιοθήκη αλλά και στον Βοτανικό Κήπο

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 841
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

12 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 22-28 Σεπτεμβρίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις

Αυλαία για τους Belle and Sebastian στην Πειραιώς
Μετρούν 26 χρόνια κοινής διαδρομής, δέκα άλμπουμ (από το Tigermilk του 1996 μέχρι το φετινό A Bit of Previous για το οποίο έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι το τελευταίο τους) και πολλές γλυκόπικρες μουσικές ιστορίες που σου αφήνουν ως αίσθηση άλλοτε ένα χαμόγελο κι άλλοτε μια γλυκιά μελαγχολία. Το συγκρότημα από τη Γλασκώβη μας αποχαιρετά στο ανανεωμένο Anodos club της οδού Πειραιώς, που θα φιλοξενήσει από φέτος μια σειρά από εμφανίσεις αγαπημένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Τη συναυλία θα ανοίξει το ανερχόμενο αγγλόφωνο σχήμα της Αθήνας, Amalia and The Architects. Μια βραδιά με την υποστήριξη του Athens Voice 102.5.
Anodos Club, 23 Σεπτεμβρίου στις 20:30

Belle and Sebastian

Ακολουθώντας το GENER8ION του Romain Gavras στην πόλη
Σέρφερ, αντάρτες, αλλά και η Σαρλίζ Θερόν πρωταγωνιστούν στο νέο πρότζεκτ του Ελληνογάλλου σκηνοθέτη και του μουσικού παραγωγού Surkin που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Αθήνα. Από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στη Συγγρού έως τη Μάντρα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τρεις ποπ πολυμεσικές εγκαταστάσεις έρχονται να μας ταξιδέψουν στο 2034, όπου έφηβοι διασκεδάζουν με ιπτάμενες σανίδες του σερφ στα βιομηχανικά περίχωρα της Αθήνας (Neo Surf)· μέλη ενός αποσχιστικού κινήματος, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Γη είναι κούφια, αντιτίθενται σε κάθε μορφής εξερεύνηση του Διαστήματος (Agartha), ενώ μια μηχανή τρισδιάστατης αποτύπωσης παράγει για την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία ρεαλιστικά αντίγραφα ηθοποιών του Χόλυγουντ που εκφράζουν μεγάλη γκάμα συναισθημάτων (Emotions)
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση & Μάντρα, 22 Σεπτεμβρίου-23 Οκτωβρίου

Ο Ρομέν Γαβράς στη Στέγη και τη Μάντρα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με το "Gener8tion"

Δώδεκα Νύχτες Πρεμιέρας
Περισσότερες από 100 νέες ταινίες μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα και επιλεγμένες ελληνικές μικρού μήκους δημιουργίες υπόσχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, φέτος ξανά αποκλειστικά στις σκοτεινές αίθουσες. Για να αναδείξει νέες φωνές του παγκόσμιου και του ανεξάρτητου σινεμά, να μας συστήσει πολυβραβευμένα φιλμ και πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ. Στα highlights το αφιέρωμα στον Έννιο Μορικόνε με το πανελλαδικό ντεμπούτο του ντοκιμαντέρ «Ennio: TheMaestro», εικαστική έκθεση και παρουσίαση της επίσημης βιογραφίας του συνθέτη.
Σε Παλλάς, Μέγαρο Μουσικής και τους κινηματογράφους Δαναός, Άστορ, Τριανόν και Άστυ, 28 Σεπτεμβρίου-9 Οκτωβρίου

Ο Ρομέο και τα «Αδέρφια» του
Πόσο βαραίνει πάνω μας μια… στολή; Είκοσι τρεις Αθηναίοι της διπλανής πόρτας ντύνονται αστυνομικοί και υπόσχονται για πέντε βράδια να εκτελούν τις οδηγίες που λαμβάνουν μέσω ακουστικών, όσο αλλόκοτες ή ακατανόητες κι αν είναι. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Ρομέο Καστελούτσι επιστρέφει στην Αθήνα με το «Bros», μια οντολογική φάρσα που μας προκαλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη βία, την ατομική ευθύνη, την κριτική σκέψη, την ασυδοσία και την υπακοή.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 28 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου

