Μουσικη

Nick Cave: Επτά Ψαλμοί

Ίσως στο «Seven Psalms» ανακαλύψουμε τους νέους δρόμους που παίρνει η σκέψη του

Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 827
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το δεκάιντσο «Seven Psalms» του Nick Cave, τα νέα τραγούδια του Mick Jagger και της Lady Blackbird, το νέο άλμπουμ της Kae Tempest.

Ο Nick Cave αυτές τις μέρες είναι στο προσκήνιο. Την Τετάρτη 11 Μαΐου μερικοί από τους πιο τυχερούς είδαν στη Θεσσαλονίκη το ντοκιμαντέρ του Andrew Dominic, “THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE”, που έκλεισε το φεστιβάλ In-Edit, ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει ανάγλυφα τη δημιουργική σχέση ανάμεσα στον Cave και τον Warren Ellis, ειδικά στη διαδικασία ηχογράφησης των δύο πιο πρόσφατων δίσκων, “Ghosteen” και “Carnage”. Κλείνοντας το ντοκιμαντέρ, μένεις με την εντύπωση ότι ο Αυστραλός μουσικός θα αρχίσει να παράγει μουσική, βιβλία, εικαστικές εκθέσεις, περιοδείες κ.λπ. με πιο αργούς ρυθμούς. Όμως η κυκλοφορία του “Seven Psalms” έρχεται το επόμενο λεπτό να σε διαψεύσει. Πρόκειται για ένα δεκάιντσο που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνει επτά spoken word tracks –ένα για κάθε ημέρα της εβδομάδας– όπου ο Cave θα μιλήσει για τα ζητήματα που έτσι κι αλλιώς τον απασχολούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια: την πίστη, τον θυμό, την αγάπη, το πένθος, το sex, την προσευχή και τη συγχώρεση. Φυσικά δεν πρόκειται για τον καινούργιο δίσκο των Bad Seeds, ο Nick θα είναι ολομόναχος στον δίσκο αυτό. Αν όμως συνυπολογίσουμε ότι τον τελευταίο καιρό ο Cave έχει μεγαλύτερη ανάγκη να καταθέσει φιλοσοφικές θέσεις από το να γράψει τραγούδια, ίσως στο “Seven Psalms” ανακαλύψουμε τους νέους δρόμους που παίρνει η σκέψη του. Κυκλοφορεί στις 18 Ιουνίου σε περιορισμένα αντίτυπα και μ’ έναν τρόπο συνοψίζει με την πνευματική του κατεύθυνση τα συναισθήματα για τη δεύτερη μεγάλη του απώλεια, τον θάνατο ενός ακόμη γιου του, του Jethro.

Στην εποχή μας το παιδικό βιβλίο βρίσκεται σε τεράστια άνθηση. Κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι βιβλίων που αναφέρονται σε όλες τις πιθανές ηλικίες των παιδιών και των εφήβων. Και μπορείς να βρεις διαμάντια αν αποφασίσεις να περάσεις ένα ολόκληρο απόγευμα στο παιδικό ή το εφηβικό τμήμα ενός βιβλιοπωλείου. Η αλήθεια είναι ότι πρόσφατα έπεσαν στα χέρια μου κάποιες ιδιαίτερα επιτυχημένες σειρές βιβλίων που με εξόργισαν με τη ρηχότητα των σκέψεων που περνούσαν από τις σελίδες τους και την απλοϊκότητα της σκέψης των συγγραφέων τους. Ένας από τους αθλιότερους συγγραφείς υποστήριζε μάλιστα ότι τα βιβλία του αποδεικνύουν «ότι το διάβασμα μπορεί να είναι διασκεδαστικό»! Και όχι, δεν θεωρώ την «Κοκκινοσκουφίτσα» το καλύτερο παραμύθι που γράφτηκε ποτέ. Είμαι από εκείνους που έκλαψαν με μαύρο δάκρυ όταν σκοτώθηκε ο Άλμπους Ντάμπλντορ στον «Χάρι Πότερ», είμαι από εκείνους που ένιωσαν το στήθος τους να φουσκώνει από ενθουσιασμό όταν η Λύρα και το δαιμόνιό της ξεκίνησαν το ταξίδι τους για τον Βορρά στην Τριλογία του Φίλιπ Πούλμαν. Αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε κάποια από τα βιβλία που μεταφράστηκαν σε 45 εκατομμύρια γλώσσες και πούλησαν 180 δισεκατομμύρια αντίτυπα. Στον αντίποδα αυτών των αρκετών εμπορικότατων αθλιοτήτων, στέκεται ένα βιβλίο του 1963. Πρόκειται για τη «Χώρα των τεράτων» του Maurice Sondak, που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μετάφραση του εξαιρετικού διηγηματογράφου Γιάννη Παλαβού από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Με έναν μόνο ήρωα και μερικά φιλικά τερατάκια, ο Sondak δημιουργεί μια βαθύτατη συγκίνηση, εκείνη τη μοναδική αίσθηση που έχουν ανάγκη τα παιδιά –ενίοτε και οι μεγάλο– ότι παρ’ όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, υπάρχουν κάποια πράγματα που παραμένουν στη θέση τους. Ευτυχώς!

Ένα από τα πράγματα που σίγουρα παραμένουν στη θέση τους είναι ο Mick Jagger. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτός ο δαιμόνιος τύπος θα είναι κοντά μας. Τέρμα γκάζια είναι το “Strange Game”, το ολοκαίνουργιο τραγούδι του από τη σειρά του ATV+, “Slow Horses”. Μερικοί άνθρωποι δεν θα μεγαλώσουν ποτέ!

Η Kae Tempest είναι η κοπέλα που μας είχε εντυπωσιάσει το 2019 με το “The Book Of Traps And Lessons”, η ποιήτρια, συγγραφέας και τραγουδίστρια που μιλάει για όλα όσα ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα αλλά και μέσα του. Το “The Line Is A Curve” είναι ο καινούργιος της δίσκος και μιλάει για την πίεση και τους τρόπους που πρέπει να βρούμε για να την πετάξουμε από πάνω μας. Αν αρχίσεις να το ακούς, το album θα παίζει σε συνεχή επανάληψη.

Original art by Μαρίνα-Αλκμήνη Φλωράκη

Υ.Γ.: Κυκλοφόρησε στη Record Store Day το single της Lady Blackbird, “Did Somebody Make A Fool Outta You/It’s Not That Easy”. Αν το πετύχετε κάπου, αξίζει να γίνει δικό σας…