Μουσικη

Το 31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου επιστρέφει με συναυλίες και αναβιώνει τη Δίκη του Κολοκοτρώνη

Τριάντα πέντε δικηγόροι θα αναπαραστήσουν την ιστορική δίκη στην πλατεία Συντάγματος, στο νέο θεατρικό έργο των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου: Συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις από τις 8 έως τις 16 Ιουλίου

Ξεκίνησε τη διαδρομή του το καλοκαίρι του 1991 και επιστρέφει και φέτος για να μας παρασύρει με τον τρόπο του θεάτρου και με μουσικές σε κάποια από τα πιο όμορφα σημεία της αργολικής πρωτεύουσας. Από τις 8 έως τις 16 Ιουλίου, το 31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου, που διευθύνει ο γνωστός πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Γιάννης Βακαρέλης, επιστρέφει με νότες κλασικές, αλλά και τζαζ, θεατρικές παραστάσεις που υπογράφουν ο Δημήτρης Λάλος και ο Σταύρος Καραγιάννης, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, το Παλαμήδι, την πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, την Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου και το Φουγάρο. Το ιστορικό φεστιβάλ, βραβευμένο από την Ένωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων και όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου: ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Βακαρέλης για τη φετινή διοργάνωση

Για 31η χρονιά, το Φεστιβάλ είναι και πάλι εδώ, με πολλές και εξαιρετικές παραστάσεις. Αυτή τη σημαδιακή χρονιά, κατά την οποία συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Ναυπλίου μας, οργανώνονται όλο το χρόνο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την ιστορική αυτή πόλη. Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω μία, τόσο σημαντική: την αναπαράσταση της Δίκης του Κολοκοτρώνη, για την οποία επελέγη ο πιο «κατάλληλος», συμβολικός χώρος, η Πλατεία Συντάγματος. Τριάντα πέντε δικηγόροι-ποινικολόγοι θα αναπαραστήσουν την ιστορική δίκη, με μάρτυρες υπεράσπισης, κατηγορίας, δικαστές, προσωπικότητες της εποχής, ξαναζωντανεύοντας εκείνη την ταραγμένη περίοδο της Ιστορίας μας. Κορωνίδα στην αναπαράσταση της δίκης θα αποτελέσει η διάλεξη του διάσημου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Στάθη Καλύβα, την επόμενη μέρα, Κυριακή 10 Ιουλίου, στις 12:00, στο Βουλευτικό, εκεί όπου τελέστηκε η πραγματική δίκη του σπουδαίου αγωνιστή.

Το πρόγραμμα του 31ου Φεστιβάλ Ναυπλίου

Παρασκευή 8 Ιουλίου, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, ώρα 21.00

Selini Quartet

Με καταγωγή από τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, οι Liuba Kalmykova, Nadia Kalmykova, Loredana Apetrei και Λουκία Λουλάκη δημιούργησαν το 2017 στη Βιέννη το κουαρτέτο Σελήνη. Έκτοτε, χάρη στην αφοσίωσή τους στη μουσική, τον εξαιρετικό ήχο και την ευρεία γκάμα του συναισθήματος στην ερμηνεία, έχουν περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη και τιμηθεί με σημαντικά βραβεία. Το 2019 το σύνολο έγινε δεκτό στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσικής Δωματίου (ΕCMA), όπου εποπτεύεται από ειδήμονες της μουσικής δωματίου, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να εμφανίζεται σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ. Στην εμφάνισή τους στο Ναύπλιο θα ερμηνεύσουν έργα των Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Χιούγκο Βολφ και Φάνι Μέντελσον Χένσελ.

Σάββατο 9 Ιουλίου, Πλατεία Συντάγματος, 21:00

Η δίκη του Κολοκοτρώνη

Πρόκειται για την πρώτη «μεγάλη» δίκη της νεότερης Ελλάδας που διεξήχθη στο Βουλευτικόν του Ναυπλίου και διήρκεσε έξι εβδομάδες. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της ιστορικής-πολιτικής και νομικής σημασίας της δίκης των Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά του βασιλιά. Η δίκη προσφέρεται για διαχρονικό προβληματισμό σχετικά με τη φυσιογνωμία του νεωτερικού ελληνικού κράτους, τα κομματικά πάθη που διχάζουν, το ρόλο των ξένων δυνάμεων, αλλά και τις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην απονομή της δικαιοσύνης. Η θεατρική παράσταση αναδεικνύει τη δύναμη του δικανικού λόγου και της ελεύθερης συνείδησης, ενώ παράλληλα σημαίνει το μήνυμα της ενότητας στη μακρά πορεία του κράτους για την εθνική ολοκλήρωση.

Ένα θεατρικό έργο των Μ. Ρέππα & Θ. Παπαθανασίου

Σκηνοθεσία: Σταύρος Καραγιάννης

Σκηνογραφία-Επιμέλεια κίνησης: Σταύρος Λίτινας

Ενδυματολόγος: Ντένη Βαχλιώτη

Μουσική-Στίχοι: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Τραγούδι: Κώστας Μακεδόνας & Βερόνικα Δαβάκη

Τους ρόλους υποδύονται δικηγόροι.

 Κυριακή 10 Ιουλίου, Βουλευτικό, 12:00

«Η πρόκληση της πολιτικής μετάβασης»

Διάλεξη του Στάθη Καλύβα, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ο Στάθης N. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone, την αρχαιότερη έδρα πολιτικής επιστήμης στην Βρετανία. Στην Οξφόρδη είναι επίσης εταίρος (fellow) του Κολλεγίου All Souls. Θέμα της ομιλίας του είναι η ευρύτερη, συγκριτική και διαχρονική, διάσταση της μετεπαναστατικής πολιτικής διαδρομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπου ξεχωρίζει η δίκη του. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο των «πολιτικών μεταβάσεων» και ιδιαίτερα στις μεγάλες προκλήσεις που τις χαρακτηρίζουν. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί μια ερμηνεία της δίκης του Κολοκοτρώνη, που ξεφεύγει από τα γνωστά μοτίβα του πολιτικού διχασμού, της προδοσίας ή της αδικίας που υπέστησαν οι αγωνιστές της Επανάστασης και αναδεικνύει πτυχές της διαδικασίας της κρατικής συγκρότησης.