Οι Madrugada στο Καλλιμάρμαρο
Από τα πόδια του Αρδηττού και την αρένα του πιο όμορφου σταδίου, η σκοτεινή φωνή του Sivert Hoyem έρχεται να μας ταξιδέψει στα απόκοσμα υπερβόρεια τοπία της νορβηγικής alternative rock. Ναι, η αγαπημένη μπάντα επιστρέφει στην Αθήνα για να φωτίσει τη σκηνή με τη δυνατή κι ευάλωτη ταυτόχρονα μουσική της. Αυτή τη φορά θα έχουν και παρέα, την φίλη τους τραγουδοποιό Ane Brun (με την οποία έχουν ηχογραφήσει το ντουέτο Lift me) και την ανερχόμενη Αμάντα Τένφιορντ, μια από τις πιο μελωδικές νέες φωνές της ποπ. Shine, Majesty!
Παναθηναϊκό Στάδιο, 24 Σεπτεμβρίου στις 19:00

Ένα ρέκβιεμ για τον Ταρκόφσκι
Μια «εξόδιος ακολουθία» για τον Ρώσο μεγάλο κινηματογραφιστή «αλλά και για οποιονδήποτε δημιουργό αναζητά απεγνωσμένα μια “αγία” σιωπή, μια εσωτερική ηρεμία, μέσα στην αντάρα της ψυχής του», το νέο έργο της Δήμητρας Τρυπάνη «Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές» παρουσιάζεται για τρία βράδια στην ΕΛΣ. Δεκαοκτώ ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί ερμηνεύουν ισάριθμες εκδοχές του Αντρέι, πρόσωπα υπαρκτά ή φανταστικά, σε μια παράσταση ήχου στην οποία συγκατοικούν το ποιητικό κείμενο του Παντελή Μπουκάλα, το γερμανικό κείμενο του Λουθηρανικού Ρέκβιεμ αλλά και διάσπαρτα θραύσματα σκηνών από τις εφτά ταινίες του Ταρκόφσκι.
Εθνική Λυρική Σκηνή, 25 Σεπτεμβρίου στις 18:30, 27 & 28 Σεπτεμβρίου στις 19:30

"Αντρέι" της Δήμητρας Τρυπάνη στην ΕΛΣ


Ποιος ήταν ο Άγγελος Σπαχής;
Υπήρξε ο πρώτος σκιτσογράφος του «Ελευθέρου Βήματος», ο ντιζάινερ πίσω από το σχεδόν αιωνόβιο (και ακόμα εν ενεργεία) λογότυπο των τσιγάρων Άσσος, αλλά και του δαφνοστεφανωμένου εφήβου που έγινε το σήμα του Ολυμπιακού. Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης (μέλος της μεσοπολεμικής Ομάδας Τέχνη), γραφίστας (με μακρά θητεία, μεταξύ άλλων, στις τουριστικές αφίσες του ΕΟΤ), σκηνογράφος (π.χ. της Εκάβης, σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη, στο Παναθηναϊκό Στάδιο) και διακοσμητής, ο Σπαχής (1903-1960) θεωρείται ο πατέρας του γραφιστικού ντιζάιν στην Ελλάδα ενώ υπήρξε από τους πρώτους που οικειοποιήθηκαν την τεχνική του κολάζ και χρησιμοποίησε στα έργα του ετερόκλητα υλικά. Ευκαιρία να γνωρίσουμε την πολυδιάστατη πρακτική του μέσα από έργα τέχνης, μακέτες, εικονογραφημένα βιβλία και αρχειακό υλικό.
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, αίθριο 4ου ορόφου, έως 20 Νοεμβρίου

