Μουσικη

Φεστιβάλ Αθηνών 2022: Οι ήχοι του καλοκαιριού που θα μας ταξιδέψουν

Η πόλη γεμίζει ξανά με ήχους

giorgos_florakis-dimitris_athanasiadis.jpg
Γιώργος Φλωράκης - Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 829
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ibrahim Maalouf
Ibrahim Maalouf

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: Οι συναυλίες και οι μουσικές παραστάσεις που θα δούμε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το φετινό καλοκαίρι.

Η Αθήνα γεμίζει ξανά με ήχους! Μουσικοί θρύλοι, μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής, πειραματικά σχήματα, καλλιτέχνες που έχουν ξεκινήσει από διαφορετικές αφετηρίες συναντώνται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κι επικοινωνούν με τις φωνές, τα όργανα και την ανεξάντλητη φαντασία τους.

Δημήτρης Παπαδημητρίου
Δημήτρης Παπαδημητρίου © Νικόλας Μάστορας

Δημήτρης Παπαδημητρίου, 18/6, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ξεκίνησε τη συνθετική του καριέρα γράφοντας έργα για πιάνο, βιολί, βιολί και πιάνο, μια συμφωνική σουίτα για μπαλέτο, το «Θεατρικό τρίο» για πιάνο, τσέλο και βιολί, μια ουβερτούρα για τα 40 χρόνια του μεταπολεμικού BBC και μια ηλεκτρική μετασυμφωvική σουίτα. Μόλις το 1981 εξέδωσε τα «Τοπία», έναν δίσκο προοδευτικής μουσικής που εντυπωσίασε το κοινό. Όμως, πάνω απ’ όλα, ήταν τα τραγούδια του που αγαπήθηκαν κι έφτασαν στα χείλη όλων. Προσωπικοί ορχηστρικοί δίσκοι, μουσική και τραγούδια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, σπουδαίοι δίσκοι όπως τα «Τραγούδια για τους μήνες», μελοποιήσεις ποιητών, νέες λόγιες προσπάθειες αλλά κι ένα musical εν είδει όπερας, ο «Μόμπυ Ντικ». Δεκάδες μεγάλα τραγούδια στη μοναδική βραδιά που ανοίγει το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Τραγουδούν Kώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Βερόνικα Δαβάκη, Γιώργος Φλωράκης, Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης, Αιμιλιανός Σταματάκης. Έκτακτη συμμετοχή: Αργύρης Μπακιρτζής.

Γιώργος Νταλάρας
Γιώργος Νταλάρας © Μάριος Θεολόγης

Γιώργος Νταλάρας, 18/6, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Τον Μάρτη του 1971 κυκλοφορεί ο δίσκος «Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Απόστολο Καλδάρα», που περιλαμβάνει έντεκα επανεκτελέσεις τραγουδιών του Καλδάρα που πρωτοηχογραφήθηκαν την περίοδο 1947-1958 αλλά και το «Φορτώθηκα τις τύψεις μου», που είχε κυκλοφορήσει με ερμηνευτή τον Νταλάρα σε μικρό δίσκο το 1969. Ήταν, θα έλεγε κανείς, η μεγάλη στιγμή που ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού εμπιστεύεται σ’ έναν σχετικά νέο τραγουδιστή μερικές από τις πιο σπουδαίες στιγμές του ως τότε έργου του. Ο Καλδάρας είχε διαβλέψει την αξία του Νταλάρα και τη στενή σχέση που θα μπορούσαν να αποκτήσουν. Ο σπουδαίος ερμηνευτής στις 18 Ιουνίου διατρέχει το έργο του Καλδάρα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου μέσα από τραγούδια σταθμούς με την πολύτιμη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επέτειο γέννησης του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Απόστολου Καλδάρα, θα ακουστούν τα εμβληματικά του έργα «Μικρά Ασία» σε στίχους Πυθαγόρα και «Βυζαντινός Εσπερινός» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου καθώς και τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια του.

Jan Garbarek
Jan Garbarek

Jan Garbarek Group με τη συμμετοχή του Trilok Gurtu 22/6, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Jan Garbarek μαζί με τον Ινδό guru των κρουστών, και μέλος του Jan Garbarek Group, Trilok Gurtu, θα υμνήσει την τζαζ με αυτοσχεδιαστική διάθεση στη σκιά της Ακρόπολης. Ταυτισμένος με αυτό που ονομάζουμε «ευρωπαϊκή τζαζ», αλλά και με τον περίφημο «ήχο» της ECM, εδώ και 50 χρόνια, αγκαλιάζει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα, από την τζαζ ως τη world αλλά και την κλασική μουσική.