Κυριακή 10 Ιουλίου, Ανοιχτό θέατρο ΟΣΕ, 21:00

Sunrise, με τον Μάνο Κιτσικόπουλο

Από τους πιο πολυδιάστατους σολίστ της γενιάς του, o Μάνος Κιτσικόπουλος, «ντύνει» μουσικά την προβολή μιας ταινίας-σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου, το Sunrise: A Song of Two Humans [Η Αυγή], ερμηνεύοντας ζωντανά δικές του συνθέσεις αλλά και αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε έργα μεγάλων συνθετών (Σοπέν, Πιατσόλλα, Κουρτ Βάιλ, Σατί κ.ά.). Aμερικανικής παραγωγής του 1927, η ταινία του Φρήντριχ Βίλχελμ Μούρναου διαμόρφωσε το σύγχρονο σινεμά, καθώς ο Γερμανός σκηνοθέτης ελευθέρωσε τη στατική έως τότε κάμερα, εφαρμόζοντας επαναστατικές τεχνικές στην κίνησή της. Θεωρείται από τους κριτικούς η καλύτερη ταινία του βωβού κινηματογράφου-σταθμός στην τέχνη της αφήγησης.

Δευτέρα 11 Ιουλίου, Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Μουσικές Διασταυρώσεις

Οι Χρίστος Παπαγεωργίου και Aναστάσιος Πάππας (πιάνο), Vilen Karapetyan (κοντραμπάσο) και Παναγιώτης Θωίδης (κρουστά) ερμηνεύουν έργα των Keith Jarrett (1945-), Περικλή Κούκου (1960-), Χρίστου Παπαγεωργίου, Richard Rodney Bennett (1936-2012), Claude Bolling (1930-2020) και George Gershwin (1898-1937)

Τρίτη 12 Ιουλίου, Πλατεία Ευαγγελίστριας, 21:00

Ο ήχος του νερού

Η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου, μεσόφωνος  και ο πιανίστας Φρίξος Μόρτζος σε συνθέσεις των Οttorino Respighi (1879-1936), Edward Elgar (1857-1934) και Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021)

Τετάρτη 13 Ιουλίου, ΠλατείαΑγίουΣπυρίδωνα, 21:00

Σίμος Παπάνας, βιολί / Daniela Damianova, πιάνο

Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984)

PanchoVladigerov (1899-1978)

JohannesBrahms (1833-1897)

Friedrich "Fritz" Kreisler (1875-1962)

Isaac Albéniz - Fritz Kreisler 

Πέμπτη 14 Ιουλίου, Παλαμήδι, 21:00

Έκτορος Κάθαρσις

Μια δραματουργική σύνθεση από αποσπάσματα της Ιλιάδας με θέμα τον ομηρικό ήρωα Έκτορα. Οι στίχοι αποδίδονται με τη μορφή ραψωδιακής αφήγησης και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Το τέλος του Τρωικού πολέμου δεν συμπίπτει με το θάνατο του Αχιλλέα, αλλά με τον θάνατο του Έκτορα. Η μήνις του νικητή ή η ηρωική πορεία του ηττημένου; Η παράσταση πραγματεύεται την ανάδειξη της οπτικής του ηττημένου, του ατιμασμένου νεκρού, του υπερασπιστή της Τροίας, του αρνητή του πολέμου.

Σκηνοθεσία-Σύνθεση-Ερμηνεία: Δημήτρης Λάλος

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Διακουμοπούλου

Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Μουσική-Ερμηνεία: Αλέξης Κωτσόπουλος 

Παρασκευή 15 Ιουλίου, ΠλατείαΑγίουΓεωργίου, 21:00

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον και Μυρσίνη Κάγκαρλη, πιάνο

Σε έργα των Θεόδωρου Στάθη (1937-), Robert Schumann (1810-1856) και Antonín Dvořák (1841-1904)

Σάββατο 16 Ιουλίου, ΧώροςΤεχνών Φουγάρο, 21:00

Christina Psycha 4tet - “Violetera

Η Χριστίνα Ψύχα ερμηνεύει  τραγούδια από πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο «Βιολετέρα», (όπως ονομάζονταν παλιά τα κορίτσια που μοίραζαν λουλούδια στους δρόμους) και κυκλοφόρησε το 2021. Τα τραγούδια της χαρακτηρίζονται από λάτιν ρυθμούς και τζαζ στοιχεία, ενώ το τραγούδισμά της είναι επηρεασμένο από την αναγεννησιακή και τη βυζαντινή μουσική.

Συμμετέχουν: Νικόλας Ανδολής, πιάνο, φωνητικά, Παναγιώτης Μπουραζάνης, μπάσο, φωνητικά, Ντέμιαν Γκόμεζ, κρουστά, φωνητικά

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Στους δρόμους της παλιάς πόλης

Παρασκευή 8 Ιουλίου, 20:30

Η Φιλαρμονική του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου αναγγέλλει μουσικά το 31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου Κλασικής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θεοδόση Αντωνιάδη.

Προμαχώνας Επαμεινώνδα

Πέμπτη 14 Ιουλίου, 20:30

Μουσική εκδήλωση από το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου.

INFO

31ου Φεστιβάλ Ναυπλίου

Όλες οι εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Κρατήσεις θέσεων στο 2752027153