Οι Jethro Tull στη σκιά των βράχων
Με 60 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως, περισσότερα από 21 άλμπουμ –ανάμεσά τους 11 χρυσά και 5 πλατινένια– και με περισσότερες από 3.000 live εμφανίσεις σε 40 χώρες, η μπάντα από το Μπλάκπουλ της Αγγλίας μόνο συστάσεις δεν χρειάζεται. Μετά τη Θεσσαλονίκη, το θρυλικό progressive rock συγκρότημα και, φυσικά, ο Ίαν Άντερσον με το φλάουτό του, κατηφορίζει στα μέρη μας με το The Zealot Gene, τη φετινή τους επιστροφή στη δισκογραφία, αλλά και με ιστορικά κομμάτια-ύμνους από την μακρόχρονη πορεία τους σε folk-blues-jazz-rock ατραπούς.
Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, 23 Σεπτεμβρίου στις 20:30

Jethro Tull

Τέχνη στον Βοτανικό Κήπο
Πού συναντά το περιβάλλον τα ζητήματα ταυτότητας; Βίντεο, γλυπτά, φωτογραφίες αλλά και ψηφιακά έργα ξεφυτρώνουν ανάμεσα σε αναρριχητικά φυτά, συστάδες από μπαμπού και θερμοκήπια στον βοτανικό κήπο στο Χαϊδάρι. Την αφορμή δίνει το υβριδικό εικαστικό πρόγραμμα Sheltered Gardens του οργανισμού PCAI, που ξετυλίγεται με έργα και επιτελεστικές δράσεις τόσο στον φυσικό χώρο όσο και διαδικτυακά. Αφετηρία αποτελεί το ομώνυμο ποίημα (1916) της Αμερικανίδας H.D. (Hilda Doolittle), βασικής εκπροσώπου του εικονισμού, που ξεδιπλώνει τη σχέση της με το περιβάλλον και τους προβληματισμούς της ως queer δημιουργού των αρχών του 20ού αιώνα.
Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Ν. Διομήδους, Χαϊδάρι, 22 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου & διαδικτυακά στο pcai.gr έως 30 Νοεμβρίου

Sheltered Gardens στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους: To έργο του Sasha Velour "Still alive"

Solaris στην Κυψέλη
Από την λογοτεχνική πένα του Στανίσλαβ Λεμ στην κινηματογραφική οθόνη (με τη ματιά του Αντρέι Ταρκόφσκι και πιο πρόσφατα του Στίβεν Σόντερμπεργκ) και τώρα στο θέατρο. Όχι, όμως, σε κάποια συμβατική σκηνή αλλά στο Άσυλο Ανιάτων, σε μια παράσταση που συνομιλεί με τον χώρο αξιοποιώντας μέρος των εγκαταστάσεων με δρώμενα και προβολές. Η Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA ανεβάζει το περίφημο Solaris, σε μετάφραση Γιώργου Τσακνιά και διασκευή του Θοδωρή Αμπαζή, εστιάζοντας στις υπαρξιακές αναζητήσεις των ηρώων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις έννοιες της πραγματικότητας, του υποσυνείδητου και το πόσο προετοιμασμένος είναι ο άνθρωπος για το μεταφυσικό. Ερμηνεύουν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Νέστωρ Κοψιδάς και Δανάη Σαριδάκη, με τον Γιάννη Αναστασάκη να παίζει ζωντανά μουσική και την Ναταλία Μαντά να υπογράφει την εικαστική προσέγγιση. Και η «πλατεία»; Μόλις για 25 θεατές κάθε φορά.
Άσυλο Ανιάτων  - Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, 28 Σεπτεμβρίου-25 Οκτωβρίου

