Μουσικη

Parov Stelar: Μία καλοκαιρινή νύχτα στην Πλατεία Νερού γεμάτη χορό

Σε δυο εβδομάδες θα κατακτήσει ξανά την πλέρια σκηνή του Release Athens

Χρήστος Κισατζεκιάν
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H συναυλία του Parov Stelar και της μπάντας του στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2015, και η συναυλιακή επιστροφή του στο φεστιβάλ Release Athens 2022.

Από τις 31 Οκτωβρίου του 2008 που ο Αυστριακός ηγέτης του electro-swing πρωτόπαιξε στο Fuzz Club υπήρξαν άλλες εννιά ζωντανές εμφανίσεις του στα μέρη τα δικά μας. Και τούτο διότι ο Parov Stelar κέρδισε μονομιάς τις καρδιές των εγχώριων οπαδών της εν λόγω χορευτικής μουσικής με χιτάρες όπως τα “Booty Swing”, “Catgroove”, ”All Night”, “Matilda” κ.α. που έχαιραν διαρκούς airplay στα ερτζιανά. Και να που σε δυο εβδομάδες ο Parov Stelar θα κατακτήσει ξανά την πλέρια σκηνή του Release Athens Festival παρέα με τους Ουκρανούς ARTBAT.

Η πρόσφατη συνεργασία του στο ρόλο του παραγωγού / remixer με το διάσημο ντουέτο των Tony Bennett & Lady Gaga που ένωσε πέντε γενεές ακροατών προσέδωσε ένα νέο έναυσμα σε κάθε παγκόσμιο ετήσιο θεσμό ώστε να τον συμπεριλάβει στα φετινά σχέδιά του. Έτσι το Σάββατο 18 Ιουνίου η εντυπωσιακά πολυμορφική περιοδεύουσα ομάδα του μάστορα των κομβίων θα ηγείται της πιο χορευτικής ημερομηνίας του δικού μας φετινού φεστιβάλ.

Ποιος ήταν όμως παρών στην αντίστοιχη βραδιά που το κλειστό γήπεδο του Tae Kwon Do φιλοξενούσε το Ejekt Festival στην ενδέκατη χρονιά του; Εγώ πάντως την απαθανάτισα.

Φωτορεπορτάζ: The Parov Stelar Band, Steve Aoki, Kadebostany, Glasvegas - Γήπεδο Tae Kwon Do, Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής μες το κατακαλόκαιρο δεν πέρασε απαρατήρητη. Η Πλατεία Νερού ήταν σίγουρα θελκτικότερη του κλειστού γυμναστηρίου κι ας σε προστάτευε αυτό εξαρχής από τις ακτίνες του Ήλιου. Και τούτο πάνω από όλα γιατί η ακουστική της υπαίθριας παραθαλάσσιας αλάνας είναι αισθητά καλύτερη από τις αντηχήσεις που αξιωματικά εγκυμονεί κάθε τιτάνιος εσωτερικός χώρος. Είναι μετρημένες στα δάκτυλα οι φορές που έχουμε απολαύσει πανέμορφο ήχο στον συγκεκριμένο αθλητικό χώρο. Και αυτό, εξαιτίας πρωτοκλασάτου ηχολήπτη.

© Χρήστος Κισατζεκιάν

Όμως το πρόγραμμα της φεστιβαλικής μέρας είχε στηθεί έτσι ώστε να σε συνεπάρει σε μια χορευτική ανεμελιά που αφήνει πίσω της κάθε είδους τροχοπέδη. Έτσι οι δικοί μας Night Knight ήταν οι πρώτοι που έπιασαν δουλειά με τραγούδια από το δισκογραφικό ντεμπούτο τους “God Is A Motherfucker”. Οι Moon Duo που ήταν εν τέλει τρεις ήταν οι πρώτοι διεθνείς φιλοξενούμενοι και η γκρούβα τους δε φάνηκε ικανή να αναταράξει το κοινό. Αντιθέτως οι Glasvegas προς το τέλος της δικής τους βάρδιας κατάφεραν με το “Geraldine” να συγκεντρώσουν τα βλέμματα του ακόμη λιγοστού κοινού. Ήταν όμως οι Kadebostany που τελικά κέρδισαν το μεγάλο στοίχημα του ρόλου «ζεσταίνω κατάλληλα το κοινό πριν το κυρίως πιάτο» με το Βαλκανικό τους μπρίο!

Μέσα σε πενήντα λεπτά η λαμπερή Amina πέρασε από τη rap στην R&B μαγνητίζοντας τους πάντες.

© Χρήστος Κισατζεκιάν

Η ώρα του Parov Stelar είχε έρθει. Με μπάντα-δυναμίτη για... «καλωδιακή» μουσική πρόταση, με την ψηλόλιγνη Cleo Panthe να απαστράπτει κατέχοντας εξίσου εντυπωσιακές φωνητικές χάρες με αυτές της σκηνικής της παρουσίας, και τέλος με ένα τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο ρυθμικό υπόβαθρο (μπασοτύμπανο) που οδηγούσε σε στέρεα μονοπάτια τους δυο αεικίνητους πνευστούς, ο καπελωμένος πρωταγωνιστής συνεπήρε το (πλέον) γεμάτο γήπεδο για μιάμιση ώρα. Ο κόσμος αν και «πολύχρωμος» ηλικιακά, έγινε ένα. Με το τότε πρόσφατο δισκογραφικό του κύημα “The Demon Diaries” να πρωταγωνιστεί. Η μουσικοχορευτική βραδιά έκλεισε με το ντόπιο DJ δίδυμο Ace2Ace να προλογίζει τον Aoki που για άλλα ενενήντα λεπτά έδειξε τα δόντια του ως άλλος ένας πρωταγωνιστής της αφίσας. Κανονικά!

© Χρήστος Κισατζεκιάν

© Χρήστος Κισατζεκιάν

© Χρήστος Κισατζεκιάν

© Χρήστος Κισατζεκιάν

© Χρήστος Κισατζεκιάν

Setlist

  • The Lonely Trumpet
  • The Demon Diaries
  • Hit Me Like A Drum
  • Booty Swing
  • I Need L.O.V.E.
  • Clap Your Hands
  • Demon Dance
  • The Mojo Radio Gang
  • Jimmy’s Gang
  • Matilda
  • Six Feet Underground

Το Release Athens 2022 υποδέχεται τον αγαπημένο Parov Stelar το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, στην Πλατεία Νερού. Ο διάσημος Αυστριακός καλλιτέχνης και η καταπληκτική μπάντα του θα μας χαρίσουν μία βραδιά αποθέωση της διασκέδασης και του ασταμάτητου χορού, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό! Μαζί του, το δίδυμο που έχει κατακτήσει τον κόσμο της χορευτικής μουσικής, οι ARTBAT αλλά και ο βερολινέζος DJ και παραγωγός, Kevin de Vries, σε ένα set με απίστευτη ένταση και μοναδική ενέργεια. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εισιτήρια και τις προσφορές του Release Athens 2022.