Μουσικη

In-Edit Greece: Τα μουσικά ντοκιμαντέρ που θα δούμε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικών ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην Ελλάδα με συναρπαστικές ιστορίες

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 826
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κολάζ με φωτογραφίες των μουσικών Moby, Beatles, Nick Cave, Patti Smith

In-Edit Greece: Τα μουσικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν 5-11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Το In-Edit είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο. Ξεκίνησε το 2003 από τη Βαρκελώνη και με στάσεις σε πόλεις όπως το Σαντιάγκο, η Μπογκοτά, το Σάο Πάολο και το Βερολίνο, ήρθε στην Ελλάδα το 2014 με πρώτη στάση τη Θεσσαλονίκη. Το 2015 διοργανώθηκε σε δύο εκδόσεις: Athens Edition και Thessaloniki Edition.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου και η βιομηχανία της μουσικής είναι δύο από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής πολιτισμού στον κόσμο, το συγκεκριμένο φεστιβάλ βρίσκει έναν μοναδικό τρόπο να τις συνδέσει.

Στη φετινή συγκομιδή ταινιών με κύριο θέμα τη μουσική, θα συναντήσουμε ανάμεσα σε άλλα τις περιπλανήσεις του Moby στον ηλεκτρονικό ήχο και τη Νέα Υόρκη, τα μαγικά ψυχεδελικά ταξίδια των Beatles στην Ινδία, τη σύνθεση ηχητικών κόσμων από τον Laurent Garnier, τη διαδικασία του ύπνου ως παραγωγός ηχητικού σύμπαντος από τον Max Richter, τον ήχο των κάκτων, όπως μόνο οι ZZ Top τον άκουσαν και μπορούν να τον μεταδώσουν, τις ηχητικές και προσωπικές περιπέτειες της Sinead O’ Connor, την pop αισθητική των A-Ha, το καλοκαίρι της soul, που έμεινε κρυμμένο στη σκιά του Woodstock, τη μεγάλη συνεργασία του Nick Cave με τον Warren Ellis, τα έργα και οι ημέρες της ιέρειας Patti Smith.

Στο In-Edit τα ντοκιμαντέρ μιλάνε με μουσική αποκαλύπτοντας τις πιο συναρπαστικές ιστορίες από τα παρασκήνια ενός κρυμμένου, απαγορευμένου για εμάς τους κοινούς θνητούς, μουσικού κόσμου. Αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις των ίδιων των πρωταγωνιστών, μαρτυρίες των πιο κοντινών τους ανθρώπων και, φυσικά, πολλή μουσική, σε μερικές από τις πιο δυνατές μουσικές ιστορίες που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε –και να ακούσουμε– κατά τη διάρκεια του φετινού In-Edit Greece.

In-Edit Greece: Το φεστιβάλ μουσικών ντοκιμαντέρ επιστρέφει σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα - Οι ταινίες που θα προβληθούν

Το υλικό που έχουμε στα χέρια μας μάς επιτρέπει να αποκτήσουμε μια πλούσια εικόνα για όσα θα συμβούν μπροστά στα μάτια μας και τ’ αυτιά μας 5 με 11 Μαΐου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. To In Edit δυναμώνει την ένταση λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα, τον Ιούνιο, για να επιβεβαιώσει το μότο που μας σιγοψιθύρισε ότι πουθενά δεν θα δεις τόση μουσική.

Amir «Questlove» Thomson: Summer Of Soul (Or, When The Revolution Could Not Be Televised)
Tον γνωρίζουμε ως drummer, μέλος των Roots και παραγωγό. Ο Amir «Questlove» Thomson, ωστόσο, θα ήθελε να τον θεωρούμε πάνω απ’ όλα αφηγητή ιστοριών. Αυτό που εξαρχής του κίνησε το ενδιαφέρον στο Harlem Music Festival του 1969 ήταν φυσικά η μουσική: B.B. King, Nina Simone, Stevie Wonder, The Staple Singers, Sly & The Family Stone και τόσοι πολλοί άλλοι. Όλοι αυτοί οι σπουδαίοι μουσικοί συμμετείχαν σ’ ένα φεστιβάλ που έγινε τρεις μήνες πριν το Woodstock και κανείς δεν έμαθε τίποτα γι’ αυτό. Μήπως τελικά η σιωπή γύρω από το φεστιβάλ ήταν ζήτημα φυλετικής διάκρισης; Αυτός ήταν ακριβώς ο λόγος για τον οποίο καταπιάνεται με αυτή την ιστορία και την αφηγείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

"Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised)" Official Trailer

Andrew Dominik: THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE
To ντοκιμαντέρ του Andrew Dominik «THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE», που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου, θα αποτελέσει  την ταινία λήξης του In-Edit ως μέρος ενός παγκόσμιου event σε παράλληλη πρώτη και μοναδική προβολή. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη δημιουργική σχέση του Nick Cave με τον Warren Ellis, τον μουσικό που ξεκίνησε να παίζει βιολί με τους Bad Seeds και στη συνέχεια εξελίχθηκε στον βασικό συνεργάτη του Cave. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τελευταίοι δύο δίσκοι του Cave έχουν κυκλοφορήσει ως ντουέτο με τον Ellis. Η φιλία, η δημιουργικότητα, η ποίηση, η μοναξιά, η εσωτερική αναζήτηση, ακόμη και ο φόβος του θανάτου γίνονται τα βασικά στοιχεία στα οποία δίνει έμφαση το εξαιρετικό αυτό ντοκιμαντέρ.

THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE (Official Trailer)

Natalie Johns: Max Richter’s Sleep
«Πριν από πέντε χρόνια έγραψα το “Sleep” ως πρόσκληση για παύση από την πολυάσχολη ζωή μας. Το τελευταίο διάστημα, όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μιαν αναπάντεχη και ανεπιθύμητη παύση. Και μοιάζει δύσκολο να προσαρμοστούμε σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα, που φέρνει καθημερινά αναστάτωση, ανησυχία και ταλαιπωρία, τόσο στις ευρύτερες κοινότητες που ζούμε όσο και σ’ αυτούς που αγαπάμε  – και φυσικά και σε μας τους ίδιους». Χρειάστηκαν δύο χρόνια έως ότου ο Max Richter να ολοκληρώσει το απαιτητικό project «Sleep» σε συνεργασία με τον David Eagleman, διάσημο Αμερικανό νευροεπιστήμονα, ειδικό σε θέματα ύπνου. Όσο για την ταινία-αντίδοτο στο σύγχρονο γρήγορο τρόπο ζωής, συνεργάστηκε με τη σύντροφό του και βραβευμένη κινηματογραφίστρια Yulia Mahr, την οποία σκηνοθέτησε η Νatalie Johns.

Max Richter's SLEEP - Film (Official Trailer)

Rob Gordon Bralver: Moby Doc
«Τα έμπλεξα με μία πραγματικά υπέροχη γυναίκα και την αγαπούσα πολύ. Αλλά ήξερα βαθιά μέσα μου ότι αυτή η σχέση δεν θα πήγαινε πουθενά. Το ζήτημα είναι να είσαι ερωτευμένος με κάποιον, αλλά να γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να είστε μαζί». Το μελαγχολικό «Porcelain» βασίστηκε σ’ αυτόν τον ιδιαίτερα επώδυνο χωρισμό. Αργότερα, το κομμάτι έντυσε μουσικά το τρέιλερ για το θρίλερ του Leonardo DiCaprio «The Beach» και πολύ γρήγορα έγινε παγκόσμια επιτυχία και μια από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις του Moby. Τέτοιου είδους πληροφορίες περιλαμβάνει το «Moby Doc». Πληροφορίες που θα κάνουν ευτυχισμένο κάθε φίλο της μουσικής του.

Moby Doc | Official Trailer

Ajoy Bose/Peter Compton: The Beatles And India
Η Pattie Boyd, σύζυγος του George Harrison, πέφτει τον Φεβρουάριο του 1967 τυχαία σε μία διαφήμιση για μαθήματα διαλογισμού. Έναν χρόνο αργότερα οι Beatles και τα κορίτσια τους βρίσκονται στην Ινδία. Μακριά από το πλήθος, απαλλαγμένοι από φορτωμένα προγράμματα και παραδομένοι στην ελευθερία που τους προσφέρει η ασφάλεια δίπλα στον Maharishi Maheshi Yogi, δημιουργούν υπέροχη μουσική και ταΐζουν με τον καλύτερο τρόπο το μυαλό τους.

The Beatles And India - Official Trailer

Kathryn Ferguson: Nothing Compares
Η Sinead O’ Connor το 1992 κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο «Saturday Night Live» σκίζει μπροστά στις κάμερες τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου φωνάζοντας «πολέμα τον πραγματικό εχθρό». Μια επώδυνη σχέση με τον καθολικισμό, με την εξουσία, με τον κόσμο ολόκληρο, την κάνει να ξυρίσει το κεφάλι της σε μία εποχή όχι και τόσο δεκτική σε τέτοιου είδους πράξεις. Μια υπέροχη σχέση τη μουσική, τη βοηθάει να ξεπεράσει τα τραύματα του παρελθόντος αλλά και εκείνα που της επιφυλάσσει το μέλλον της. Ως έναν βαθμό, τουλάχιστον…

Thomas Robsahm: A-Ha - The Movie
Το «Take On Me» των A-Ha γράφτηκε στην προσπάθεια του κιθαρίστα του συγκροτήματος να κατακτήσει μια κοπέλα, τη Lauren Savoy. Τα κατάφερε και από τότε είναι μαζί. Το τραγούδι έφτασε στην κορυφή των charts του Billboard, φέρνοντας για πρώτη φορά ένα νορβηγικό συγκρότημα στη θέση αυτή. Τέτοιου είδους ιστορίες έρχεται να μας αφηγηθεί το πολύ πλούσιο αυτό ντοκιμαντέρ για τους A-Ha.

A-HA The Movie | OFFICIAL TRAILER | A film by Thomas Robsahm and Aslaug Holm

James Erskine: Billie
Για την κεφαλαιώδη σημασία της Billie Holiday στην ιστορία της μουσικής έχουν γραφτεί πολλά. Για την ταραχώδη και τραγική ζωή της, όμως, τα ερωτηματικά παραμένουν άφθονα μέχρι σήμερα. Μερικές από τις απαντήσεις επιχειρεί να δώσει, τώρα, το πολύτιμο ντοκιμαντέρ του James Erskine. Οι απόψεις των ανθρώπων που τη γνώρισαν και οι αυτοβιογραφικοί στίχοι των τραγουδιών της διαπλέκονται, παρουσιάζοντας με τον πιο ζωντανό τρόπο το συγκινητικό της σύμπαν.

Billie | Official Trailer

Anne Cutaia/Sophie Peyrard: Patti Smith - La Poesie Du Punk
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ποιήτρια, ηθοποιό και μουσικό σε κάθε μονοπάτι της ζωής της. Νεοϋορκέζικα –γεμάτα punk ήχο και αισθητική– κινηματογραφικά ντοκουμέντα, πλούσια σε υλικό συναυλιών και προσωπικών συνεντεύξεων, μας βυθίζουν στον καλλιτεχνικό της κόσμο που άλλαξε για πάντα τα κοινωνικά, ποιητικά και μουσικά πράγματα. Ως γνήσια εκπρόσωπος της punk ιδεολογίας, αντιμετωπίζει την τέχνη ως πολιτική δύναμη και την ελευθερία ως αναγκαιότητα.

Patti Smith: Electric Poet - Tráiler | Filmin

Gabin Rivoire: Laurent Garnier - Off The Record
Ένας από τους σημαντικότερους Dj’s της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Laurent Garnier μεγάλωσε θαυμάζοντας την αμερικανική μουσική κουλτούρα των μαύρων. Ανήλικος ακόμη, στάθηκε αρκετά τυχερός αφού ο μεγαλύτερος αδερφός του τον έβαζε κρυφά σε νυχτερινά μαγαζιά όπου και «κόλλησε το μικρόβιο» της disco. Κι αν πριν από εκείνον, η house του Chicago και το techno του Detroit ήταν δύο διαφορετικά πράγματα, στα πικάπ του έγιναν ένα.

Laurent Garnier: Off the Record | Trailer | Film Fest Gent 2021

Rita Baghdadi: Sirens
Η Lilas και η Shery, συνιδρύτριες και κιθαρίστριες του πρώτου αποκλειστικά γυναικείου metal συγκροτήματος της Μέσης Ανατολής, Slave to Sirens, παλεύουν με τη φιλία και τη σεξουαλικότητα στη προσπάθεια να γίνουν αστέρες του thrash στην κοινωνία του Λιβάνου, όπου το στιλ και η μουσική τους χαρακτηρίζονται σατανικά. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε Ειδική Μνεία στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

#TDF24 | Sirens  [NEWCOMERS COMPETITION]

Sam Dunn: ZZ Top - That Little Ol’ Band From Texas
Τρεις παράξενοι έφηβοι που αγαπούν τα blues και το Texas γίνονται ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα στον κόσμο, παραμένοντας στην επικαιρότητα 50 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Κι αν ξέρουμε καλά τη μουσική τους, ίσως χάνουμε κάποια πράγματα από την ιστορία τους. Αυτό εδώ το ντοκιμαντέρ, θα λύσει κάθε απορία μας.

ZZ Top: That Little Ol' Band from Texas | Official Trailer | Banger Films

Δείτε το συνολικό πρόγραμμα ταινιών του In-Edit Thessaloniki και προμηθευτείτε online τα εισιτήριά σας από το viva.gr και στα ταμεία της Αποθήκης Δ' κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ In-Edit Greece 2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