Solaris στο Άσυλο Ανιάτων © Αναστασία Γιαννάκη

Από τον A-λκίνοο στην σκηνή Ωμέγα
Εγκλωβισμένος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, αναζητά τον βαθύτερο εαυτό του, την καθαρότητα της αλήθειας του. Φαντάζεται πως αντίκρυ του βρίσκεται μια νεότερη, φωτεινή εκδοχή του εαυτού του για να ενωθεί μαζί του, ερωτικά και μεταφυσικά, κι έτσι να ξαναγαπήσει το σώμα, το μυαλό και την ψυχή του και να οδηγηθεί στην ελευθερία και τη λύτρωση. Να ο Αλκίνοος που ερμηνεύει ο Βαγγέλης Παπαδάκης. Ένα μακροσκελές ερωτικό τραγούδι, «μια αλληγορία του αέναου κύκλου της ζωής» σύμφωνα με τον δημιουργό του, το ποίημα του Γιάννη Ευθυμιάδη συστήνεται στο θεατρικό κοινό με τον ίδιο να κρατά τον ρόλο του σκηνοθέτη του.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έως 25 Σεπτεμβρίου

Τρεις νύχτες κάτω από την Ακρόπολη
Δεν θέλεις να κλείσει η σεζόν στο Ηρώδειο; Από την αρχή έως το τέλος της εβδομάδας αφορμές που θα σε φέρουν στο ρωμαϊκό ωδείο υπάρχουν. Με τον ήχο να παίζει από την ηλεκτρονική φολκ μέχρι το ροκ, ο Asaf Avidan (22/9, στις 21:00) έρχεται να τραγουδήσει για έρωτες και προσωπικά αδιέξοδα. Με ερωτική διάθεση, α λα ιταλικά, αλλά και μελωδίες από το νέο του άλμπουμ με τίτλο Battito infinito καταφθάνει ο Eros Ramazzotti (27/9, στις 21:30). Από το In the mood for love έως το 2046 η μουσική του Shigeru Umebayashi (28/9, στις 21:00) φέρνει στο νου φιλμικές αναμνήσεις. Θα την ερμηνεύσουν η Athens Philharmonia Orchestra με την συμμετοχή του Alex Drakos Ensemble, υπό τη διεύθυνση του Βέλγου μαέστρου Dirk Brossé.

Asaf Avidan

Αν ψάχνεις καλλιτεχνικές εκδόσεις
Από τη Βυρηττό, την Κωνσταντινούπολη και την Τεχεράνη ως το Λονδίνο, την Βαλένθια και το Μπουένος Άιρες, 75 εκδοτικοί οίκοι και πλατφόρμες προώθησης καλλιτεχνικών βιβλίων δίνουν το παρόν στο φετινό Athens Art Book Fair. Καθιερωμένο πλέον ραντεβού για τους λάτρεις των καλλιτεχνικών και ανεξάρτητων εκδόσεων, στην τρίτη του έκδοση υπόσχεται ακόμα περισσότερες συμμετοχές και ένα πρόγραμμα ομιλιών για την αποκέντρωση της καλλιτεχνικής εκδοτικής πρακτικής (με παραδείγματα από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Πολωνία, η Αλβανία) και τα ανεξάρτητα πολιτιστικά δίκτυα. 
Ωδείο Αθηνών, 23-25 Σεπτεμβρίου

Στον Κεραμεικό για «χειροποίητο» θέατρο
Γιορτάζει τα δέκα χρόνια του κι επιστρέφει με πολλές δράσεις (26 παραστάσεις θεάτρου και περφόρμανς, δέκα σεμινάρια, πέντε μουσικές δράσεις αλλά και εικαστική έκθεση). Ο λόγος για το Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου της Fabrica Athens που για πρώτη φορά περιλαμβάνει και διεθνείς συμμετοχές (την Ιταλίδα περφόρμερ Caterina Scotti και τις ισπανικές ομάδες Teatro Abrego και Residui Teatro), αλλά και την ελληνική πρεμιέρα της παράστασης «Ξανθή», που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο 10ο Transit Festival του Θεάτρου Odin στη Δανία, μετά από πρόσκληση του Eugenio Barba και της Julia Varley.
Τεχνοχώρος Φάμπρικα & Θέατρο Arroyo, 22 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου