Μουσικη

Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ και Δημήτρης Παπαδημητρίου στο Ηρώδειο

Από τις μπαρόκ μελωδίες στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υπόσχεται ενδιαφέρουσες μουσικές στιγμές στα πόδια της Ακρόπολης. Μη χάσετε τις επόμενες μέρες

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 831
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εnglish Baroque Soloists & Monteverdi Choir υπό τον Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ
Εnglish Baroque Soloists & Monteverdi Choir υπό τον Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ © Eric Larraydieu

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: οι Εnglish Baroque Soloists & Monteverdi Choir υπό τον Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στο Ηρώδειο

Εnglish Baroque Soloists & Monteverdi Choir υπό τον Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ

Τους περιμέναμε το 2019 αλλά η πανδημία έβαλε το ραντεβού μας σε αναμονή. Οι λάτρεις της παλαιάς μουσικής έχουν ψηλά στην ατζέντα τους τη συνάντηση με τη χορωδία Μοντεβέρντι και το ενόργανο σύνολο Άγγλοι Σολίστ Μπαρόκ υπό τον ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τους σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ. Εφευρετικός και πολυβραβευμένος, ο 79χρονος αρχιμουσικός έχει συνδέσει το όνομά του με τη μουσική της Αναγέννησης, την αναβίωση έργων Μπαρόκ και την ιστορικά τεκμηριωμένη απόδοσή τους, χωρίς να λείπουν από το ρεπερτόριό του οι ηχογραφήσεις έργων από ένα ευρύ φάσμα συνθετών (Μότσαρτ, Σούμαν, Μπερλιόζ, Έλγκαρ, Κουρτ Βάιλ).

Σερ John Eliot Gardiner
Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός σερ John Eliot Gardiner © Juan Louis Cortes

Λίγο πριν ολοκληρώσουν την ευρωπαϊκή περιοδεία τους στο Λονδίνο κάνουν μια στάση στα μέρη μας για να ερμηνεύσουν σπουδαία έργα του Μπαχ και των προαγγέλων του, Συτς και Σάιν, κάποια από αυτά σπάνια, που αντλούν την έμπνευσή τους από το βίωμα του πένθους και την καθαρτική του δύναμη. Γραμμένο από τον Μπαχ, όταν ήταν μόλις 22 ετών, το Ο χρόνος του Κυρίου είναι ο καλύτερος, BWV 106 μπορεί να ερμηνευτεί ως μια παρηγορητική μουσική έκφραση της δικής του βαθιάς θλίψης, καθώς είχε μείνει ορφανός δώδεκα χρόνια πριν. Η Χορωδία Μοντεβέρντι, όμως, και οι English Baroque Soloists με τα χάλκινα πνευστά τους θα ερμηνεύσουν επιπλέον δύο σημαντικά κομμάτια: το  «Ω, Ιησού Χριστέ, φως της ζωής μου», BWV 118 του Μπαχ και την  «Πένθιμη μουσική» του Συτς, έναν εξαιρετικό ποιητικό στοχασμό που γράφτηκε το 1635 για την κηδεία του Ερρίκου Β΄, κόμη του Ρους.
14 Ιουνίου, στις 21:00

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου… έξω από το κάδρο

Το έργο του πλούσιο, πολυσχιδές και πολυεπίπεδο, τον έχει αναδείξει σε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες υπογραφές στο σύγχρονο ελληνικό μουσικό στερέωμα, καθώς έχει συνθέσει έργα για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, αλλά και όπερα, μουσική δωματίου και μουσική για μπαλέτο. Διόλου τυχαία υπήρξε συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι σε δίσκους και συναυλίες αλλά και στο Τρίτο πρόγραμμα, ενώ το 1993 επελέγη από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης ως ένας από τους επτά καλύτερους νέους συνθέτες στον κόσμο, για να αποτελέσει μέλος της ομάδας Tanglewood.

Δημήτρης Παπαδημητρίου
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου στο Ηρώδειο © Νικόλας Μάστορας

Ο βραβευμένος Έλληνας συνθέτης ανεβαίνει στη σκηνή του Ηρωδείου για μια μοναδική συναυλία, ειδικά σχεδιασμένη για το φεστιβάλ. Μαζί του φέρνει μεγάλες επιτυχίες του, τραγούδια που στο διαδίκτυο έτυχαν θερμής αποδοχής, όπως ο  «Μεγάλος Αιρετικός», αλλά και κομμάτια που θα συναντήσουν για πρώτη φορά το κοινό συναυλιακά. Η παρέα του επί σκηνής εκλεκτή, περιλαμβάνει τραγουδιστές που αποτελούν για τον ίδιο ιδανικούς ερμηνευτές για τα παλαιότερα και τα νέα τραγούδια του. Ο Κώστας Μακεδόνας και η Γιώτα Νέγκα, με τους οποίους θα συνεργαστεί άμεσα δισκογραφικά, ο Γιώργος Φλωράκης και η Βερόνικα Δαβάκη, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου του, και μια συμμετοχή έκπληξη, ο σπουδαίος Αργύρης Μπακιρτζής.

Βερόνικα Δαβάκη
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: Η Βερόνικα Δαβάκη ερμηνεύει τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Ηρώδειο © Νίκος Λούλης

Από το ραντεβού δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης και Αιμιλιανός Σταματάκης, πρωταγωνιστές του Moby Dick The Musical που παρουσιάστηκε τον χειμώνα του 2022 σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου – σημειωτέον ότι το κοντσέρτο του για πιάνο και ορχήστρα ηχογραφήθηκε από τη γερμανική εταιρεία κλασικής μουσικής MDG και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

16 Ιουνίου, στις 21:00


INFO:
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