- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σύγχρονα ελληνικά κοντσέρτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Με έργο του Γιώργου Κουμεντάκη ανοίγει ο νέος κύκλος εκδηλώσεων στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στον Κύκλο Εκδηλώσεων «Σύγχρονα Ελληνικά Κοντσέρτα», το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη. Τι θα δούμε στον νέο κύκλο εκδηλώσεων τον Μάιο.
Ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Σύγχρονα Ελληνικά Κοντσέρτα» ανοίγει τον Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αφιερωμένος σε δημιουργούς που έγραψαν για σολιστικά όργανα με συνοδεία ορχήστρας, εστιάζει σε μια από τις πιο γνωστές και αγαπητές μουσικές φόρμες, αλλά ταυτόχρονα και σε Έλληνες συνθέτες του 20ού και του 21ου αιώνα που την εξερεύνησαν μέσα από τα έργα τους. Έναρξη στις 4 Μαΐου, με μια δημιουργία του Γιώργου Κουμεντάκη, συνθέτη με πλούσια και πολυδιάστατη εργογραφία, καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο λόγος για το Κοντσέρτο αρ. 4 για πιάνο, κουαρτέτο σαξοφώνων και ορχήστρα εγχόρδων «Το ισοκράτημα ενός μεσήλικα», εμπνευσμένο από τον πλούτο της βυζαντινής παράδοσης, που σύμφωνα με τον δημιουργό του αποτελεί «μια προσωπική αφήγηση και συναισθηματική καταγραφή σκέψεων που απορρέουν από το πέρασμα μεταξύ νεανικής και γεροντικής ηλικίας». Το πρώτο από τα ισοκρατήματα του Κουμεντάκη έχει ως κορυφαία στιγμή της μουσικής αφήγησης την cadenza, που βασίζεται σε μια μελωδία της τάβλας από τη Θράκη.
«Δεν επιλέγω τυχαία τη στιγμή που όλοι κάθονται γύρω από το τραπέζι, όταν όλα ηρεμούν και τα συναισθήματα κατασταλάζουν και η ωριμότητα εκφράζεται αβίαστα και το τραγούδι λυτρωτικά κυριεύει και ανακουφίζει τα τεχνάσματα και τις τρικλοποδιές της ζωής» αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι διόλου τυχαία δεν είναι και η επιλογή στο τελευταίο μέρος το ισοκράτημα να αποδίδεται από τις φωνές των μουσικών.
Το έργο θα ερμηνεύσουν ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και οι διακεκριμένοι σολίστ του σαξοφώνου Guido de Flavis, Στάθης Μαυρομάτης, Παναγιώτης Σκύφτας και Ilia Samsonov. Μαζί τους, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, με τη Ζωή Τσόκανου στο πόντιουμ. Η Ζωή Τσόκανου θα διευθύνει, επίσης, την Ορχήστρα στο ονειρικό Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου του Ντεμπυσσύ και στη Συμφωνία αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, «της Άνοιξης», από τις δημοφιλέστερες του Σούμαν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Στον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κόσμο της τζαζ, οι χώροι για συζήτηση μεταξύ γυναικών είναι ελάχιστοι»
Δείτε το video clip που κάνει πρεμιέρα στο athensvoice.gr - Ο Βαγγέλης Ορφανίδης μιλά για το νέο single και την Αθήνα ως «σπίτι»
Κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Πράγα
«Αυτό μας προκαλεί ναυτία και μας κάνει έξαλλους», δήλωσε ο Άλεξ Καπράνος
Η συζήτηση που είχε με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ
Ο δημιουργός της μεγάλης επιτυχίας «Karma Chameleon» αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική του
Από φανατικός θαυμαστής έγινε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος
Μιλήσαμε με τον Ολλανδό πιανίστα και συνθέτη με αφορμή την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα, στον Φιλολογικό Σύλλος Παρνασσός
Το συγκρότημα του Ντέιμον Άλμπαρντ παρουσίασε το νέο άλμπουμ με καλεσμένους-έκπληξη και οικοδεσπότη τον Ράιαν Γκόσλινγκ
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
Ο front-man της θρυλικής μπάντας των 80’s «Culture Club» θα βρεθεί στη μουσική σκηνή του διαγωνισμού
Kαθώς για περίπου τρία χρόνια ζούσε σε ένα μικρό τροχόσπιτο
Ο Νόαμ Μπετάν θα ερμηνεύσει το «Michelle»
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός εντυπωσιάζει στο πρώτο single Burial από τη νέα ταινία της A24
Η ζωντανή εκτέλεση του Acquiesce από το Γουέμπλεϊ εντάσσεται αποκλειστικά στο Help(2) για την ενίσχυση του War Child
Ο καλλιτέχνης παρουσίασε το «Ferto» ζωντανά στη σκηνή
Αποκαλυπτήρια του έργου που απεικονίζει τον σερ Έλτον Τζον, τον σύζυγό του, τα παιδιά τους και τα αγαπημένα τους λαμπραντόρ
Το «Long Long Road» θα περιλαμβάνει συνεργασίες με τους Μπίλι Στρινγκς και Σέριλ Κρόου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.