Patti Smith
© Lorenzo Montanelli

Patti Smith, 25/6, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ακροβάτησε μεταξύ ποίησης και μουσικής, εξερεύνησε αυτό που αργότερα θα ονομαζόταν punk, έκανε παρέα με τις μεγάλες μορφές της beat λογοτεχνίας, αγωνίστηκε για έναν καλύτερο κόσμο. H Πάτι Σμιθ, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του rock, έρχεται να ενώσει τη φωνή της με χιλιάδες άλλες στην Αθήνα, να μας συγκινήσει και ξυπνήσει πάλι την πίστη μας στη δύναμή μας να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ibrahim Maalouf
Ibrahim Maalouf

Ibrahim Maalouf, 28/6, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Η τρομπέτα του καταργεί τα σύνορα του χώρου και του χρόνου εδώ και 15 χρόνια. Ίσως για αυτό έχουν συνεργαστεί μαζί του μουσικοί όπως ο Sting, ίσως για αυτό έγινε ο πρώτος jazzman στην ιστορία που έκανε εντυπωσιακά sold out στους μεγαλύτερους χώρους της Γαλλίας. Ο πολυβραβευμένος Γαλλολιβανέζος Ιμπραΐμ Μααλούφ θα μας ταξιδέψει εκεί όπου τζαζ ενορχηστρώσεις αφήνουν χώρο σε αραβικές κλίμακες, αλλά και ποπ ήχους ή διασκευές, ενώ άλλοτε συνυφαίνονται με latin και αφροκουβανικούς ρυθμούς. Θα αντηχήσει το «Beirut» στον αττικό ουρανό; Ελπίζουμε, πως ναι!

Max Richter
Max Richter

Max Richter, 29/6, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
«Μου αρέσει να βλέπω ένα μουσικό κομμάτι ως έναν τόπο σκέψης» έχει δηλώσει ο πρωτεργάτης της σύγχρονης ορχηστρικής νεοκλασικής μουσικής. O Μαξ Ρίχτερ, ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους συνθέτες της τελευταίας εικοσαετίας, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Ηρώδειο όπου θα παρουσιάσει τις δύο δισκογραφικές δουλειές του που θεωρήθηκαν instant classics: το φιλόδοξο «Infra», που προέκυψε από συνεργασία του με τον χορογράφο Γουέην ΜακΓκρέγκορ και τον εικαστικό Τζούλιαν Όπι, και το αριστουργηματικό «The Blue Notebooks», που έχει περιγράψει ως στοχασμό πάνω στη βία του πολέμου.

Diana Krall
Diana Krall

Diana Krall, 30/6, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Οι συναυλίες της είναι πάντα πετυχημένες και η σχέση της με το Φεστιβάλ Αθηνών μετρά χρόνια. Φέτος η ζωντανή της εμφάνιση διοργανώνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών νόσων Aurora. Η αγαπημένη τραγουδίστρια της τζαζ και πιανίστρια Νταϊάνα Κραλ, η μουσικός με τα πολλά βραβεία Grammy και την πλούσια δισκογραφία, η δημιουργός που ενσωματώνει μουσικές επιρροές από τη Βραζιλία αλλά και ποπ αναφορές, θα μαγέψει ξανά την πόλη με τις μελωδίες αλλά και τους στίχους που γράφει – μετά από παρότρυνση του συζύγου της Elvis Costello.

Μαρία Φαραντούρη, Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, 4/7, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ο Μίκης Θεοδωράκης πίστευε ότι η Μαρία Φαραντούρη είχε γεννηθεί για να τραγουδάει τα τραγούδια του. Και η Μαρία Φαραντούρη δεν είχε καμία αντίρρηση σ’ αυτό. Μάλιστα, η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια συνέδεσε άρρηκτα την καλλιτεχνική της πορεία με τον Μίκη Θεοδωράκη γνωρίζοντας στο διεθνές κοινό τα, μελοποιημένα από τον ίδιο, ποιητικά έργα των σημαντικότερων Νεοελλήνων λογοτεχνών (Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Καμπανέλλη, κ.ά.). Στις 4 Ιουλίου, στο πρώτο μέρος της συναυλίας-φόρου τιμής στον Θεοδωράκη, παρουσιάζονται αποσπάσματα από το «Canto General» σε ποίηση του Πάμπλο Νερούδα, που αγαπήθηκε από το διεθνές κοινό και παίχτηκε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Το κοινό του Ηρωδείου θα το ανακαλύψει εκ νέου στην αυθεντική ενορχήστρωσή του για 15μελές μουσικό σύνολο και δύο χορωδίες (Χορωδία της ΕΡΤ και Χορωδία Δήμου Αθηναίων). Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, πάντα υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, θα ερμηνεύσουν μεγάλα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ενορχήστρωση του πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ.

