Μουσικη

Arcade Fire: Ο Win Butler κατηγορείται για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά - Τι απαντά o frontman της μπάντας

Οι ισχυρισμοί τεσσάρων προσώπων και η αντίδραση του δημοφιλούς μουσικού

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Arcade Fire: Ο Win Butler κατηγορείται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις – Τι απαντά στις κατηγορίες
© Taylor Hill/Getty Images/Ideal Image

Arcade Fire: Ο frontman της indie rock μπάντας, Win Butler, κατηγορείται για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά - Ο τραγουδοποιός δηλώνει πως οι εξωσυζυγικές του σχέσεις ήταν συναινετικές 

Κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά βαραίνουν τον Win Butler, frontman του διάσημου indie rock συγκροτήματος Arcade Fire. Οι Arcade Fire είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα indie συγκροτήματα όλων των εποχών με έξι albums στο ενεργητικό τους, δεκάδες βραβεία και διακρίσεις όπως και εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων ανά τον κόσμο. Η τελευταία τους δισκογραφική κυκλοφορία ήταν το φετινό album “WE” το οποίο έπιασε την έκτη θέση στο αμερικανικό Βillboard.

Το συγκρότημα ξεκίνησε δειλά-δειλά να παίζει live σε μικρά clubs του Μόντρεαλ, στον Καναδά, καταλήγοντας σε sold out συναυλίες, ενώ το 2011 κέρδισε το βραβείο Grammy, στην κατηγορία Album of the Year για τον δίσκο “The Suburbs”.

Ο πυρήνας της μπάντας αποτελείται από τον τραγουδοποιό, τραγουδιστή - πολυοργανίστα Win Butler και την πολυτάλαντη σύζυγό του Régine Chassagne, η οποία είναι επίσης τραγουδίστρια ενώ ταυτόχρονα παίζει πιάνο, κρουστά, ακορντεόν και πνευστά. Το ζευγάρι μετά από μακροχρόνια σχέση παντρεύτηκε το 2003. Μέχρι και πρόσφατα, μέλος του συγκροτήματος ήταν και ο αδελφός του Win, Will Butler.

Arcade Fire: Ο Win Butler κατηγορείται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις – Τι απαντά στις κατηγορίες
© EPA/ENNIO LEANZA

Η φήμη και η εικόνα που έχουν καταφέρει να χτίσουν όλα αυτά τα χρόνια είναι αυτή της οικογενειακής μπάντας με θετικά και αισιόδοξα μηνύματα, ενώ τα περισσότερα τραγούδια τους έχουν ως θεματολογία την αγάπη, τη χαμένη αθωότητα και την αναζήτηση για κάτι αληθινό και αυθεντικό εν μέσω δύσκολων καιρών. Το ζεύγος Butler και Régine έχει στο παρελθόν μιλήσει ανοιχτά για διάφορα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, ενώ μέσω εράνων έχουν μαζέψει χρήματα για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο φετινός τους δίσκος “WE” συνεχίζει να προβάλλει παρόμοια μηνύματα με την προηγούμενη δισκογραφία τους. Συγκεκριμένα για το δεύτερο single του δίσκου “Unconditional I (Lookout Kid)” το συγκρότημα σχολίασε πως «το τραγούδι μας υπενθυμίζει να εμπιστευόμαστε την καρδιά μας, να εμπιστευόμαστε το σώμα μας, να εμπιστευόμαστε την ψυχή μας. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν καλυτερέψουν, αλλά πάντα καλυτερεύουν. Κανείς δεν είναι τέλειος. Το ξαναλέω. Κανείς δεν είναι τέλειος».

Οι κατηγορίες εναντίον του frontman των Arcade Fire, Win Butler, για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά

Η τελευταία αυτή δήλωση έρχεται να ταιριάξει άψογα με το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες και ακούγεται ως ένα είδος εξομολόγησης με τις κατηγορίες προς τον τραγουδιστή του συγκροτήματος για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά και παρενόχληση να αμαυρώνουν την ενάρετη εικόνα του συγκροτήματος.

Τρεις γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι η φιλική σχέση που ανέπτυξαν με τον Win Butler κατέληξε σε ανάρμοστη και επιθετική συμπεριφορά από τον ίδιο. Τα περιστατικά έγιναν γνωστά όταν οι εν λόγω γυναίκες απευθύνθηκαν στο γνωστό online μουσικό περιοδικό Pitchfork ζητώντας τη δημοσιοποίησή τους. Και οι τρεις γυναίκες, οι οποίες ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, ήταν fans του συγκροτήματος μεταξύ 18 και 23 ετών, όταν ξεκίνησε η επαφή τους ενώ ο Butler ήταν μεταξύ 36 και 39 ετών. Τα γεγονότα φαίνεται να έλαβαν χώρα την περίοδο μεταξύ 2016 και 2020. 

Ένα τέταρτο πρόσωπο το οποίο προσδιορίζεται ως gender fluid ισχυρίζεται ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από τον Butler δύο φορές το 2015 όταν ήταν 21 ετών κι εκείνος 34. Το πρώτο περιστατικό φέρεται να συνέβη στο αυτοκίνητο του τραγουδιστή και η δεύτερη φορά υποστηρίζεται πως ήταν όταν ο Butler εμφανίστηκε στο διαμέρισμα του καταγγέλοντα ενώ είχε προηγηθεί ανταλλαγή μηνυμάτων τα οποία καθιστούσαν σαφές ότι ήταν ανεπιθύμητος.

Arcade Fire: Ο Win Butler κατηγορείται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις – Τι απαντά στις κατηγορίες
© EPA/JOSE SENA GOULAO

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα περιστατικά, ο Win Butler επικοινώνησε με το Pitchfork διαμέσου της Risa Heller, ειδικής σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και δημοσίων σχέσεων. Ο frontman των Arcade Fire παραδέχτηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις και με τα τέσσερα πρόσωπα, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι σχέσεις αυτές ήταν συναινετικές και δεν ήταν αυτός που τις ξεκίνησε. Σε μια δεύτερη δήλωσή του αναφέρθηκε σε εκείνη την περίοδο και παραδέχτηκε ότι έπασχε από κατάθλιψη και ότι είχε πρόβλημα αλκοολισμού, ενώ απολογήθηκε και ζήτησε συγγνώμη πολλές φορές. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πάσχει από συναισθηματικά προβλήματα λόγω κακοποίησης όταν ήταν παιδί. «Ενώ αυτές οι σχέσεις ήταν όλες συναινετικές ζητώ συγγνώμη από όποιον έβλαψα με τη συμπεριφορά μου. Δεν έχω ακουμπήσει γυναίκα παρά τη θέλησή της. Συνεχίζω να μαθαίνω από τα λάθη μου και προσπαθώ να γίνω ένας καλύτερος άνθρωπος, ώστε ο γιος μου να είναι περήφανος για μένα» δήλωσε.

Arcade Fire - Win Butler - Régine Chassagne
© EPA/ETIENNE LAURENT

Η σύζυγος του Régine Chassagne υποστηρίζοντάς τον δήλωσε πως «O Win είναι ο σύντροφός μου για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Τον έχω δει να υποφέρει και τον έχω συμπαρασταθεί. Διότι ξέρω ότι είναι ένας καλός άνθρωπος που νοιάζεται για τον κόσμο, το συγκρότημα, τους οπαδούς, τους φίλους και την  οικογένειά του. Ξέρω ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ακουμπήσει γυναίκα χωρίς τη συγκατάθεσή της. Έχει χάσει τον δρόμο του και τον βρήκε ξανά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