Autechre, 5/7, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Από τις πρώτους πειραματισμούς τους στα τέλη των 80s μέχρι σήμερα, οι Autechre, το θρυλικό δίδυμο της ηλεκτρονικής μουσικής, οι Ρομπ Μπράουν και ο Σον Μπουθ οραματίστηκαν μια avant-garde electronic και συνδέθηκαν με τη Warp Records. Από το ντεμπούτο τους «Incunabula» που βρέθηκε στην κορυφή των indie charts και καθόρισε μια ολόκληρη σκηνή μέχρι τα back to back albums, «SIGN» και «PLUS», θα «πειράξει» ήχους σε μία σπάνια εμφάνιση στο ρωμαϊκό ωδείο.

Λεωνίδας Καβάκος
Λεωνίδας Καβάκος © Marco Borggreve

Λεωνίδας Καβάκος, 6/7, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Το «δύσκολο» καλοκαίρι του 2020 προσέφερε μία στιγμή ανάτασης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Το φετινό καλοκαίρι επιστρέφει στο Ηρώδειο για να παρουσιάσει κοντσέρτα για βιολί του Μπαχ. Ο διεθνής μας μουσικός, ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας βιολονίστας και μαέστρος, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Λεωνίδας Καβάκος με ένα μικρό σχήμα από έξι εκλεκτούς έλληνες μουσικούς (δύο βιολιά, μία βιόλα, ένα τσέλο, ένα κοντραμπάσο, ένα τσέμπαλο).

Νίκος Πορτοκάλογλου
Νίκος Πορτοκάλογλου © Πάνος Γιαννακόπουλος

Νίκος Πορτοκάλογλου, 40 χρόνια - Εφ’ όλης της ύλης, 8/7, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Έχουν περάσει σαράντα ολόκληρα χρόνια από τότε που πρωτοακούσαμε την κιθάρα και τη φωνή του Νίκου Πορτοκάλογλου στο τραγούδι που άνοιγε το ντεμπούτο άλμπουμ τους, τον «Άσωτο υιό». Από το 1982 μέχρι σήμερα, ο Νίκος Πορτοκάλογλου έχει γράψει πολλά τραγούδια κι έχει τραγουδήσει ακόμη πιο πολλά, τραγούδια που αγγίζουν πολλά και διαφορετικά ιδιώματα του ελληνικού τραγουδιού. Με την ίδια αγάπη και την ίδια συνέπεια υπηρέτησε το ελληνικό ροκ, το έντεχνο αλλά και το λαϊκό τραγούδι. Μέσα από την τηλεοπτική του εκπομπή, το «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ, δίνει σήμερα βήμα σε καταξιωμένους αλλά και νέους μουσικούς με στόχο την αδιάλειπτη συνέχεια της ελληνικής μουσικής. Η συναυλία θα παρουσιάσει «εφ’ όλης της ύλης» τα σημαντικότερα τραγούδια από την δισκογραφία του Νίκου Πορτοκάλογλου, με μια σύγχρονη ενορχηστρωτική ματιά. Μια επετειακή συναυλία-γιορτή γι’ αυτό το υπέροχο σαραντάχρονο μουσικό ταξίδι. Καλεσμένοι: Διονύσης Σαββόπουλος, ΦΑΤΜΕ, Ρένα Μόρφη. Συμμετέχουν: Βίκυ Καρατζόγλου, Βύρων Τσουράπης.

Laurie Anderson
Laurie Anderson © Ebru Yildiz

Laurie Anderson, 10/7, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Η διάσημη avant-garde καλλιτέχνης που από την κριτική τέχνης πέρασε στη δημιουργία και την περφόρμανς, παραμένει ακατάτακτη. Μειξάροντας με φαντασία τον λόγο με τα πολυμέσα συνομιλεί με τον ανθρώπινο ψυχισμό. Με τα λόγια του Ίγκι Ποπ η Λόρι Άντερσον αποτελεί μία «πολυμεσική επίθεση από λούπες, κείμενα, φωνές και εικόνες».

Moderat
Moderat © Birgit Kaulfuss

Moderat, 16/7, 21.00, Ωδείο, Ηρώδου Αττικού
Μεγάλα beats, μεγάλες εικόνες, μεγάλες στιγμές. Επιστρέφοντας μετά από 6 χρόνια με το άλμπουμ «More D4ta», οι Γερμανοί superstars Moderat, κάνουν στάση στην Αθήνα. To πιο σημαντικό για πολλούς act της βερολινέζικης σχολής της ηλεκτρονικής μουσικής του 21ου αι. θα «σκορπίσει» με τα smash hits το state of the art οπτικό θέαμα που χαρακτηρίζει κάθε ζωντανή εμφάνισή του. Μια επική, κινηματογραφική, χορευτική νύχτα από τους καταξιωμένους Apparat και Modeselektor, που περιοδεύουν ξανά σε όλο τον κόσμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